Επιλογές αναζήτησης
Home Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Διατηρούμε τις τιμές σταθερές και τα χρήματά σας ασφαλή

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εργαζόμαστε για να διατηρούμε τις τιμές σταθερές στη ζώνη του ευρώ, ώστε να μπορείτε να αγοράζετε με τα χρήματά σας αύριο τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες που αγοράζετε σήμερα.

Συμβάλλουμε επίσης στην ασφάλεια και την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Έτσι, διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα που αποταμιεύετε στην τράπεζα παραμένουν ασφαλή.

Διατηρούμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο

Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα των 19 χωρών της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ. Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών. Καθορίζοντας τα επιτόκια διατηρούμε τον πληθωρισμό κάτω αλλά πλησίον του 2%. Μπορείτε λοιπόν να αποφασίζετε για τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες σας.

Νομισματική πολιτική

Συμβάλλουμε στην ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος

Εποπτεύουμε τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ για να είστε σίγουροι ότι μπορούν να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις. Χάρη στην άσκηση συνεπούς και τυποποιημένης εποπτείας σε όλη τη ζώνη του ευρώ οι τράπεζες γίνονται πιο εύρωστες, διασφαλίζοντας ότι τα χρήματά σας είναι ασφαλή.

Δικτυακός τόπος για την τραπεζική εποπτεία

Αναπτύσσουμε και εκδίδουμε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ

Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες για να κάνουμε τα τραπεζογραμμάτια που χρησιμοποιείτε πιο ασφαλή και ανθεκτικά στη φθορά. Συντονίζουμε την παραγωγή και την έκδοσή τους σε συνεργασία με τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Ανακαλύψτε τα τραπεζογραμμάτια σε 3D

Διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών υποδομών

Μπορείτε να κάνετε αγορές ηλεκτρονικά και να μεταφέρετε χρήματα ψηφιακά χάρη σε υποδομές της αγοράς τις οποίες διαχειριζόμαστε και υποστηρίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ομαλή και αποτελεσματική ροή χρημάτων εντός της κάθε χώρας και διασυνοριακά.

Το Ευρωσύστημα και οι πληρωμές

Συμβάλλουμε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Εντοπίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως οι χρηματιστηριακές αναταραχές ή η απότομη μείωση των τιμών των κατοικιών, και εκδίδουμε συστάσεις για τη μείωσή τους. Μπορείτε πλέον άφοβα να κάνετε σχέδια και επενδύσεις για το μέλλον.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ΕΚΤ

Ιστορική αναδρομή

Μάθετε πώς η Ευρώπη ήρθε πιο κοντά με την εισαγωγή του κοινού νομίσματος και τη δημιουργία κοινής τραπεζικής εποπτείας.

Η ιστορία της ζώνης του ευρώ

Μάθετε περισσότερα για την ΕΚΤ

Λήψη αποφάσεων

Οι πλέον σημαντικές αποφάσεις, όπως ο καθορισμός των επιτοκίων και η επιλογή των κατάλληλων μέσων νομισματικής πολιτικής, λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Λήψη αποφάσεων και εκ περιτροπής άσκηση ψήφου
Το κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εδρεύει στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Το κεντρικό μας κτίριο σχεδιάστηκε από την COOP HIMMELB(L)AU και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Ο συνδυασμός ιστορικών και σύγχρονων στοιχείων το καθιστούν ένα μοναδικό αστικό ορόσημο.

Ρίξτε μια ματιά
Επεξηγήσεις

Ρίξτε μια ματιά στις επεξηγήσεις μας για να μάθετε περισσότερα για τα καθήκοντά μας. Παρουσιάζουν βασικά θέματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών.

Διαβάστε τις επεξηγήσεις μας

Επεξηγήσεις για την ΕΚΤ

Ποια είναι τα καθήκοντα της ΕΚΤ; Τι είναι ο πληθωρισμός; Γιατί η σταθερότητα των τιμών είναι σημαντική για εσάς; Σε αυτό το τρίλεπτο εισαγωγικό βίντεο θα βρείτε τις απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έχετε κάποια απορία ή ερώτηση σχετικά με την ΕΚΤ και τις δραστηριότητές της; Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8:30 έως τις 17:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ

Μάθετε για τις δραστηριότητές μας

Επισκεφθείτε την ΕΚΤ

Δυστυχώς, οι επισκέψεις στην ΕΚΤ επί του παρόντος αναστέλλονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπορείτε όμως να περιηγηθείτε εικονικά στο Κέντρο Επισκεπτών μας για να μάθετε περισσότερα για την ΕΚΤ και τις δραστηριότητές της.

Κέντρο Επισκεπτών της ΕΚΤ

Λάβετε μέρος στις πρωτοβουλίες μας

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με εσάς τους νέους και να ακούμε τις απόψεις και τις ιδέες σας.

Οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες μας
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ποιον ανήκει η ΕΚΤ;

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα