Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Organisatie

De ECB is een officiële instelling van de EU en vormt het hart van het Eurosysteem en het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (Single Supervisory Mechanism – SSM).

Ruim 3.500 medewerkers en trainees uit heel Europa werken bij de ECB in Frankfurt am Main, Duitsland. Zij zijn verantwoordelijk voor een reeks van taken en werken hierbij nauw samen met de nationale centrale banken van het Eurosysteem en, voor het bankentoezicht, met de nationale toezichthouders binnen het SSM.

Wie is wie?

De president van de ECB is Christine Lagarde en de vicepresident is Luis de Guindos. Het belangrijkste besluitvormend orgaan is de Raad van Bestuur van de ECB, die bestaat uit de zes directieleden van de ECB plus de gouverneurs/presidenten van de centrale banken van de landen van het eurogebied.

Besluitvorming Organisatieschema van de ECB

Stemrechten in de Raad van Bestuur van de ECB

De gouverneurs/presidenten van de nationale centrale banken hebben in de Raad van Bestuur om de beurt stemrecht. Ontdek hoe beslissingen worden genomen en waarom het roulatiesysteem voor het stemrecht werd ingevoerd.

Explainer: over de roulatie van stemrechten Roulatie van stemrechten: schema

Alle pagina's in dit deel