Menu

Organisatie

De ECB is een officiële instelling van de EU en vormt het hart van het Eurosysteem en het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (Single Supervisory Mechanism – SSM).

Ruim 3.500 medewerkers uit heel Europa werken bij de ECB in Frankfurt am Main, Duitsland. Zij zijn verantwoordelijk voor een reeks van taken en werken hierbij nauw samen met de nationale centrale banken van het Eurosysteem en, voor het bankentoezicht, met de nationale toezichthouders binnen het SSM.

Wie is wie?

De president van de ECB is Christine Lagarde en de vicepresident is Luis de Guindos. Het belangrijkste besluitvormend orgaan is de Raad van Bestuur van de ECB, die bestaat uit de zes leden van de Directie van de ECB plus de gouverneurs/presidenten van de centrale banken van de 19 landen van het eurogebied.Stemrechten in de Raad van Bestuur van de ECB

De presidenten/gouverneurs van de nationale centrale banken hebben in de Raad van Bestuur om de beurt stemrecht. Ontdek hoe beslissingen worden genomen en waarom het roulatiesysteem voor het stemrecht werd ingevoerd.