Επιλογές αναζήτησης
Home Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Το ευρώ

Το ευρώ μας φέρνει πιο κοντά

Περισσότεροι από 340 εκατομμύρια πολίτες μοιράζονται το ευρώ ως νόμισμά τους και χρησιμοποιούν καθημερινά τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ. Το ευρώ μάς υπενθυμίζει καθημερινά τις ευκαιρίες και τις ευκολίες που απολαμβάνουμε χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεί επίσης ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας.

Το ευρώ ανήκει στους πολίτες της ζώνης του ευρώ. Εμείς στην ΕΚΤ έχουμε αναλάβει το καθήκον να διαφυλάττουμε την αξία του. Εργαζόμαστε από κοινού με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ για να διατηρούμε τις τιμές σταθερές, διασφαλίζοντας ότι τα χρήματά σας διατηρούν την αγοραστική τους δύναμη.

Η εισαγωγή του ευρώ

Την 1 Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της ΕΕ καθόρισαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, υιοθέτησαν κοινή νομισματική πολιτική και εισήγαγαν το ευρώ σε ηλεκτρονική μορφή. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ κυκλοφόρησαν το 2002. Σήμερα, το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα 19 χωρών.

Η χρήση του ευρώ

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Το ευρώ διευκολύνει τη ζωή μας γιατί απλοποιεί τις εμπορικές συναλλαγές, τα ταξίδια, τις σπουδές, καθώς και τη διαβίωση και την εργασία στο εξωτερικό. Εμείς στην ΕΚΤ εργαζόμαστε για ένα μέλλον στο οποίο το ευρώ συνεισφέρει ακόμη πιο πολύ στην ευημερία σας.

Πρόεδρος Lagarde: τι αντιπροσωπεύει το ευρώ

Ασφαλή και ανθεκτικά τραπεζογραμμάτια

Επενδύουμε στην έρευνα για νέες τεχνολογίες για να κάνουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο ασφαλή και ανθεκτικά στη φθορά. Από το 2013 μέχρι το 2019 θέσαμε σε κυκλοφορία μια δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων, τη σειρά «Ευρώπη», στην οποία ενσωματώσαμε καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Ανακαλύψτε τα τραπεζογραμμάτια σε 3D

Κέρματα ευρώ

Τα κέρματα ευρώ είναι αρμοδιότητα των χωρών της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ εγκρίνει την ποσότητα των κερμάτων που η κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει ετησίως. Κάθε χώρα μπορεί επίσης να εκδίδει ετησίως μέχρι δύο αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ.

Μάθετε για τα κέρματα ευρώ

Ανταλλαγή εθνικών νομισμάτων

Μπορείτε να ανταλλάσσετε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες πολλά παλαιά εθνικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα – όπως κορώνες Εσθονίας και λίρες Ιρλανδίας – με ευρώ. Στην ιστοσελίδα μας μπορεί να μάθετε ποια από αυτά μπορείτε ακόμα να ανταλλάσσετε.

Δυνατότητα ανταλλαγής εθνικών νομισμάτων

Η σειρά «Ευρώπη» έχει πλέον ολοκληρωθεί

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία τον Μάιο του 2019. Αυτές ήταν οι τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη». Τα τραπεζογραμμάτια αυτής της σειράς είναι πιο ανθεκτικά και διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΗΤΑ
Είστε φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, όπως εμπορική τράπεζα, ταχυδρομείο ή άλλος οργανισμός που ασχολείται με τη διαλογή και τη θέση σε κυκλοφορία μετρητών στο κοινό; Μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τα μετρητά.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Μάθετε περισσότερα για ζητήματα που αφορούν τα τραπεζογραμμάτια

Στοιχεία για την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων

Παρακολουθούμε προσεκτικά την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων ευρώ και τη ζήτηση για αυτά ούτως ώστε να έχετε πάντοτε πρόσβαση στα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Στατιστικές για την κυκλοφορία των μετρητών

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ

Το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο. Παρακολουθούμε τη χρήση του ευρώ εκτός της ζώνης του ευρώ και παρέχουμε στοιχεία για αυτή.

Διαβάστε την πιο πρόσφατη έκθεση
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς μια χώρα γίνεται μέλος της ζώνης του ευρώ

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα