SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

En digital euro

En digital euro vil være en digital form for kontanter, der udstedes af centralbanken og er tilgængelig for alle i euroområdet.

Sammen med de nationale centralbanker i euroområdet er vi i gang med at se nærmere på muligheden for at indføre en digital euro. Det vil i så fald blive en digital centralbankvaluta, der vil svare til kontanter. Og den vil supplere sedler og mønter og give folk flere betalingsmuligheder.

Digitale euro

Centralbankpenge i digital form, som kan bruges til alle elektroniske betalinger i butikker, online eller folk imellem.

Hvad du har brug for at vide

Hvad vil en digital euro være?

En digital euro vil være et elektronisk betalingsmiddel, som bliver tilgængeligt for alle uden gebyrer. Ligesom kontanter i dag vil du kunne bruge dem overalt i euroområdet – sikkert og privat. I vores stadig mere digitaliserede samfund vil en digital euro være det næste skridt fremad for den fælles valuta.

Hvad ville det være?
Hvorfor har vi brug for en digital euro?

Ved at stille offentlige midler til rådighed for digitale betalinger vil en digital euro lette vores hverdag. Vi kan bruge den uden gebyrer, når og hvor vi har brug for det. Det vil bidrage til at styrke euroområdets monetære uafhængighed og fremme konkurrence i den europæiske betalingssektor.

Hvorfor har vi brug for den?
Hvordan vil en digital euro fungere?

En digital euro lagres i en elektronisk tegnebog oprettet hos din bank eller hos en offentlig formidler. Så kan du foretage alle dine sædvanlige elektroniske betalinger – i din lokale butik, online, til en ven – med din telefon eller dit kort, online og offline.

Hvordan kommer det til at fungere?
Hvor langt er vi nu?

Forberedelsesfasen, der starter i november 2023, vil fokusere på yderligere forberedelser til udviklingen af en digital euro. Den bygger på resultaterne fra vores undersøgelsesfase.

De næste skridt

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ville en digital euro hjælpe mig? Hvad er forskellen mellem en digital euro og stablecoins og kryptoaktiver? Er det tanken, at en digital euro skal erstatte kontanter? Find svarene på almindelige spørgsmål her.

Status på den digitale euro

Denne rapport indeholder resultaterne af Eurosystemets arbejde i undersøgelsesfasen for en digital euro, der varede fra oktober 2021 til oktober 2023.

Dyk dybere

Samarbejde med interessenter

Et omfattende samarbejde med markedsaktører og lovgivere vil sikre, at en digital euro opfylder brugernes behov. Derfor lancerer vi en række initiativer for at inddrage så mange interessenter som muligt.

Ledelse og interessenter
Dokumenter og undersøgelser

Undersøgelsesfasen for den digitale euro resulterede i omfattende dokumentation og detaljerede analyser af det arbejde, der blev udført. Gå til vores særlige side for at læse om emner, der interesserer dig.

Dyk dybere

Den digitale euro i forhold til...

... kryptoaktiver

Da en digital euro støttes af en centralbank, vil den ikke være et kryptoaktiv. Centralbanker har mandat til at fastholde penges værdi, uanset om de er fysiske eller digitale. Kryptoaktiver er ikke støttet eller forvaltet af nogen central institution, og der er ingen garanti for, at du kan veksle dem til kontanter, når du har brug for det.

Hvad er forskellen?

… investeringer

En digital euro bør være et betalingsmiddel frem for et instrument til finansielle investeringer. Det undersøger vi nøje for at undgå negative konsekvenser for den finansielle sektor. Den digitale euro bør være et offentligt gode, der gavner økonomien og samfundet som helhed.

Digital euro og det finansielle systems udvikling

... fælleseuropæiske betalinger

Betalingsområdet oplever grundlæggende ændringer med centralbankerne i en nøglerolle. Europæiske betalinger behøver et konkurrencedygtigt og innovativt marked, der imødekommer forbrugernes krav og bevarer Europas suverænitet. Derfor har vi udarbejdet en omfattende betalingsstrategi for den digitale tidsalder.

Vores detailbetalingsstrategi

ECB's podcast

En digital euro: hvad, hvorfor, hvornår? (del 1 & 2)

Har vi brug for en digital euro, og hvorfor? Hvordan vil en digital euro se ud? Og hvordan vil den adskille sig fra andre betalingsmidler? Vores vært Katie Ranger stiller disse spørgsmål til den digitale euroekspert Evelien Witlox.

Lyt til podcastafsnittene

Den digitale euro – afklaring

Vi forbereder os på muligheden for at udstede en digital euro. Det skaber stor interesse – og misforståelser – selvom der endnu ikke er truffet nogen afgørelse. Vores vært Stefania Secola og Evelien Witlox, chef for projekt digital euro, afliver nogle myter.

Lyt til podcastafsnittet

Alle sider i dette afsnit