Εικόνες
Οι εικόνες των τραπεζογραμματίων ευρώ μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς προηγούμενη άδεια υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αναπαραγωγής συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΚΤ (βλ. συγκεκριμένα το άρθρο 2 της απόφασης ΕΚΤ/2013/10). Οι εν λόγω κανόνες διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το προϊόν αναπαραγωγής να εκληφθεί από το κοινό ως γνήσιο τραπεζογραμμάτιο ευρώ και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα.
Λήψη εικόνων χαμηλής ανάλυσης των τραπεζογραμματίων
Μπορείτε να κατεβάσετε εικόνες χαμηλής ανάλυσης (72 dpi, συμπιεσμένες σε μορφή zip) των τραπεζογραμματίων της πρώτης σειράς και της σειράς «Ευρώπη».
Εικόνες τραπεζογραμματίων ευρώΑίτημα για λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης των τραπεζογραμματίων
Εάν επιθυμείτε να αναπαραγάγετε εικόνες υψηλής ανάλυσης των τραπεζογραμματίων ευρώ και έχετε έννομο επαγγελματικό συμφέρον προς τούτο, μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση info@ecb.europa.eu, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε τις εικόνες αυτές και παρέχοντας:
- το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας σας,
- λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητές σας,
- τη διεύθυνση του δικτυακού τόπου της εταιρείας σας, και
- πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες.
Στη συνέχεια θα κληθείτε να συμπληρώσετε και να υποβάλετε δήλωση εμπιστευτικότητας, η οποία πρέπει να φέρει την υπογραφή εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου της εταιρείας σας. Με την επιφύλαξη ρητής άλλης αναφοράς εκ μέρους σας, θα σας παρέχουμε εικόνες των πιο πρόσφατων τραπεζογραμματίων της σειράς «Ευρώπη» που έχουν εκδοθεί ή παρουσιαστεί στο κοινό (σε ανάλυση 300 dpi, μορφότυπο TIFF και με την ένδειξη «SPECIMEN» [δείγμα]). Με τις εικόνες αυτές δεν ενεργοποιείται το CDS. Θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της δεόντως συμπληρωθείσας και υπογεγραμμένης δήλωσης εμπιστευτικότητας.
Αποτροπή της παράνομης χρήσης ψηφιακών εικόνων τραπεζογραμματίων
Οι παραχαράκτες κάνουν ολοένα και περισσότερο χρήση υλικού και λογισμικού ψηφιακής απεικόνισης. Για αυτόν τον λόγο, η Ομάδα Κεντρικών Τραπεζών για την Αποτροπή της Παραχάραξης – μια διεθνής ομάδα αποτελούμενη από περισσότερες από 30 κεντρικές τράπεζες που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 10 (G10) – ανέπτυξε το Σύστημα Αποτροπής της Παραχάραξης (Counterfeit Deterrence System - CDS), το οποίο εμποδίζει την επεξεργασία ή την αναπαραγωγή των εικόνων προστατευμένων τραπεζογραμματίων. Το σύστημα αυτό έχει υιοθετηθεί εθελοντικά από τις εταιρείες παραγωγής υλικού και λογισμικού.
Κανόνες αναπαραγωγής
Τραπεζογραμμάτια ευρώ
Οι κανόνες συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ. Εξασφαλίζουν ότι το κοινό μπορεί να διακρίνει τα γνήσια τραπεζογραμμάτια από προϊόντα αναπαραγωγής.
Όταν τα προϊόντα αναπαραγωγής για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς δεν μπορούν να εκληφθούν από το κοινό ως γνήσια τραπεζογραμμάτια, μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς προηγούμενη άδεια από την ΕΚΤ.
Για λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε στα ακόλουθα έγγραφα:
- Απόφαση της ΕΚΤ της 19ης Απριλίου 2013 σχετικά με τις ονομαστικές αξίες, τις προδιαγραφές, την αναπαραγωγή, την ανταλλαγή και την απόσυρση των τραπεζογραμματίων ευρώ (ΕΚΤ/2013/10), ΕΕ L 118, 30.4.2013, σ. 37.
- Κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ της 20ής Μαρτίου 2003 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων κατά των προϊόντων παράνομης αναπαραγωγής τραπεζογραμματίων ευρώ και την ανταλλαγή και απόσυρση τραπεζογραμματίων ευρώ (ΕΚΤ/2003/5), ΕΕ L 78, 25.3.2003, σ. 20,
- Κατευθυντήρια γραμμή της EKT, της 19ης Απριλίου 2013, που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2003/5 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων κατά των προϊόντων παράνομης αναπαραγωγής τραπεζογραμματίων ευρώ και την ανταλλαγή και απόσυρση τραπεζογραμματίων ευρώ (EKT/2013/11), ΕΕ L 118, 30.4.2013, σ. 43
Κέρματα ευρώ
Διάφορα μεταλλικά αντικείμενα που φέρουν τη λέξη «ευρώ» ή «λεπτό» ή απεικονίζουν σχέδιο που μοιάζει με το σχέδιο των κερμάτων ευρώ θα μπορούσαν να εκληφθούν από το κοινό ως νόμιμο χρήμα.
Μόνο μετάλλια και «μάρκες» που δεν είναι δυνατόν να εκληφθούν ως γνήσια κέρματα ευρώ μπορούν να παράγονται.
Για λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε στα ακόλουθα έγγραφα:
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2182/2004 του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 2004 σχετικά με τα μετάλλια και τις μάρκες που προσομοιάζουν με τα κέρματα ευρώ,
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2183/2004 του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 2004 για την επέκταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2182/2004 σχετικά με τα μετάλλια και τις μάρκες που προσομοιάζουν με τα κέρματα ευρώ στα μη συμμετέχοντα κράτη μέλη.