European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Onderzoek & publicaties

Ons monetair beleid steunt op economisch onderzoek

We doen economisch onderzoek naar zeer uiteenlopende onderwerpen. Ons beleid wordt daar beter van, en de brede welvaart van de Europeanen dus ook.

Economisch Bulletin

Het Economisch Bulletin bevat informatie die de basis vormt voor de beslissingen van de ECB over het monetair beleid. Het komt acht keer per jaar uit, twee weken na elke monetairbeleidsvergadering (vier keer per jaar in het Nederlands) en belicht de economische situatie en vooruitzichten.

Het laatste Economisch Bulletin

Research Bulletin

Het maandelijkse Research Bulletin bevat een selectie van recent onderzoek van ECB-economen naar zeer uiteenlopende economische en financiële onderwerpen.

Het Research Bulletin

De internationale rol van de euro

De euro bleef zijn internationale rol spelen in 2022, het jaar waarin de Russische oorlog in Oekraïne begon en de geopolitieke risico’s aanzienlijk toenamen, met mogelijke repercussies voor het internationale monetaire stelsel.

Lees ons verslag van 2023

Macroprudential Bulletin

De financiële cyclus in het eurogebied keert. Maar banken blijven winstgevend, er zijn nog kwetsbaarheden en de risico's voor de financiële stabiliteit hebben zich nog niet gemanifesteerd. Macroprudentieel beleid moet dan ook de veerkracht van banken en kredietnemers beschermen.

Het Macroprudential Bulletin

Onderzoekspapers

Net als andere grote centrale banken doet de ECB ook onderzoek. De bevindingen daarvan worden in een aantal onderzoekspapers gepubliceerd.

Overzicht onderzoekspapers

Onze onderzoekers

Onze onderzoekers voeren op macroniveau analyses uit naar een hele reeks onderwerpen die relevant zijn voor de ECB. Hun werk ligt ten grondslag aan de ECB-besluiten op alle beleidsterreinen. Meer weten? Lees hier wie ze zijn en wat ze doen.

Onze onderzoekers
CONFERENTIES EN SEMINARS
Meer informatie over toekomstige conferenties en seminars en hoe u kunt deelnemen.
WERKEN EN NETWERKEN

Kansen voor onderzoekers

Werken bij de ECB

Zin om als onderzoeker aan de slag te gaan bij de ECB? We bieden interessante en uitdagende banen voor onderzoekseconomen, stageplekken voor studenten en fellowships voor jonge onderzoekers en academici.

Onze fellowships en andere mogelijkheden

Netwerken

Via diverse netwerken leiden en coördineren we onderzoek dat ten goede komt aan onze besluitvorming.

Onze onderzoeksnetwerken
Geen expert? Bekijk onze explainer
Meer info
Waarom doen we onderzoek?

Alle pagina's in dit deel