Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Το καθήκον μας είναι να διατηρούμε τη σταθερότητα των τιμών. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμβολή που μπορεί να έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διατηρούμε τις τιμές σταθερές διασφαλίζοντας ότι ο πληθωρισμός – ο ρυθμός με τον οποίο οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών γενικά μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου – παραμένει χαμηλός, σταθερός και προβλέψιμος.

Στοχεύουμε σε ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.

Η δέσμευσή μας σε αυτόν τον στόχο είναι συμμετρική: θεωρούμε ότι ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός είναι εξίσου κακός με τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Μέσα νομισματικής πολιτικής

Για να μπορούμε να διατηρούμε τις τιμές σταθερές, πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία. Τα επιτόκιά μας είναι ένα από τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούμε για τη νομισματική πολιτική μας.

Σκεφτείτε μια θήκη με διαφορετικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, αυτοτελώς ή συνδυαστικά, για να μας βοηθήσουν να επηρεάσουμε την πορεία του πληθωρισμού. Τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε νέα μέσα στην εργαλειοθήκη μας ως απάντηση στις μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν σημειωθεί στην οικονομία και καθιστούν το καθήκον μας για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών πιο δύσκολο.

Αποφάσεις νομισματικής πολιτικής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθετε περισσότερα για τη νομισματική πολιτική

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Η νομισματική πολιτική μάς επιτρέπει να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τα μέτρα που λαμβάνουμε επηρεάζουν τις οικονομικές εξελίξεις, πράγμα που συμβάλλει στη διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο μας.

Διαβάστε περισσότερα για τη νομισματική πολιτική

Ο ΝΕΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Η οικονομία έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία φορά που επανεξετάσαμε τη στρατηγική μας. Έχουμε έναν σαφή και προβλέψιμο στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν εύκολα σε αυτό το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Ο στόχος μας για τη σταθερότητα των τιμών και η επανεξέταση της στρατηγικής

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα