Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Бъдещите банкноти

Двадесет години по-късно дойде време да преразгледаме облика на банкнотите ни, така че да ги припознават европейските граждани на всякаква възраст и с всякакъв произход и образование.

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ

Първите евробанкноти бяха пуснати в обращение на 1 януари 2002 г. 

Сега, повече от 20 години по-късно, се подготвяме за емитирането на бъдеща серия банкноти. Решението кога да бъде пусната в обращение ще бъде взето на по-късен етап. Новият дизайн на евробанкнотите ще бъде разработен с помощта на обществеността и на експерти. След това Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе окончателно решение относно новата тема и дизайн. 

Избрани са две възможни теми за бъдещите евробанкноти

На 29ноември 2023 г. Управителният съвет на ЕЦБ взе решение да се премине към следващия етап на изготвянето на нов дизайн на евробанкнотите. Възможните теми са две: „Европейската култура“ и „Реки и птици“. Решението се основава на предпочитанията, изразени от гражданите на еврозоната.

Повече информация за следващите стъпки

Мнението на гражданите

През лятото на 2023 г. проведохме две проучвания за предпочитанията на обществеността по отношение на седемте теми, подбрани от Управителния съвет.

Вижте доклада

Процесът на изготвяне на новия дизайн

През декември 2021 г. обявихме плановете си да разработим нов дизайн на евробанкнотите. Вижте различните етапи на процеса и как можете да допринесете, преди да бъде взето окончателното решение.

Още по темата

Защо са ни нови банкноти?

Разработваме нови банкноти, за да гарантираме, че ще бъдат още по-сигурни, ефективни и устойчиви.

Стратегия на Евросистемата за парите в брой

Всички страници в този раздел