Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Toekomstige bankbiljetten

Na 20 jaar is het tijd om het uiterlijk van onze biljetten aan te passen, om ervoor te zorgen dat Europeanen van alle leeftijden en achtergronden zich er beter in herkennen.

Christine Lagarde, president van de ECB

De eerste eurobankbiljetten werden op 1 januari 2002 ingevoerd. 

Nu, ruim 20 jaar later, bereiden we ons voor op een toekomstige serie bankbiljetten. In een later stadium beslissen we wanneer we de nieuwe serie invoeren. Voordat de Raad van Bestuur van de ECB een definitief besluit neemt over het nieuwe thema en de ontwerpen, roepen we de hulp van het publiek en deskundigen in. 

Twee mogelijke thema’s voor toekomstige eurobankbiljetten

Op 29 november 2023 heeft de Raad van Bestuur van de ECB besloten twee mogelijke thema’s mee te nemen naar de volgende fase van het nieuwe ontwerp van de eurobankbiljetten: ‘Europese cultuur’ en ‘Rivieren en vogels’. Het besluit is gebaseerd op de voorkeuren van de burgers van het eurogebied.

Lees meer over de volgende stappen

Luisteren naar het publiek

In de zomer van 2023 hebben we twee enquêtes gehouden naar de voorkeuren van het publiek over de zeven thema’s die de Raad van Bestuur had geselecteerd.

Bekijk het verslag

Het ontwerpproces

In december 2021 hebben we aangekondigd het ontwerp van de eurobankbiljetten te vernieuwen. Bekijk de verschillende stappen in dit proces en ontdek hoe u uw stem kunt laten horen voordat het definitieve besluit wordt genomen.

Meer

Waarom hebben we nieuwe bankbiljetten nodig?

We ontwikkelen nieuwe bankbiljetten om ervoor te zorgen dat ze nog veiliger, efficiënter en duurzamer worden.

De contantgeldstrategie van het Eurosysteem

MEER INFORMATIE OVER VERWANTE ONDERWERPEN


Alle pagina's in dit deel