Menu

Италия

Дизайнът на евромонетите в Италия е подложен на оценка от национална техническа и художествена комисия и впоследствие е представен на обществеността по най-голямата национална телевизия, RAI UNO. Основните изображения, пресъздаващи шедьоври на известни италиански творци, са различни за всяка купюра.

2 €

На монетата е пресъздаден портрет на Данте Алигиери от Рафаело, който се съхранява във Ватиканския дворец в крилото на папа Юлий II. Надпис по гурта на монетата от 2 €: 2*, повтарящи се шест пъти и редуващи се изправени и обърнати.


1 €

На монетата е пресъздадена известната скица на Леонардо да Винчи, представяща съвършените пропорции на човешкото тяло, изложена в галерията на Академията във Венеция.


50 цента

Основният художествен елемент на монетата е статуя на император Марк Аврелий, възседнал кон.


20 цента

На тази монета е представена скулптура от Умберто Бочони – водещ представител на италианския футуризъм.


10 цента

Монетата е посветена на един от най-големите шедьоври на италианското изкуство. Представена е една от най-прочутите творби в света – „Раждането на Венера“ от Сандро Ботичели.


5 цента

На монетата е показан амфитеатърът на Флавий, който император Веспасиан започва да строи около 75 г. сл. Хр. и император Тит открива през 80 г. сл. Хр.


2 цента

Кулата Моле Антонелиана, проектирана от Алесандро Антонели през 1863 г., е показана на тази монета.


1 цент

На тази монета е показан замъкът Кастел дел Монте.