Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Φθαρμένα τραπεζογραμμάτια και τραπεζογραμμάτια που έχουν κηλιδωθεί από μελάνη

Φθαρμένα τραπεζογραμμάτια

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, πριν τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία, είναι γνήσια και δεν είναι φθαρμένα ή λερωμένα. Οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν πλήρως αυτοματοποιημένα μηχανήματα για τον έλεγχο και τη διαλογή των τραπεζογραμματίων που λαμβάνουν για να διατηρούν υψηλά επίπεδα ποιότητας. Τα λερωμένα ή φθαρμένα τραπεζογραμμάτια καταστρέφονται.

Μπορώ να ζητήσω αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων μου ή επιστροφή χρηματικού ποσού;

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια ευρώ που έχουν τυχαία φθαρεί και σκιστεί ή είναι ελλιπή, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Εάν έχετε στην κατοχή σας πάνω από το μισό μέρος ενός φθαρμένου τραπεζογραμματίου ευρώ ή αν μπορείτε να αποδείξετε ότι το κομμάτι του τραπεζογραμματίου που λείπει έχει καταστραφεί, η εθνική κεντρική τράπεζα θα το αντικαταστήσει. Τα τραπεζογραμμάτια που έχουν σκόπιμα καταστεί ελλιπή ή φθαρεί δεν αντικαθίστανται.

Κατά γενικό κανόνα, η αντικατάσταση γίνεται χωρίς χρέωση. Επικοινωνήστε με την οικεία εθνική κεντρική τράπεζα για περισσότερες πληροφορίες.

Τραπεζογραμμάτια που έχουν κηλιδωθεί από μελάνη

Έχετε δει ποτέ τραπεζογραμμάτιο κηλιδωμένο από μελάνη;

Αν κάποιος προσπαθήσει να σας δώσει τραπεζογραμμάτιο που είναι καλυμμένο από μελάνη, μην το αποδεχτείτε γιατί είναι πιθανότατα κλεμμένο. Ορισμένα τραπεζογραμμάτια που έχουν κηλιδωθεί από μελάνη έχουν καταστραφεί από αντικλεπτικές συσκευές λόγω εγκληματικής δραστηριότητας. Η μελάνη προέρχεται από έξυπνα συστήματα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων, τα οποία ενεργοποιούνται όταν εγκληματίες ανοίγουν προστατευμένες συσκευασίες μετρητών, όπως ATM ή χρηματοκιβώτια χρηματαποστολών. Αυτά τα αντικλεπτικά συστήματα καθιστούν τα κλεμμένα τραπεζογραμμάτια άχρηστα και άνευ αξίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι λοιποί φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας.


Ενώ η μελάνη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αχρήστευσης κλεμμένων τραπεζογραμματίων, χρησιμοποιούνται και άλλα εργαλεία για την προστασία μετρητών, όπως η κόλλα. Στο εσωτερικό μιας κασέτας ΑΤΜ όλα τα τραπεζογραμμάτια είναι ενωμένα με κόλλα σχηματίζοντας ένα συμπαγές τούβλο. Αν κάποιος προσπαθήσει να αφαιρέσει μεμονωμένα τραπεζογραμμάτια, αυτά σκίζονται σε κομμάτια.


Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα κλεμμένο τραπεζογραμμάτιο που έχει κηλιδωθεί από μελάνη;

Όταν ένα τραπεζογραμμάτιο κηλιδώνεται από αντικλεπτική συσκευή, η μελάνη ασφαλείας εμποτίζει το τραπεζογραμμάτιο. Οι μελάνες ασφαλείας που χρησιμοποιούνται συχνότερα έχουν χρώμα έντονο μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο. Η μελάνη συνήθως ρέει από τις άκρες προς το κέντρο των τραπεζογραμματίων και αφήνει ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα. Μερικές φορές τα χημικά που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να βγάλουν τη μελάνη μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Ως αποτέλεσμα, τα αρχικά χρώματα των τραπεζογραμματίων θα μπορούσαν επίσης να αλλοιωθούν και ορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας μπορεί να καταστραφούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν.

Είναι κλεμμένα όλα τα τραπεζογραμμάτια που έχουν κηλιδωθεί από μελάνη;

Όχι. Αν πάνω στο τραπεζογραμμάτιο υπάρχουν πολύ αμυδρές κηλίδες ή ορισμένα μικρά σημάδια και οι άκρες είναι άθικτες, τότε τα σημάδια έχουν πιθανότατα προκληθεί τυχαία. Τέτοιες κηλίδες μπορεί να έχουν προκληθεί, για παράδειγμα, από ένα στυλό που χάνει μελάνη παρά από μια αντικλεπτική συσκευή. Τραπεζογραμμάτια όπως αυτό είναι απίθανο να έχουν κλαπεί και μπορείτε να τα αποδεχτείτε.


Και αν κάποιος μου δώσει τραπεζογραμμάτιο το οποίο έχει ξεκάθαρα κηλιδωθεί από μελάνη αντικλεπτικής συσκευής;

  • Μην το αποδεχτείτε και ζητήστε ένα άλλο. Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το άτομο που σας δίνει το τραπεζογραμμάτιο είναι ο νόμιμος κάτοχός του.
  • Αρνηθείτε τραπεζογραμμάτια που έχουν υποστεί λεύκανση ή που παρουσιάζουν χρωματικές αλλοιώσεις, γιατί κατά πάσα πιθανότητα οι εγκληματίες προσπάθησαν να αφαιρέσουν τους λεκέδες από μελάνη που προκάλεσε η αντικλεπτική συσκευή, πλένοντας ή λευκαίνοντας τα τραπεζογραμμάτια.

  • Αν έχετε αποδεχτεί τραπεζογραμμάτιο που έχει κηλιδωθεί από μελάνη, θα πρέπει να το παραδώσετε στην τράπεζά σας ή σε κάποια εθνική κεντρική τράπεζα, ενημερώνοντάς τες για το πώς βρέθηκε στα χέρια σας. Η εθνική κεντρική τράπεζα θα ελέγξει αν οι κηλίδες από μελάνη προκλήθηκαν από αντικλεπτική συσκευή και μπορεί να ενημερώσει την αστυνομία η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τραπεζογραμμάτια ως αποδεικτικό στοιχείο στις έρευνές της.

  • Μπορεί να μην δικαιούστε αποζημίωση, αν οι έρευνες δείξουν ότι οι κηλίδες από μελάνη προκλήθηκαν από αντικλεπτική συσκευή. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν τραπεζογραμμάτια ευρώ κηλιδωμένα από αντικλεπτικές συσκευές μόνο κατόπιν αιτήματος του αρχικού κατόχου ο οποίος ήταν το θύμα της εγκληματικής ενέργειας που προκάλεσε την κηλίδωση των τραπεζογραμματίων.

  • Αν οι έρευνες επιβεβαιώσουν ότι οι κηλίδες από μελάνη δεν έγιναν από αντικλεπτική συσκευή και ότι τα σημάδια στο τραπεζογραμμάτιο έχουν προκληθεί τυχαία, θα λάβετε ένα νέο τραπεζογραμμάτιο ή το αντίστοιχο ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις; Μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις στο άρθρο 3 της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ανταλλαγή φθαρμένων τραπεζογραμματίων ευρώ.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα