Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Slike in pravila za reproduciranje

Uporaba slik eurskih bankovcev

Če spoštujete pravila ECB o reproduciranju bankovcev (glej zlasti člen 2 Sklepa ECB/2013/10), lahko slike eurskih bankovcev uporabljate brez predhodnega dovoljenja. 

Ta pravila zagotavljajo, da širša javnost ne more zamenjati reprodukcij za pristne bankovce. Tako eurski bankovci ostajajo zanesljivo in varno plačilno sredstvo.

Pogoji uporabe

Če želite uporabiti slike eurskih bankovcev, morate spoštovati pravila za reproduciranje, ki so določena v Sklepu ECB/2013/10. Reproduciranje pomeni vsako fizično ali digitalno predstavitev, pri kateri se uporabljajo celotni bankovci ali deli bankovcev eura ali deli posameznih oblikovnih elementov. Reprodukcije, ki izpolnjujejo merila iz člena 2 Sklepa ECB/2013/10, se štejejo za zakonite, saj ni nevarnosti, da bi jih širša javnost lahko zamenjala za pristne bankovce.

Merila so v celoti opisana v Sklepu ECB/2013/10. Na kratko so predstavljena v nadaljevanju.

Razlaga meril za fizične reprodukcije

1.
Če želite reproducirati obe strani eurskega bankovca, reprodukcija ne sme biti enako velika kot dejanski bankovec. Meriti mora najmanj 200% tako dolžine kot širine ali največ 50% dolžine in širine dejanskega bankovca.
2.
Tudi če želite reproducirati samo eno stran eurskega bankovca, reprodukcija ne sme biti enako velika kot dejanski bankovec. Meriti mora najmanj 125% tako dolžine kot širine ali največ 75% dolžine in širine dejanskega bankovca.
3.
Če želite reproducirati del sprednje ali hrbtne strani eurskega bankovca, mora biti reprodukcija manjša od 33% sprednje ali hrbtne strani dejanskega bankovca.
4.
Posamezne oblikovne elemente smete fizično reproducirati, če niso upodobljeni na ozadju, ki je podobno bankovcu.
5.
Eurske bankovce lahko fizično reproducirate, če so reprodukcije narejene iz materiala, ki se jasno razlikuje od tistega, ki se uporablja za dejanske bankovce.

Razlaga meril za digitalne reprodukcije

1.
Beseda »specimen« mora biti vključena diagonalno čez reprodukcijo z jasnimi in krepkimi črkami (v pisavi Arial) v barvi, ki je kontrastna prevladujoči barvi posameznega eurskega bankovca.
2.
Beseda »specimen« mora biti dolga najmanj 75% dolžine reprodukcije, visoka pa najmanj 15% širine reprodukcije.
3.
Ločljivost elektronske reprodukcije ne sme presegati 72 pik na palec (dpi) pri 100% izvirne velikosti.
4.
Posamezne oblikovne elemente smete digitalno reproducirati, če niso upodobljeni na ozadju, ki je podobno bankovcu.Reprodukcije, ki niso skladne s temi pravili, se štejejo za nezakonite. Vsakdo, ki reproducira bankovec, je osebno odgovoren za to, da reprodukcija izpolnjuje merila, določena v Sklepu ECB/2013/10.

Več informacij je na voljo v spodnjih dokumentih.

Preprečevanje nezakonite uporabe digitalnih slik bankovcev

Eurosistem ima dolžnost, da varuje zanesljivost bankovcev in stalno izboljšuje tehnologijo izdelave. Eurski bankovci so izdelani z najsodobnejšo tiskarsko tehnologijo in imajo več dobro vidnih zaščitnih elementov, zato pristnih bankovcev ni težko ločiti od ponaredkov.

Centralnobančna skupina za preprečevanje ponarejanja CBCDG – mednarodna skupina več kot 30 centralnih bank – je razvila sistem, ki preprečuje, da bi se pri izdelavi ponarejenih bankovcev uporabljali osebni računalniki ter orodja in programi za obdelavo digitalnih slik.

Ta sistem so prostovoljno sprejeli izdelovalci strojne in programske opreme. Osebnim računalnikom in orodjem za obdelavo digitalnih slik onemogoča, da bi zajeli in reproducirali slike zaščitenih bankovcev. Z drugimi besedami, tiskalnik, skener ali orodje za obdelavo digitalnih slik, ki ima vgrajen ta sistem, bo samodejno preprečil kopiranje ali tiskanje slik bankovcev.

Sistem ne more slediti, kako se uporablja osebni računalnik ali orodja za obdelavo digitalnih slik. Za več informacij o skupini CBCDG in o tem, kako druge države urejajo uporabo slik bankovcev, obiščite spletno mesto CBCDG.

Prenos slik bankovcev

Prenesete lahko slike eurskih bankovcev z nizko ločljivostjo (72 dpi).

Slike eurskih bankovcev

Če želite prejeti slike visoke ločljivosti, nam pišite na naslov Euro-Bank-Images@ecb.europa.eu in pojasnite poklicni in legitimni razlog za uporabo teh slik.

Navedite tudi naslednje informacije:
  • ime in kontaktne podatke
  • podrobnosti o poslovnih dejavnostih
  • spletni naslov podjetja
  • dodatne informacije o nameravani uporabi slik

Zatem boste morali izpolniti in oddati še izjavo o varovanju zaupnosti, ki jo mora podpisati pooblaščen predstavnik vašega podjetja. Če ne boste izrecno navedli drugače, vam bomo poslali sklop slik vseh razpoložljivih apoenov iz serije Evropa (z ločljivostjo 300 dpi v datoteki TIFF in z oznako »specimen«).

Pravila za reproduciranje eurskih kovancev

Dovoljena je le izdelava medalj in žetonov, ki jih ni mogoče zamenjati za pristne kovance eura. Razlog je preprosto v tem, da bi bilo kovinske predmete, na katerih je beseda »euro« ali »euro cent«, ali kovinske predmete, ki imajo podobno oblikovno podobo kot kovanci eura, mogoče zlahka zamenjati za kovance, ki so zakonito plačilno sredstvo.

Za več informacij o pravilih za reproduciranje eurskih kovancev obiščite spletno mesto Evropske komisije ali se obrnite na pristojni nacionalni organ katere od držav euroobmočja.

Podrobno so pravila opredeljena v spodnjih uredbah.


Bi radi izvedeli več?

Za odgovore na splošna vprašanja glejte: 

Pogosta vprašanja o pravilih za reproduciranje eurskih bankovcev

Vse strani v tem razdelku