European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Beskadigede eurosedler

Hvis folk skal kunne have tillid til eurosedler, skal de være ægte og af en god kvalitet, som kan føles og ses. De nationale centralbanker tjekker derfor alle eurosedler for at sikre sig, at de er ægte, og at de ikke er beskadigede eller snavsede, inden de udsteder dem igen.

For at sedlerne hele tiden holder et højt kvalitetsniveau, har de nationale centralbanker fuldautomatiske seddelhåndteringsmaskiner, som tjekker de sedler, de modtager, og som sorterer dem. I 2019 frasorterede og erstattede de nationale centralbanker ca.5,1 mia. sedler med den begrundelse, at de var uegnede til cirkulation. Snavsede eller beskadigede sedler destrueres.

Beskadigede eller ødelagte eurosedler (fx delvist brændte, klippede, revnede eller opløste sedler), som opfylder visse kriterier, erstattes af de nationale centralbanker i eurolandene. En beskadiget euroseddel kan fx ombyttes i en national centralbank, hvis man kan fremvise mere end halvdelen af sedlen eller kan bevise, at den manglende (større) del er blevet ødelagt. Bevidst ødelagte eller beskadigede eurosedler erstattes ikke.

Ombytningen er som udgangspunkt gratis. Der opkræves et gebyr for eurosedler, der ved et uheld er blevet beskadiget af farvepatroner til tyverisikring.

De nationale centralbankers adresse findes på deres websteder.

Alle sider i dette afsnit