SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Hvad laver den Europæiske Centralbank, og hvilken betydning har det for dig?

 1. června 2018 (aktualizováno 30. ledna 2021)

Vi er stolte over at arbejde for omkring 350 millioner europæere, der bruger euroen hver dag

Vil du kunne købe lige så meget for dine euro i morgen som i dag? Kan du stole på din bank i gode såvel som dårlige tider? Vi er 4.000 mennesker i ECB, der arbejder på at sikre, at svaret på disse spørgsmål er et rungende JA!

Vi arbejder i Frankfurt, men vi kommer fra alle dele af Europa og taler 24 forskellige sprog. Vi arbejder også tæt sammen med kolleger fra alle centralbanker i eurolandene. Læs videre, og få mere at vide om ti ting, som vi arbejder med, der vedrører dig.

Vi vil gerne have, at du skal kunne regne med, hvor langt din løn rækker. En stabil købekraft hjælper også økonomien og beskæftigelsen

1. Vi sørger for, at euroen bevarer sin værdi

Vi vil ikke have, at priserne stiger så meget, at dine penge hurtigt taber værdi. Vi vil heller ikke have en vedvarende periode med faldende priser, for så udsætter folk deres indkøb. Det kan bremse økonomien og føre til tab af arbejdspladser. Hvis vi holder priserne stabile, kan borgere og virksomheder nemmere planlægge fremtiden.

2. Vores arbejde understøtter økonomien og beskæftigelsen

Vi gør brug af en række pengepolitiske værktøjer til at holde priserne stabile. Dette understøtter igen økonomien, folks indtægt og jobskabelsen. Vores værktøjer omfatter bl.a. fastsættelsen af officielle renter for økonomien, långivning til bankerne for at understøtte kreditstrømmen til husholdninger og virksomheder og opkøb af aktiver for at støtte finansieringsforholdene i alle dele af økonomien.

Du skal trygt kunne spare op og investere. Derfor holder vi øje med bankerne og det finansielle system.

3. Vi fører tilsyn med din bank

For at sikre, at du kan have tillid til bankerne i euroområdet, har vi siden 2014 holdt øje med, hvor solide og robuste de er. Finder vi noget, der er problematisk, kræver vi, at bankerne retter op på det. Vi fører selv tilsyn med de store banker, mens tilsynet med de mindre banker sker i samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder.

4. Vi holder øje med, hvor stabilt det finansielle system er...

... for at sikre, at folk, også i turbulente tider, har adgang til deres bankkonti, virksomheder kan foretage og modtage betalinger, og investorer kan gennemføre handler. Hvis det finansielle system er robust, kan det modstå stød uden større forstyrrelser.

Vi sørger for, at du kan foretage dine betalinger sikkert, uanset om du betaler kontant, med kort eller online

5. Vi fremstiller eurosedler

Ville du kunne spotte en falsk pengeseddel? Sammen med de nationale centralbanker i euroområdet har vi i løbet af de seneste år udrullet en ny serie eurosedler med opdaterede sikkerhedselementer, som gør det endnu sværere at forfalske dem.

6. Vi sørger for, at du sikkert kan foretage elektroniske betalinger

Når du betaler for noget i euro med kort eller online, sørger vi for, at betalingen forvaltes sikkert og effektivt, hvad enten det foregår med vores egne systemer eller systemer, vi fører tilsyn med. Det er bl.a. vores systemer, der gør det muligt for banker at overføre dine penge i hele EU på få sekunder.

For at beskytte dine penge undersøger vi ny teknologi og cybersikkerhed

7. Vi undersøger kryptoaktiver og blockchain

Hvordan kan "kryptovalutaer" påvirke bankerne og dine penge? Hvordan kan de nye teknologier, de anvender, fx blockchain, eventuelt forbedre den måde, vores betalinger foregår på? Det er nogle af de ting, vores innovationsteam ser på.

8. Vi hjælper din bank med at blive cyberrobust

For at beskytte dine penge mod cyberkriminalitet samler vi det finansielle samfund for at forberede det på cybertrusler. Bl.a. testes cyberrobustheden ved hjælp af "etiske hackere". Hackerne forsøger at bryde ind i bankernes systemer for at finde eventuelle svagheder.

Vi er her for din skyld. Vi arbejder for dig

9. Vi er uafhængige, så vi kan handle i alles interesse

Vores uafhængighed betyder, at vi ikke kan påvirkes af kortsigtede politiske hensyn. I stedet fokuserer vi på, hvad der er bedst for økonomien på mellemlangt sigt, så alle, der bor i euroområdet, kan nyde godt af stabiliteten.

10. Vi står til ansvar over for dig

Det vi gør, påvirker dig – de mange millioner borgere og virksomheder i euroområdet – og navnlig dine beslutninger om at spare op, investere, optage eller yde lån. Derfor bestræber vi os på at forklare vores handlinger for dig, og vi er juridisk forpligtede til at gøre rede for dem over for dine folkevalgte repræsentanter i Europa-Parlamentet.

Nogle gange er vi ikke så lette at få fat i. Det ved vi godt.

Men vi vil meget gerne høre fra dig noget oftere. Her er siden med vores kontaktoplysninger. Vi kan også kontaktes via Twitter, LinkedIn og Instagram.  Desuden kan du besøge os i vores besøgscenter i Frankfurt – eller i virtuel form, uanset hvor i verden du befinder dig.