Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat doet de Europese Centrale Bank en wat betekent dat voor u?

1 juni 2018 (bijgewerkt op 30 januari 2021)

We werken voor 350 miljoen Europeanen die elke dag de euro gebruiken. En daar zijn we trots op.

Kunt u morgen met uw geld nog evenveel kopen als vandaag? Kunt u op uw bank vertrouwen in goede en slechte tijden? Om ervoor te zorgen dat u volmondig ´ja´ kunt antwoorden op die vragen, zetten onze 4.000 medewerkers zich elke dag in.

We zijn gevestigd in Frankfurt, maar we komen van overal in Europa en we spreken 24 verschillende talen. We werken ook nauw samen met de centrale banken in de landen van het eurogebied. Lees verder en ontdek tien redenen waarom ons werk belangrijk is voor u.

We zorgen ervoor dat u weet wat met uw loon kunt kopen. Als uw koopkracht stabiel is, komt dit ook de economie en de werkgelegenheid ten goede

1. We beschermen de waarde van uw euro’s

We willen niet dat de prijzen zo sterk stijgen dat uw geld snel zijn waarde verliest. Maar we willen ook niet dat de prijzen blijven dalen, omdat mensen dan hun aankopen uitstellen, wat de economie kan vertragen en tot ontslagen kan leiden. Als we de prijzen stabiel houden, kunnen mensen en bedrijven gemakkelijker plannen maken voor de toekomst.

2. Met ons werk ondersteunen we de economie en de werkgelegenheid

Door de prijzen stabiel te houden, ondersteunen we de economie, het inkomen van de mensen en de werkgelegenheid. Daarvoor gebruiken we allerlei instrumenten: we bepalen de belangrijkste rentetarieven voor de economie, verstrekken leningen aan banken om de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven op peil te houden en kopen activa om het financieringsklimaat in alle delen van de economie te verbeteren.

We waken over banken en het financiële stelsel, zodat u met een gerust hart kunt sparen en investeren

3. We houden toezicht op uw bank

Om ervoor te zorgen dat u de banken in het eurogebied kunt vertrouwen, gaan we sinds 2014 na hoe gezond en veerkrachtig de banken zijn. Als we problemen ontdekken, moeten de banken die aanpakken. Het toezicht op grote banken doen we zelf, voor de kleinere banken werken we samen met de nationale toezichthouders.

4. We houden de stabiliteit van het financiële stelsel in de gaten

... zodat mensen ook in woelige tijden bij hun bankrekening kunnen, bedrijven betalingen kunnen doen en ontvangen en beleggers transacties kunnen blijven uitvoeren. Een veerkrachtig stelsel blijft bij schokken zonder grote problemen overeind.

We zorgen ervoor dat u veilig kunt betalen, zowel contant als met kaart of pas en online

5. We maken eurobankbiljetten

Zou u een vals bankbiljet herkennen? Samen met de nationale centrale banken van het eurogebied hebben we de afgelopen jaren een nieuwe serie eurobankbiljetten uitgebracht. De nieuwe echtheidskenmerken maken het nog moeilijker om de biljetten te vervalsen.

6. We zorgen ervoor dat u veilig elektronisch kunt betalen

Als u online of met uw kaart of pas in euro betaalt, verzekeren we dat die betaling veilig en efficiënt wordt verwerkt, via onze eigen systemen of via de systemen waarop we toezicht houden. Dankzij onze systemen kunnen banken binnen enkele seconden geld overmaken in de hele EU.

We bestuderen nieuwe technologieën en cyberveiligheid voor uw geld

7. We doen onderzoek naar cryptoactiva en blockchain

Welk effect hebben ‘cryptovaluta´s’ op banken en op uw geld? Hoe kunnen nieuwe technologieën waarop ze steunen, zoals blockchain, onze betaalmethoden verbeteren? Onze innovatieteams zoeken het uit.

8. We helpen uw bank om zich te wapenen tegen cybercriminelen

Om uw geld te beschermen tegen cybercriminaliteit, bereiden we de financiële wereld voor op cyberbedreigingen. We testen onder meer de cyberweerbaarheid met de hulp van ‘ethische hackers’, die proberen in te breken in de systemen van banken om eventuele zwakke punten op te sporen.

We zijn er voor u. We werken voor u

9. We zijn onafhankelijk, zodat we in uw belang kunnen werken

Dat betekent dat we ons niet laten beïnvloeden door politieke overwegingen op korte termijn, maar ons richten op wat het beste is voor de economie op middellange termijn, zodat de mensen in het eurogebied kunnen profiteren van stabiliteit.

10. We zijn u verantwoording verschuldigd

Wat we doen, heeft invloed op u en op miljoenen mensen en bedrijven in het eurogebied, met name op uw beslissingen om te sparen of te investeren, om te lenen of krediet te verstrekken. Daarom willen we u uitleggen wat we doen en zijn we wettelijk verplicht verantwoording af te leggen aan uw vertegenwoordigers in het Europees Parlement.

We zijn soms moeilijk te bereiken,
dat weten we.

Maar we zouden graag vaker met u willen spreken. Hier is onze contactpagina. U kunt ook contact met ons opnemen op Twitter, LinkedIn en Instagram.  En waarom geen bezoek brengen aan ons bezoekerscentrum? Dat kan in Frankfurt of virtueel van over de hele wereld.