Το ευρώ είναι συνδετικός κρίκος

Την 1η Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθόρισαν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα νομίσματά τους, υιοθέτησαν κοινή νομισματική πολιτική υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εισήγαγαν ένα νέο κοινό νόμισμα: το ευρώ. Το ευρώ αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο ως ηλεκτρονικό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών. Τρία χρόνια αργότερα, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία.

Σήμερα το ευρώ είναι το νόμισμα 19 χωρών της ΕΕ και περισσότερων από 340 εκατομμύρια Ευρωπαίων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είναι η χειροπιαστή, καθημερινή υπενθύμιση της ελευθερίας, των διευκολύνσεων και των ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ.

Το ευρώ
μας φέρνει κοντά

Πόσα ξέρετε αλήθεια για το ευρώ;

Κάντε το κουίζ μας και δοκιμάστε τις γνώσεις σας για το ευρώ (και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Υπάρχουν διασκεδαστικές ερωτήσεις για όλους, πρωτάρηδες και αυθεντίες. Δοκιμάστε και μοιράστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Κάντε το κουίζ τώρα!

Πώς ωφελούμαστε από το ευρώ

Με την καθιέρωσή του ως κοινό μας νόμισμα, το ευρώ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής: μας διευκολύνει σε δραστηριότητες όπως το εμπόριο, τα ταξίδια, οι σπουδές, η διαμονή και η εργασία στο εξωτερικό.

Μέλημά μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να φροντίζουμε το ευρώ έτσι ώστε όλοι όσοι κατοικούν σε χώρες που το χρησιμοποιούν, δηλαδή οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες, οι συνταξιούχοι, οι αποταμιευτές και οι οφειλέτες, να απολαμβάνουν ένα σταθερό περιβάλλον. Με τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ συνεισφέρουμε στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Διαβάστε την επεξήγησή μας

Πώς το ευρώ ωφελεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Μάθετε πώς ωφελούνται οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων από το ενιαίο νόμισμα.

Δείτε

Το ευρώ: ανοίγοντας πόρτες για τους Ευρωπαίους

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν πριν από 25 χρόνια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και προετοίμασε το έδαφος για το ευρώ. Δείτε πώς το ενιαίο μας νόμισμα έχει βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό ευκολότερα.

Δείτε

Αυτό το ξέρατε;

Ξέρατε ότι οι δύο παράλληλες γραμμές που διαπερνούν το σύμβολο του ευρώ (€) συμβολίζουν τη σταθερότητα;
Και ότι το μέσο εισόδημα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε από 20.900 ευρώ το 1999, όταν εισήχθη το ευρώ, σε 33.900 ευρώ το 2018;

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία για το ευρώ

Το ταξίδι του ευρώ

Το ευρώ έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για μια οικονομική και νομισματική ένωση, μέχρι και σήμερα που είναι ένα από τα σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο.

Είναι ένα χειροπιαστό σύμβολο της Ευρώπης και των αξιών της. Το κοινό μας νόμισμα βοηθά στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας, αλλά και στη διαμόρφωση των συνθηκών για οικονομική άνθηση και ένα οικονομικά σταθερό μέλλον.

Μάθετε περισσότερα για το ταξίδι του ευρώ μέχρι να φτάσει σε εμάς

Ακολουθήστε τις εκδηλώσεις μας
για τον εορτασμό του #EUROat20

3 Δεκεμβρίου 2018

#EUROat20: ένα ξεχωριστό ταξίδι

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιόρτασε το ξεχωριστό ταξίδι του ευρώ με μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Φεβρουάριος 2019

Διαγωνισμός #EUROat20 ECB-QuizClash

Προκηρύξαμε διαγωνισμό κουίζ για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την εφαρμογή QuizClash. Κατεβάστε την εφαρμογή και κάντε το κουίζ #EUROat20 για να έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε βραβεία! Είστε έτοιμοι;

11 Μαρτίου 2019

Διαγωνισμός για νέους οικονομολόγους στο πλαίσιο του Φόρουμ της ΕΚΤ

Είστε διδακτορικοί φοιτητές στα οικονομικά ή στα χρηματοοικονομικά; Θέλετε να παρουσιάσετε την έρευνά σας σε φορείς χάραξης πολιτικής και κορυφαίους ακαδημαϊκούς; Δηλώστε συμμετοχή στον διαγωνισμό για νέους οικονομολόγους και κερδίστε ένα ταξίδι στο Φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τη δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο τελικός νικητής θα λάβει βραβείο 10.000 ευρώ.

17-19 Ιουνίου 2019

Φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τη δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών: 20 χρόνια της ευρωπαϊκής ΟΝΕ

Το έκτο ετήσιο Φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τη δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί στη Σίντρα της Πορτογαλίας και θα επικεντρωθεί στα 20 χρόνια της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Θα τις βρείτε παρακάτω

ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έχουμε αντλήσει από το αρχείο μας μια συλλογή φωτογραφιών και οπτικοακουστικό υλικό που καλύπτουν τα 20 χρόνια του ευρώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό αυτό ελεύθερα, αρκεί να μας αποδίδετε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό για τα 20 χρόνια του ευρώ
Συλλογή φωτογραφιών για τα 20 χρόνια του ευρώ