Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi az Európai Központi Bank feladata, és mit jelent ez az embereknek?

  Első közzététel napja: 2018. június 1. (Frissítés napja: 2022. január 1.)

Büszkén szolgáljuk az eurót használó mintegy 350 millió európai polgárt

Annyit ér a pénztárcánkban lévő euro holnap is, mint ma? Számíthatunk a bankokra a rossz időszakokban éppúgy, mint a jókban? Az EKB-nál négyezren dolgozunk azért, hogy mindkét kérdésre határozott igen legyen a válasz.

Európa számos szegletéből érkeztünk az EKB frankfurti székhelyére, 24 nyelven beszélünk. Szorosan együttműködünk az euroövezeti országok központi banki dolgozóival is. A továbbiakban bemutatjuk tíz tevékenységünket, amely mindannyiunk életét befolyásolja.

Arra törekszünk, hogy mindenki mindig tudja, mire futja a jövedelméből. A szilárd vásárlóerő ugyanis a gazdaságot és a foglalkoztatást is támogatja.

1. Óvjuk az euro értékét

Nem szeretnénk, ha az árak gyorsan emelkednének, és a pénzünk rohamosan veszítene az értékéből. Ugyanakkor az sem jó, ha az árak huzamos ideig csökkennek, mert olyankor a vásárlások későbbre halasztódnak, ami lassíthatja a gazdaságot, és munkahelyek szűnhetnek meg. Az árak folyamatos stabilan tartása megkönnyíti a lakosságnak és a vállalatoknak a tervezést.

2. Munkánkkal támogatjuk a gazdaságot és a foglalkoztatást

Sokféle monetáris politikai eszközt bevetünk az árstabilitásért. Így támogatjuk a gazdaságot, a lakossági jövedelmeket, a munkahelyteremtést. Eszköztárunk része az irányadó kamat meghatározása a gazdaságban, a bankoknak való hitelnyújtás, hogy támogassuk a háztartási és vállalati hitelt, valamint az eszközvásárlás, amely az egyes gazdasági szegmensek finanszírozását segíti.

Hogy mindenki bízhasson a megtakarításaiban és befektetéseiben, ellenőrizzük a bankokat és a pénzügyi rendszert

3. Felügyeljük a bankokat

2014 óta figyelemmel kísérjük, hogy az euroövezeti bankok mennyire szilárdak és ellenállóak, hogy a lakosság megbízhasson bennük. Probléma esetén a bankoknak előírjuk a megoldás megkeresését. A nagybankokat magunk felügyeljük, a kisebb bankok „felvigyázását” pedig a nemzeti felügyeletekkel közösen látjuk el.

4. Nyomon követjük a pénzügyi rendszer stabilitását

Ezzel célunk, hogy a lakosság még viharos időszakokban is garantáltan hozzáférjen a bankszámlájához, hogy a vállalkozások pénzt küldhessenek és fogadhassanak, és hogy a befektetők kereskedhessenek. A reziliens rendszer nagyobb zavar nélkül ellen képes állni a megrázkódtatásoknak.

Garantáljuk a biztonságos készpénzes, kártyás és internetes fizetést

5. Eurobankjegyeket hozunk létre

Észrevenné, ha hamis bankjegyet tartana a kezében? Az elmúlt években az euroövezet nemzeti központi bankjaival közösen új eurobankjegy-sorozatot adtunk ki, amelynek címletei a megújult biztonsági elemeknek köszönhetően még nehezebben hamisíthatók.

6. Gondoskodunk a biztonságos elektronikus fizetésforgalomról

Amikor kártyával vagy az interneten euróban fizet, gondoskodunk róla, hogy minden helyesen és hatékonyan legyen lebonyolítva, mind amikor a saját, mind amikor az általunk felvigyázott rendszereken keresztül történik a fizetés. A mi rendszereink is azok közé tartoznak, amelyek közvetítésével a bankok uniószerte néhány másodperc alatt teljesítik az átutalási megbízást.

Az ügyfelek pénzére vigyázva vizsgáljuk az új technológiákat és a kibertér biztonságát

7. Tanulmányozzuk a kriptoeszközöket és a blokkláncot

Milyen kihatása lehet az úgynevezett kriptodevizáknak a bankokra és a pénzünkre? Miként könnyíthetik meg a pénzátutalást a kriptoeszközök mögötti olyan új technológiák, mint például a blokklánc? Innovációs csoportjaink ezekre a kérdésekre keresik a választ.

8. Elősegítjük, hogy a bankok ellenálljanak a kibertámadásoknak

A pénzügyi közösséget összefogva felkészülünk minden számítógépes fenyegetésre, hogy a lakosság pénzét megóvjuk az internetes bűnözőktől. Ennek részeként úgynevezett etikus hekkerek megbízásával teszteljük a bankok rugalmasságát a kibertérben. A hekkerek megpróbálnak betörni a bankok számítástechnikai rendszereibe, hogy felfedjék a sérülékeny pontokat.

Munkánk az emberek érdekét szolgálja

9. Függetlenségünk lehetővé teszi, hogy az emberek érdekét vegyük előre

Függetlenségünk garantálja, hogy a rövid távú politikai megfontolások ne befolyásoljanak bennünket. A gazdaság középtávú érdekeit tartjuk szem előtt, hogy az euroövezeti lakosok élvezhessék a stabilitás előnyeit.

10. Elszámolással tartozunk a lakosságnak

A tevékenységünk sok millió euroövezeti lakosra és vállalatra kihat – különös tekintettel a megtakarítási, befektetési, kölcsönfelvételi és hitelezési döntéseikre. Intézkedéseinket ezért megindokoljuk, továbbá jogi kötelességünk számot adni róluk az Európai Parlamentben a lakosság választott képviselői előtt.

Tudjuk, hogy néha nehéz bennünket elérni

Mi azért szeretnénk gyakrabban elbeszélgetni az érdeklődőkkel. Itt találhatók az elérhetőségeink. De a Twitter, a LinkedIn és az Instagram közösségi oldalakon is kapcsolatba léphet velünk.  Érdemes ellátogatnia frankfurti Látogatóközpontunkba is, amely virtuálisan a világ bármely pontjáról elérhető.