Menu

Το ευρώ είναι ο συνδετικός μας κρίκος

Την 1η Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθόρισαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα νομίσματά τους, υιοθέτησαν κοινή νομισματική πολιτική υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εισήγαγαν το ευρώ ως το νέο κοινό τους νόμισμα. Το ευρώ αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο ως ηλεκτρονικό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ άρχισαν να κυκλοφορούν και έφθασαν στα χέρια μας τρία χρόνια αργότερα.

Σήμερα το ευρώ είναι το νόμισμα 19 χωρών της ΕΕ και περισσότερων από 340 εκατομμύρια Ευρωπαίων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο και εμείς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουμε αναλάβει να διαφυλάσσουμε την αξία του.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είναι η χειροπιαστή, καθημερινή υπενθύμιση της ελευθερίας, της ευκολίας και των ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ.

Το ευρώ
μας φέρνει κοντά

Η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τα μετρητά

Ως θεματοφύλακες του ευρώ και εκδότες των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ – το αποκαλούμενο Ευρωσύστημα – θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχετε επαρκή πρόσβαση στα μετρητά. Η στρατηγική μας για τα μετρητά εγγυάται ότι τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ευρέως διαθέσιμα και αποδεκτά ως ανταγωνιστικό και αξιόπιστο μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας.

Για να εξασφαλίσει ότι θα είστε ελεύθεροι να επιλέγετε τα μετρητά ως τρόπο πληρωμής, τώρα αλλά και στο μέλλον, το Ευρωσύστημα επιδιώκει πέντε στρατηγικούς στόχους.

Οι πέντε στρατηγικοί στόχοι μας για τα μετρητά

Γιατί είναι σημαντικά τα μετρητά;

Μολονότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τις ψηφιακές πληρωμές, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι η μόνη μορφή χρήματος την οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να κατέχει και να χρησιμοποιεί απευθείας. Τα μετρητά προάγουν την αυτονομία, την ιδιωτική ζωή και την κοινωνική ενσωμάτωση και είναι λιγότερο ευπαθή στο κυβερνοέγκλημα και την απάτη. Και επειδή αποτελούν χρήμα κεντρικής τράπεζας, προστατεύονται από το ενδεχόμενο αθέτησης υποχρεώσεων.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ρόλο των μετρητών

Πώς προτιμούν να πληρώνουν οι άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ;

Ζητήσαμε από 65.000 πολίτες της ζώνης του ευρώ να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο τους τρόπους πληρωμής που χρησιμοποίησαν για αγορές στη διάρκεια ενός έτους. Τα ευρήματα της έρευνας μάς έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το ποια μέσα πληρωμής προτιμούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και για το πόσο σημαντικά είναι γι’ αυτούς τα μετρητά στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε τα ευρήματα

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Το ευρώ απλουστεύει τη ζωή μας, καθώς μας επιτρέπει να εργαζόμαστε, να κάνουμε συναλλαγές, να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να ζούμε στο εξωτερικό ευκολότερα. Στην ΕΚΤ εργαζόμαστε για ένα μέλλον στο οποίο το ευρώ θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ευημερία σας.

Christine Lagarde: τι αντιπροσωπεύει το ευρώ

Πώς το ευρώ ωφελεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Μάθετε πώς οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ωφελούνται από το ενιαίο νόμισμα.

Δείτε

Ασφαλή και ανθεκτικά τραπεζογραμμάτια

Επενδύουμε στην έρευνα σχετικά με νέες τεχνολογίες για να κάνουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο ασφαλή και ανθεκτικά στη φθορά. Από το 2013 έως το 2019 θέσαμε σε κυκλοφορία δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων, τη σειρά «Ευρώπη», η οποία περιλαμβάνει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Ανακαλύψτε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ σε 3D

Το ταξίδι του ευρώ

Το ευρώ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για μια οικονομική και νομισματική ένωση, και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο.

Είναι ένα χειροπιαστό σύμβολο της Ευρώπης και των αξιών της. Το κοινό μας νόμισμα βοηθά στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας, αλλά και στη διαμόρφωση των συνθηκών για οικονομική άνθηση και ένα οικονομικά σταθερό μέλλον.

Μάθετε περισσότερα για το ταξίδι του ευρώ μέχρι να φθάσει σε εμάς

ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ;

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Έχουμε φτιάξει μια συλλογή φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο μας, η οποία παρουσιάζει την ιστορία του ευρώ. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτό ελεύθερα, σας παρακαλούμε όμως να μας αποδίδετε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό για τα 20 χρόνια του ευρώ
Συλλογή φωτογραφιών για τα 20 χρόνια του ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένες από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με το ευρώ.