Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
Zie voor de meest actuele informatie de Engelse versie op deze pagina.

Explainers

In onze explainers worden ingewikkelde onderwerpen in begrijpelijke taal uitgelegd

Met onze explainers proberen we ingewikkelde onderwerpen rond centraal bankieren voor iedereen begrijpelijk te maken. Hebt u zich ooit afgevraagd welke gevolgen onze monetairbeleidsbeslissingen voor u hebben of wat bitcoins zijn? U vindt het antwoord in heldere teksten, video's en infographics.

Bekijk alle explainers

Waarom adviseert de ECB over EU- en nationale wetgeving?

Gezien onze rol en hoge mate van deskundigheid als centrale bank voor de euro, moeten de EU- en nationale wetgevers ons raadplegen wanneer zij nieuwe wetten voorstellen die onze rol kunnen beïnvloeden. Dit is vastgelegd in de oprichtingsverdragen van de EU, wat betekent dat dergelijke wetgeving pas wordt vastgesteld nadat de ECB daarover is geraadpleegd. Ons advies wordt doorgaans uitgebracht in de vorm van een door de Raad van Bestuur vastgesteld advies van de ECB.

Explainer

Hoe worden de directieleden van de ECB gekozen?

De kandidaten voor de directie van de ECB zijn personen met een erkende reputatie en beroepservaring op monetair of bancair gebied. Bekijk onze nieuwe infographic om te zien hoe de leden van deze zeskoppige directie worden gekozen.

Explainer

We hebben de rente verhoogd. Wat betekent dat voor u?

We hebben onze rentetarieven verhoogd. Waarom hebben we dat gedaan? Hoe beïnvloeden renteverhogingen de inflatie? En wat betekent onze beslissing voor u?

Explainer

Waarom is klimaatverandering belangrijk voor de ECB?

Klimaatverandering brengt twee soorten risico’s mee voor de economie: fysieke risico’s en transitierisico’s. Wat betekent dit voor de economie, maar ook voor onze doelstelling om de prijzen stabiel te houden, voor de banken waarop we toezicht houden en voor onze eigen blootstelling aan klimaatrisico’s?

Explainer

Wat is de Europese Centrale Bank?

Wilt u meer weten over wat de ECB doet en wat dit betekent voor uw dagelijks leven? Lees de explainer.

Wat is de Europese Centrale Bank?

De ECB legt uit

Weinig tijd? Eén minuutje is genoeg voor onze explainervideo’s. In deze video legt collega Jean-François uit dat de ECB verantwoording aflegt aan het Europees Parlement en hoe ons werk voor u daar beter van wordt.

Onze explainervideo's
MEER WETEN?

Meer over de ECB en het monetair beleid

Ga met ons in gesprek: de ECB Youth Dialogue

Onze besluiten beïnvloeden je dagelijks leven. En dus willen we je niet alleen vertellen wie we zijn en wat we doen, we willen jou ook de kans geven om met ons te praten. Via onze Youth Dialogue kan dat.

Meer over de ECB Youth Dialogue

Kom langs: het bezoekerscentrum van de ECB

Het bezoekerscentrum van de ECB is open. Kom langs, bezoek ons virtueel of vraag een lezing aan. Op onze bezoekerspagina komt u te weten wat we aanbieden en hoe u een bezoek of een lezing kunt aanvragen.

Bezoek ons

Alle pagina's in dit deel