Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Λιθουανία (από την 1η Ιανουαρίου 2015)

Η Λιθουανία έγινε μέλος της ζώνης του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015. Την ημερομηνία αυτή το ευρώ αντικατέστησε το λίτας Λιθουανίας με την αμετάκλητα καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία €1 = LTL 3,45280. Η αμετάκλητα καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία είναι €1= LTL 3,45280.

Ανταλλαγή λίτας Λιθουανίας

Σε ταχυδρομεία, πιστωτικές ενώσεις και τράπεζες

Η ανταλλαγή τραπεζογραμματίων και κερμάτων λίτας γίνεται χωρίς χρέωση σε 330 ταχυδρομεία και σε ορισμένες πιστωτικές ενώσεις στη Λιθουανία με βάση την καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία μέχρι την 1η Μαρτίου 2015. Ανταλλαγή μπορεί να γίνει επίσης σε όλες τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. Ορισμένες τράπεζες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια λίτας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Στην Lietuvos bankas

Η κεντρική τράπεζα θα ανταλλάσσει τραπεζογραμμάτια και κέρματα λίτας με βάση την καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία χωρίς περιορισμούς ως προς την ποσότητα ή το χρονικό διάστημα. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται χωρίς χρέωση.

Διευθύνσεις της Lietuvos bankas

Σε άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ

Άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα ανταλλάσσουν τραπεζογραμμάτια λίτας χωρίς χρέωση και με βάση την καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Το ποσό προς ανταλλαγή δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά άτομο/συναλλαγή την ημέρα.

Βασικές ημερομηνίες της μετάβασης
23/7/2014

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει την ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ.

24/7/2014

Αρχίζει η παραγωγή λιθουανικών κερμάτων ευρώ.

22/8/2014

Οι τιμές στη Λιθουανία αρχίζουν να αναγράφονται σε λίτας και σε ευρώ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. Εκστρατεία «δίκαιης εισαγωγής του ευρώ».

1/10/2014

Αρχίζει η μεταφορά κερμάτων ευρώ από την Lietuvos bankas στις εμπορικές τράπεζες.

1/11/2014

Αρχίζει η μεταφορά τραπεζογραμματίων ευρώ από την Lietuvos bankas στις εμπορικές τράπεζες.

1/12/2014

Αρχίζει η μεταφορά τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες στις επιχειρήσεις, τα εμπορικά καταστήματα και τους φορείς εκμετάλλευσης μηχανημάτων που δέχονται μετρητά.

1/12/2014

Ξεκινά η πώληση συσκευασιών εξοικείωσης με κέρματα ευρώ, οι οποίες περιέχουν τις οκτώ ονομαστικές αξίες, στην Lietuvos bankas και στις εμπορικές τράπεζες. Οι συσκευασίες αυτές διατίθενται και στα ταχυδρομεία από τις 4 Δεκεμβρίου 2014.

1/1/2015

Τίθενται σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ και οι λογαριασμοί μετατρέπονται σε ευρώ.

Εισαγωγή του ευρώ

1/1/2015

Για δύο εβδομάδες, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση, κυκλοφορούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές και τα δύο νομίσματα - λίτας και ευρώ.

16/1/2015

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ αποτελούν πλέον το μόνο νόμιμο χρήμα.

 

Ανταλλαγή λίτας με ευρώ χωρίς χρέωση

1/3/2015

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων λίτας στα ταχυδρομεία και σε ορισμένες πιστωτικές ενώσεις.

30/6/2015

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής κερμάτων λίτας στις εμπορικές τράπεζες και ανταλλαγής τραπεζογραμματίων λίτας στις περισσότερες εμπορικές τράπεζες.

31/12/2015

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής τραπεζογραμματίων λίτας στις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

Επ’ αόριστον

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα λίτας ανταλλάσσονται στην Lietuvos bankas επ’ αόριστον.

Εκστρατεία ενημέρωσης για το ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Lietuvos bankas διεξάγουν από κοινού εκστρατεία ενημέρωσης για το ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Δημοσιεύσεις σχετικά με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα, κάθε νοικοκυριό στη Λιθουανία έλαβε ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Είστε έτοιμοι;».
  • Εκστρατεία μαζικής επικοινωνίας η οποία βασίζεται σε δύο βίντεο σύντομης διάρκειας για τηλεοπτική και διαδικτυακή χρήση, στα αγγλικά και στα λιθουανικά. Τα βίντεο έχουν θέμα τη μετάβαση στο ευρώ σε φυσική μορφή και τους τρόπους ελέγχου των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ. Η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης διαφημίσεις στον Τύπο, σε εξωτερικούς χώρους και στο διαδίκτυο.
  • Υψηλού επιπέδου ημερίδα για το ευρώ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014.
  • Έκθεση για το Ευρώ στο Ανάκτορο των Μεγάλων Δουκών της Λιθουανίας στο Βίλνιους

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας! Το Πρόγραμμα Συνεργασίας

Η Lietuvos bankas και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσκάλεσαν επιχειρήσεις και οργανώσεις να συνεργαστούν μαζί τους για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με το ευρώ στη Λιθουανία. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συνεργασίας είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και ενημερωτικές εκδόσεις για το ευρώ τις οποίες μπορούσαν να προωθήσουν στους πελάτες, τους συνεταίρους, τα μέλη και τους υπαλλήλους τους. Έτσι, μπόρεσαν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν εγκαίρως ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα