Το ευρώ είναι συνδετικός κρίκος

Την 1η Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθόρισαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα νομίσματά τους, υιοθέτησαν κοινή νομισματική πολιτική υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εισήγαγαν ένα νέο κοινό νόμισμα: το ευρώ. Το ευρώ αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο ως ηλεκτρονικό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών. Τρία χρόνια αργότερα, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία.

Σήμερα το ευρώ είναι το νόμισμα 19 χωρών της ΕΕ και περισσότερων από 340 εκατομμύρια Ευρωπαίων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είναι η χειροπιαστή, καθημερινή υπενθύμιση της ελευθερίας, των διευκολύνσεων και των ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ.

Το ευρώ
μας φέρνει κοντά

Πόσα ξέρεις αλήθεια για το ευρώ;

Κάνε το κουίζ μας και δοκίμασε τις γνώσεις σου για το ευρώ (και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Υπάρχουν διασκεδαστικές ερωτήσεις για όλους, πρωτάρηδες και αυθεντίες. Δοκίμασε και μοιράσου το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Κάνε το κουίζ τώρα!

Πώς ωφελούμαστε από το ευρώ

Με την καθιέρωσή του ως το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής: μας διευκολύνει σε δραστηριότητες όπως το εμπόριο, τα ταξίδια, οι σπουδές, η διαμονή και η εργασία στο εξωτερικό.

Μέλημά μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να φροντίζουμε το ευρώ έτσι ώστε όλοι όσοι κατοικούν σε χώρες που το χρησιμοποιούν, δηλαδή οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες, οι συνταξιούχοι, οι αποταμιευτές και οι οφειλέτες, να απολαμβάνουν ένα σταθερό περιβάλλον. Με τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ συνεισφέρουμε στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Διαβάστε την επεξήγησή μας

Πώς το ευρώ ωφελεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Μάθετε πώς ωφελούνται οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων από το ενιαίο νόμισμα.

Δείτε

Το ευρώ: ανοίγοντας πόρτες για τους Ευρωπαίους

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν πριν από 25 χρόνια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και προετοίμασε το έδαφος για το ευρώ. Δείτε πώς το ενιαίο μας νόμισμα έχει βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό ευκολότερα.

Δείτε

Το ταξίδι του ευρώ

Από τις πρώτες συζητήσεις για μια οικονομική και νομισματική ένωση στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και σήμερα που είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο, το ευρώ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση.

Είναι ένα χειροπιαστό σύμβολο της Ευρώπης και των αξιών της. Το κοινό μας νόμισμα βοηθά στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας, αλλά και στη διαμόρφωση των συνθηκών για οικονομική άνθηση και ένα οικονομικά σταθερό μέλλον.

Ακολουθήστε τις εκδηλώσεις μας για τον εορτασμό του #EUROat20

3 Δεκεμβρίου 2018

#EUROat20: ένα ξεχωριστό ταξίδι

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει με μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες το ξεχωριστό ταξίδι του ευρώ. Παρακολουθήστε τη ζωντανή αναμετάδοση.

17-19 Ιουνίου 2019

Φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τη δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών: 20 χρόνια της ευρωπαϊκής ΟΝΕ

Το έκτο ετήσιο Φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τη δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί στη Σίντρα της Πορτογαλίας και θα επικεντρωθεί στα 20 χρόνια της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

22 Αυγούστου 2019

Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού

Οι Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού 2019 θα είναι αφιερωμένες στον κοινό πολιτισμό και στην κοινή ταυτότητα της Ευρώπης. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας για τις Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού.

31 Ιανουαρίου 2019

Πρόγραμμα υποτροφιών Lamfalussy

Η φετινή έκδοση του προγράμματος υποτροφιών επικεντρώνεται σε σχέδια που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Είσαι ερευνητής ή διδακτορικός φοιτητής; Μείνε συντονισμένος! Η πρόσκληση υποβολής σχεδίων θα παραμείνει ανοιχτή από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2019.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Θα τις βρείτε παρακάτω

ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έχουμε αντλήσει από το αρχείο μας συλλογή φωτογραφιών και οπτικοακουστικό υλικό που καλύπτουν τα 20 χρόνια του ευρώ. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτό ελεύθερα, αρκεί να μας αποδίδετε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό για τα 20 χρόνια του ευρώ
Συλλογή φωτογραφιών για τα 20 χρόνια του ευρώ