European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Slike

Slike eurobankovcev se smejo uporabljati brez našega predhodnega dovoljenja, če so reprodukcije skladne s pravili ECB (glej predvsem člen 2 Sklepa ECB/2013/10). Namen teh pravil je preprečiti, da bi bilo reprodukcijo mogoče zamenjati za pristen bankovec, kar ohranja tudi zaupanje v enotno valuto.

Prenos slik bankovcev nizke ločljivosti

Na voljo so stisnjene datoteke z nizko ločljivimi slikami (72 dpi) bankovcev prve serije in serije Evropa.

Slike eurobankovcev

Zaprosite za visoko ločljive slike bankovcev

Če želite reproducirati visoko ločljive slike eurobankovcev in imate za to legitimen poslovni interes, vas prosimo, da nam pišete na naslov info@ecb.europa.eu in pojasnite, zakaj potrebujete reprodukcije. Pri tem morate navesti:

  • svoje ime in kontaktne podatke
  • podatke o svojih poslovnih dejavnostih
  • spletni naslov vašega podjetja
  • informacije o nameravani uporabi slike oziroma slik

Zatem boste morali izpolniti in oddati še izjavo o varovanju zaupnosti, ki jo mora podpisati pooblaščen predstavnik vašega podjetja. Razen če izrecno ne zahtevate drugače, vam bomo poslali slike nazadnje izdanega ali razkritega bankovca iz serije Evropa (300 dpi; format TIFF; z oznako »SPECIMEN«). Te slike ne bodo sprožile sistema za preprečevanje ponarejanja. Vaši prošnji bomo skušali ugoditi v petih delovnih dneh po prejemu pravilno izpolnjene in podpisane izjave o zaupnosti.

Preprečevanje nezakonite uporabe digitalnih slik bankovcev

Ker ponarejevalci vse pogosteje uporabljajo strojno in programsko opremo za obdelavo digitalnih slik, je centralnobančna skupina za preprečevanje ponarejanja – tj. mednarodna skupina več kot 30 centralnih bank, ustanovljena na zahtevo guvernerjev centralnih bank držav G10 – razvila sistem za preprečevanje ponarejanja, ki preprečuje ustvarjanje in reproduciranje slik zaščitenih bankovcev. Sistem so prostovoljno sprejeli izdelovalci strojne in programske opreme.

Pravila za reproduciranje

Eurobankovci

Pravila prispevajo k varnosti in zanesljivosti eurobankovcev. Uporabnikom omogočajo, da razlikujejo med pristnimi bankovci in reprodukcijami.

Če reprodukcij v oglaševalskih sporočilih ali ilustracijah v tisku ni mogoče zamenjati za pristne bankovce, jih je mogoče uporabljati brez vnaprejšnjega dovoljenja ECB.

Več podrobnosti je na voljo v dokumentih:

Eurokovanci

Kovinske predmete, na katerih so besede »euro« ali »euro cent« in so na videz podobni eurskim kovancem, bi uporabniki utegnili zamenjati za kovance, ki so zakonito plačilno sredstvo.

Dovoljena je le izdelava medalj in žetonov, ki jih ni mogoče zamenjati za pristne eurokovance.

Več podrobnosti je na voljo v dokumentih:

Vse strani v tem razdelku