Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Италия

Дизайнът на евромонетите в Италия е подложен на оценка от национална техническа и художествена комисия и впоследствие е представен на обществеността по най-голямата национална телевизия – RAI UNO. Основните изображения, пресъздаващи шедьоври на известни италиански творци, са различни за всяка купюра.

2 €

На монетата е изобразен портрет на Данте Алигиери от Рафаело, който се съхранява във Ватиканския дворец в крилото на папа Юлий II. Надпис по гурта на монетата от 2 €: 2*, повтарящи се шест пъти и редуващи се изправени и обърнати.

1 €

На монетата е пресъздадена известната скица на Леонардо да Винчи, представяща съвършените пропорции на човешкото тяло, изложена в галерията на Академията във Венеция.

50 цента

Основният художествен елемент на монетата е конна статуя на император Марк Аврелий.

20 цента

На тази монета е представена скулптура от Умберто Бочони – водещ представител на италианския футуризъм.

10 цента

Монетата е посветена на един от най-големите шедьоври на италианското изкуство. Представена е една от най-прочутите творби в света – „Раждането на Венера“ от Сандро Ботичели.

5 цента

На монетата е показан амфитеатърът на Флавий, който император Веспасиан започва да строи около 75 г. сл. Хр., а император Тит открива през 80 г. сл. Хр.

2 цента

Кулата Моле Антонелиана, проектирана от Алесандро Антонели през 1863 г., е показана на тази монета.

1 цент

На тази монета е показан замъкът Кастел дел Монте.