SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Nationale sider

1 cent

Andorra

Den 30. juni 2011 underskrev Andorra en monetær aftale med Den Europæiske Union. Det betyder, at Andorra kan bruge euroen som sin officielle valuta og udstede sine egne euromønter. På alle mønterne ses de 12 stjerner i det europæiske flag.

1-, 2- og 5-centmønten viser en pyrenæisk gemse og en gylden ørn.

Andorra

Belgien

Belgiens euromønter er designet af lederen af Det Kommunale Akademi for de Skønne Kunster i Turnhout, Jan Alfons Keustermans. Der er tre møntserier i omløb. De er alle gyldige.

På den første serie er kong Albert II afbildet i møntens indre del, mens det kongelige monogram – et stort "A" under en krone – blandt 12 stjerner, der symboliserer Europa, og udstedelsesåret ses i den ydre del.

I 2008 ændrede Belgien designet en anelse for at leve op til Europa-Kommissionens retningslinjer. Mønterne i den anden serie viser også kong Albert II, men det kongelige monogram og udstedelsesåret ses nu i mønternes indre del, hvor også møntmærket og landekoden for Belgien, "BE", befinder sig.

I 2014 indførte Belgien den tredje euromøntserie, der viser kong Philippe, hans kongelige monogram "FP", og landekoden for Belgien, "BE". Møntmærket ses på begge sider af udstedelsesåret.

Belgien

Cypern

På 1-, 2- og 5-centmønten ses et muflonfår, en vild fåreart i Cypern, som repræsenterer øens dyreliv.

Cypern

Estland

Motivet på de estiske mønters nationale side er det samme på alle møntværdier. Motivet er en geografisk afbildning af Estland samt ordet "Eesti", der betyder "Estland".

Estland

Finland

Finland valgte tre design baseret på motiver i stil med dem, der blev anvendt på finmarken. På 1-, 2-, 5-, 10-, 20- og 50-centmønten ses en reproduktion af en heraldisk løve designet af billedhuggeren Heikki Häiväoja. Den heraldiske løve har været brugt i forskellige udgaver på en række finske mønter i årenes løb, for eksempel på den finske 1-mark i perioden 1964-2001.

Finland

Frankrig

Mere end 1.200 forskellige design blev taget i betragtning til den nationale side af den første franske møntserie. Et panel under forsæde af økonomi- og finansministeren valgte de tre motiver, der skulle optræde på mønterne.

På 1-, 2- og 5-centmønten ses en ung, feminin Marianne med beslutsomme træk, som giver ønsket om et solidt og varigt Europa konkret form. Motivet er designet af Fabienne Courtiade, gravør hos den parisiske mønt.

Frankrig

Grækenland

Økonomi- og finansministeren og direktøren for Bank of Greece valgte i fællesskab landets euromøntdesign ud fra en række forslag fra et nationalt teknisk og kunstnerisk udvalg. Manden bag vindermotiverne var skulptør Georges Stamatopoulos, der blev sponsoreret af Bank of Greece. Hver mønt har sit eget design. Motivet på 1-centmønten er en avanceret model af en athensk triere, der i over 200 år var det største søgående krigsskib. Trieren stammer fra det athenske demokratis epoke (femte århundrede f.Kr.).

Grækenland

Holland

Til den første hollandske serie valgte man to design af Bruno Ninaber van Eyben, som viser dronning Beatrix. Der er to møntserier i omløb. De er begge gyldige.

Den anden serie, som blev indført i 2014, viser kong Willem-Alexander og bærer inskriptionen "Willem-Alexander Koning der Nederlanden".

1, 2, 5, 10, 20 og 50 cent:

Den første serie: Her vises dronning Beatrix omgivet af ordene "Beatrix Koningin der Nederlanden".

Den anden serie: Placeret oven på et portræt af kong Willem-Alexander ses inskriptionen "Willem-Alexander Koning der Nederlanden". Møntmærket ses på begge sider af navnet.

Holland

Irland

Den irske regering valgte det samme motiv til alle de irske mønter. Det viser den keltiske harpe, et traditionelt symbol for Irland, udsmykket med udstedelsesåret og ordet "Éire" (det irske ord for Irland). Harpen er designet af Jarlath Hayes.

Irland

Italien

I Italien blev de forskellige euromøntdesign gennemgået nøje af et nationalt teknisk og kunstnerisk udvalg, inden de blev præsenteret for nationen på RAI UNO, Italiens største nationale fjernsynsstation. Alle møntstørrelser har forskellige design, som er udvalgt blandt berømte italienske kunstneres mesterværker. På 1-centmønten ses slottet Castel del Monte.

Italien

Kroatien

Kroatien har valgt fire design til den nationale side af euromønterne, som alle har de karakteristiske kroatiske skaktern i baggrunden. På alle mønterne ses de også de 12 stjerner i det europæiske flag.

På 1-centmønten ses et motiv med bogstaverne"HR" med glagolitisk skrift. Det glagolitiske alfabet er den ældste kendte slaviske skrift og blev anvendt i Kroatien indtil det 19. århundrede. Mønten er designet af Maja Škripelj og indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

Kroatien

Letland

På 1-centmønten ses Republikken Latvias lille rigsvåben. Motivet blev designet af Laimonis Šēnbergs.

Letland

Litauen

Litauens euromønter viser Republikken Litauens våbenskjold, Vytis, udstedelseslandet "LIETUVA" og udstedelsesåret "2015". På mønterne ses også de 12 stjerner i det europæiske flag. De er designet af billedhuggeren Antanas Žukauskas.

Litauen

Luxembourg

Mønterne er designet af Yvette Gastauer-Claire efter aftale med storhertugens hof og den luxembourgske regering.

Alle mønter i Luxembourg præges med et portræt af Hans Kongelige Højhed, storhertug Henri, i profil. De bærer også udstedelsesåret og ordet "Lëtzebuerg", som er storhertugdømmets navn skrevet på luxembourgsk.

Luxembourg

Monaco

Der er to møntserier i omløb.

På den første møntserie er fyrst Rainier III afbildet på 2-euromønten. På 1-euromønten er der et dobbeltportræt af fyrst Rainier III og prins Albert. På 10-, 20- og 50-centmønten er fyrstens segl afbildet, mens fyrstefamiliens våbenskjold er afbildet på 1-, 2- og 5-centmønten.

I den anden møntserie er fyrst Albert II afbildet på 1- og 2-euromønten. Fyrst Alberts monogram er afbildet på 10-, 20- og 50-centmønten, mens fyrstefamiliens våbenskjold er afbildet på 1-, 2- og 5-centmønten.

Monaco

Portugal

Der blev valgt tre forskellige designidéer blandt de indkomne forslag i en landsdækkende konkurrence. Designeren Vítor Manual Fernandes dos Santos, som havde ladet sig inspirere af historiske symboler og den første konge af Portugal, Henrik Søfarerens segl, vandt konkurrencen med følgende motiver: På 1-, 2- og 5-centmønten ses det første kongelige segl fra 1134 sammen med inskriptionen "Portugal".

Portugal

San Marino

Den første serie: På 1-, 2- og 5-centmønten er henholdsvis det tredje tårn (Montale), frihedsstatuen og det første tårn (Guaita) afbildet.


Den anden serie: På 1-, 2- og 5-centmønten ses henholdsvis Republikken San Marinos officielle våbenskjold, byporten og Sankt Quirinus' kirke.

San Marino

Slovakiet

På 1-, 2- og 5-centmønten ses Kriváň, en tinde i Tatra-bjergene, der er et symbol på den slovakiske nations selvstændighed, og Slovakiets statsvåben.

Slovakiet

Slovenien

På denne mønt er der afbildet en stork.

Slovenien

Spanien

De spanske mønter har tre motiver med afbildninger af henholdsvis kongen, Miguel de Cervantes og katedralen i Santiago de Compostela. Der er tre møntserier i omløb. De er alle gyldige.

I forbindelse med den anden serie blev mønternes design ændret en smule i 2010 for at opfylde de fælles retningslinjer, der er udstedt af Europa-Kommissionen. Udstedelsesåret er fx angivet i møntens indre del.

1-, 2- og 5-cent: Katedralen i Santiago de Compostela, en juvel i spansk romansk arkitektur og et af verdens mest berømte valfartssteder, er afbildet på disse mønter. De viser Obradoiro'ens storladne facade, et strålende eksempel på spansk barokbyggeri, påbegyndt i 1667 af José del Toro og Domingo de Andrade. Katedralen blev færdiggjort i det 18. århundrede af Fernando Casas y Novoa.

Spanien

Tyskland

Tyske embedsmænd og eksperter i numismatik udvalgte tre forskellige motiver til de tyske euromønter. Motivet på 1-, 2- og 5-centmønten er en egekvist, som minder om den, der optrådte på de tidligere tyske pfennigmønter. Det er udformet af professor Rolf Lederbogen.

Tyskland

Vatikanstaten

Der er fem forskellige møntserier fra Vatikanstaten i omløb. De er alle gyldige.

På den første møntserie, der blev udstedt i perioden 2002 til 2005, ses et portræt af pave Johannes Paul II.

På den anden møntserie, der blev udstedt i perioden juni 2005 til marts 2006, er det centrale motiv våbenskjoldet for kardinalkammerherren (camerlengoen) – den fungerende leder af Vatikanstaten – med det apostoliske kammers emblem foroven. Motivet er omkranset af inskriptionen "SEDE VACANTE" og prægningsåret (2005) skrevet med romertal "MMV". Designerens navn "D. LONGO" ses nederst til venstre i det centrale motiv, mens der nederst til højre står den respektive gravørs initialer, "MAC inc" (på 1- og 20-centmønten), "LDS inc" (på 2- og 50-centmønten); "ELF inc" (på 5-centmønten og 1-euromønten) og "MCC inc" (på 10-centmønten og 2-euromønten).

Den tredje serie, der blev udstedt i perioden april 2006 til december 2013, viser pave Benedict XVI. Til venstre findes møntdesignerens initialer "DL".

Den fjerde serie, som er udstedt siden januar 2014, viser pave Frans.

Den femte serie, der første gang blev udstedt i marts 2017, viser pave Frans' våbenskjold.

I alle serierne afbilder mønterne de 12 stjerner i det europæiske flag, inskriptionen "CITTÀ DEL VATICANO", udstedelsesåret og møntmærket "R".

Vatikanstaten

Østrig

Østrig valgte en møntserie med illustrationer af blomster, arkitektur og berømte personer fra landets historie. Motiverne blev valgt af et nationalt panel og ved hjælp af en offentlig meningsmåling. De er designet af den østrigske kunstner Josef Kaiser. På 1-centmønten ses en ensian, den sidste blomst i blomsterserien, der symboliserer et ansvarligt forhold til miljøet og den rolle, som Østrig spiller i udviklingen af en fælles miljøpolitik.

Østrig

Μalta

På 1-, 2- og 5-centmønten vises alteret i det forhistoriske tempelkompleks Mnajdra, som blev bygget omkring år 3.600 f.Kr. på en lav forhøjning med udsigt ud over havet.

Μalta

Alle sider i dette afsnit