Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Άτομα με προβλήματα όρασης

«Ένα καλό σχέδιο για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση είναι ένα καλό σχέδιο για όλους».

Η συμπερίληψη είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η στενή μας συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (European Blind Union - EBU) από τη φάση σχεδιασμού του ευρώ τη δεκαετία του '90. Ο τρόπος που δημιουργούμε τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ επιτρέπει στους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση να τα χρησιμοποιούν με αυτοπεποίθηση. 

Η ΕΚΤ ζητά τη γνώμη της EBU σε τακτική βάση. Αυτό έκανε και κατά την ανάπτυξη της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, τη σειρά «Ευρώπη». 

Τα μετρητά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις πληρωμές τους και είναι ουσιώδη για τη χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών ομάδων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τυφλοί και τα άτομα με μειωμένη όραση θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ με αυτοπεποίθηση.

Χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ

Από το 2013 έως το 2019 θέσαμε σε κυκλοφορία τη δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων μας, τη σειρά «Ευρώπη». Τα τραπεζογραμμάτια έχουν τα ίδια σχεδιαστικά στοιχεία με τα στοιχεία της πρώτης σειράς, όμως έχουν βελτιωθεί τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητάς τους και τα χρώματά τους είναι πιο έντονα. Αυτό τους επιτρέπει να διακρίνονται πιο εύκολα.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ;

Διαφορετικά μεγέθη

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία ενός τραπεζογραμματίου τόσο μεγαλύτερο είναι σε μέγεθος. Τα τραπεζογραμμάτια των 50, 100 και 200 ευρώ έχουν το ίδιο πλάτος, το μήκος τους όμως αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η αξία τους.

Και οι έξι ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ εμφανίζονται κάθετα η μία δίπλα στην άλλη.  Τα τραπεζογραμμάτια είναι τοποθετημένα κατά αύξουσα σειρά όσον αφορά το μέγεθος και την ονομαστική τους αξία, από το μικρότερο [5 ευρώ] προς το μεγαλύτερο [200 ευρώ].

Πιο έντονα χρώματα 

Όλες οι ονομαστικές αξίες έχουν πλέον πιο έντονα χρώματα με καλύτερη αντίθεση. Το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ είναι γκρι, των 10 ευρώ κόκκινο, των 20 ευρώ μπλε, των 50 ευρώ πορτοκαλί, των 100 ευρώ πράσινο, των 200 ευρώ κίτρινο-καφέ και των 500 ευρώ μωβ. Παρόλο που το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ δεν εκδίδεται πλέον, τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ της πρώτης σειράς εξακολουθούν να αποτελούν νόμιμο χρήμα και να βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία.

Μεγάλοι αριθμοί

Οι μεγάλοι αριθμοί που υποδηλώνουν την αξία ενός τραπεζογραμματίου διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα σχεδιαστικά στοιχεία. Έτσι αυξάνεται η αντίθεση, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η αναγνώριση της αξίας του τραπεζογραμματίου και η διάκριση μεταξύ των έξι ονομαστικών αξιών.

Ανάγλυφες εκτυπώσεις

Η εκτύπωση των μεγάλων αριθμών της αξίας του τραπεζογραμματίου είναι ανάγλυφη. Το χαρακτηριστικό αυτό διευκολύνει τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση να αναγνωρίζουν την αξία του τραπεζογραμματίου.

Λεπτομέρεια ενός τραπεζογραμματίου των 20 ευρώ όπου διακρίνονται τα ανάγλυφα σχεδιαστικά του στοιχεία: ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου, η βασική εικόνα όπου απεικονίζονται διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί και τα σημάδια που είναι αισθητά στην αφή.

Ανάγλυφες γραμμές

Στην πρόσθια όψη όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ υπάρχουν ανάγλυφες γραμμές στην αριστερή και τη δεξιά άκρη. Η διάκριση μεταξύ των ονομαστικών αξιών μπορεί να γίνει χάρη στον αριθμό των διαστημάτων που υπάρχουν στις ανάγλυφες γραμμές όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες. Οι ονομαστικές αξίες με παρόμοιο σχέδιο μπορούν να διαφοροποιούνται περαιτέρω χάρη στο μέγεθός τους. 

5 ευρώ και 50 ευρώ

Εκτύπωση ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη χωρίς διαστήματα.

10 ευρώ και 100 ευρώ

Εκτύπωση ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη με ένα διάστημα.

20 ευρώ και 200 ευρώ

Εκτύπωση ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη με δύο διαστήματα.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητάς μας;

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Δείτε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο ένα μέλος της κοινότητας τυφλών εξηγεί πώς αναγνωρίζει τα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Πρόσβαση στο κείμενο του βίντεο.

Κέρματα

Στα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Διαφορετικό μέγεθος, σχήμα, χρώμα και στεφάνη
  • Διαφορετικό βάρος: όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του κέρματος τόσο πιο βαρύ είναι το κέρμα (εκτός από το κέρμα των 50 λεπτών/σεντ το οποίο είναι πιο βαρύ από το κέρμα του 1 ευρώ)
  • Ονομαστική αξία η οποία απεικονίζεται εμφανώς στις κοινές όψεις των κερμάτων  

Διαφορετικές στεφάνες

2 ευρώ

Στη στεφάνη των κερμάτων η οδόντωση είναι λεπτή και υπάρχουν χαραγμένα γράμματα.

1 ευρώ

Στη στεφάνη των κερμάτων εναλλάσσονται ένα τμήμα με λεπτή οδόντωση και τρία λεία τμήματα.

50 και 10 λεπτά/σεντ

Τα κέρματα φέρουν στεφάνη με μεγαλύτερες εγκοπές.

20 λεπτά/σεντ

Η στεφάνη των κερμάτων είναι λεία με επτά εγκοπές.

5 λεπτά/σεντ και 1 λεπτό/σεντ

Η στεφάνη των κερμάτων είναι λεία.

2 λεπτά/σεντ

Η στεφάνη των κερμάτων των 2 λεπτών/σεντ είναι λεία με μια λεπτή χαραγμένη γραμμή.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα κέρματα ευρώ, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα