Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Macro-economische projecties

Macro-economische projecties zijn bedoeld om inzicht te krijgen in hoe de economische situatie zich in de toekomst ontwikkelt. Daarbij wordt gekeken naar economische grootheden als groei, inflatie, lonen, werkloosheid en handel.

In de macro-economische projecties van de medewerkers van het Eurosysteem en de ECB wordt ingegaan op de vooruitzichten voor de economie van het eurogebied en de gehele wereldeconomie. De Raad van Bestuur van de ECB gebruikt deze projecties bij zijn beoordeling van de economische ontwikkelingen en de risico’s voor de prijsstabiliteit.

De macro-economische projecties worden viermaal per jaar gepubliceerd (in maart, juni, september en december).

Juni 2024
In een oogopslag

Inflatievooruitzichten

Volgens de projecties beweegt de inflatie zich op korte termijn min of meer rond hetzelfde niveau om later naar het doel terug te keren, doordat de kostendruk afneemt en de voorbije monetairbeleidsbesluiten geleidelijk doorwerken in de consumptieprijzen.

Meer
Vooruitzichten voor het bruto binnenlands product

De economische groei wordt gesteund door stijgende inkomens van huishoudens, een veerkrachtige arbeidsmarkt, toenemend vertrouwen en meer buitenlandse vraag, terwijl de financieringsvoorwaarden minder remmend werken.

Meer

Volledig verslag

Het volledige verslag bevat een uitgebreide beoordeling van de economische vooruitzichten van het eurogebied.

Lees het verslag

Actuele en eerdere projecties

Vergelijk onze historische projecties van de inflatie en de economische groei. Eerdere projecties voor het eurogebied en de landen binnen het eurogebied kunnen worden gedownload.

Al onze macro-economische projecties

Analyse van de uitkomsten

Alle pagina's in dit deel