Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ιταλία

Στην Ιταλία έγινε προεπιλογή των σχεδίων για την εθνική όψη των κερμάτων ευρώ από εθνική τεχνική και καλλιτεχνική επιτροπή και ακολούθησε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης μέσω της RAI UΝΟ, του μεγαλύτερου εθνικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας. Για κάθε ονομαστική αξία επιλέχθηκε διαφορετικό σχέδιο μεταξύ αριστουργημάτων διάσημων καλλιτεχνών της χώρας.

2 ευρώ

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται προσωπογραφία του Δάντη Αλιγκιέρι, έργο του Ραφαήλ, η οποία βρίσκεται στην πτέρυγα του Πάπα Ιουλίου Β΄ στο Ανάκτορο του Βατικανού. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2*» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

€1

Στο κέρμα του 1 ευρώ απεικονίζεται το περίφημο σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου», με τις ιδανικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, το οποίο βρίσκεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας.

50 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται ο ανδριάντας του Αυτοκράτορα Mάρκου Αυρήλιου έφιππου.

20 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 20 λεπτών/σεντ απεικονίζεται γλυπτό του Ουμπέρτο Μποτσόνι, κύριου εκπροσώπου της ιταλικής φουτουριστικής σχολής.

10 λεπτά/σεντ

Το κέρμα αυτό είναι αφιερωμένο σε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιταλικής τέχνης. Απεικονίζει ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης παγκοσμίως, τη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλλι.

5 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 5 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το Φλάβιο αμφιθέατρο (Κολοσσαίο), το οποίο άρχισε να κτίζεται από τον Αυτοκράτορα Βεσπασιανό γύρω στο 75 μ.Χ. και εγκαινιάστηκε το 80 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Τίτο.

2 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 2 λεπτών/σεντ απεικονίζεται ο πύργος Mole Antonelliana που σχεδιάστηκε το 1863 από τον Αλεσάντρο Aντονέλλι.

1 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα αυτό απεικονίζεται το Castel del Monte.