European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 €

Vsaka država lahko na leto izda dva priložnostna spominska kovanca. Ti kovanci imajo enake fizične lastnosti in enako skupno evropsko stran kot običajni kovanci za 2 €. Razlikujejo se samo po spominski podobi na nacionalni strani. Za priložnostne spominske kovance se lahko uporablja samo apoen za 2 €.

So zakonito plačilno sredstvo v celotnem euroobmočju

So zakonito plačilno sredstvo v celotnem euroobmočju, kar pomeni, da se lahko uporabljajo – in morajo biti sprejeti – enako kot vsi drugi kovanci.

Večina priložnostnih spominskih kovancev obeležuje obletnice zgodovinskih dogodkov ali opozarja na sodobne dogodke zgodovinskega pomena. Prvega je izdala Grčija, posvečen pa je bil olimpijskim igram v Atenah leta 2004.

Za oblikovanje in izdajo kovancev je pristojna vsaka država euroobmočja sama. Vloga ECB pri priložnostnih, pa tudi vseh ostalih kovancih, je v tem, da odobri največje število kovancev, ki jih posamezna država lahko izda.

Kovanci, ki so jih skupaj izdale vse države euroobmočja

Doslej so bili skupaj izdani štirje priložnostni spominski kovanci:

  1. marca 2007 v obeležitev 50. obletnice Rimske pogodbe,
  2. januarja 2009 v obeležitev 10. obletnice ekonomske in monetarne unije,
  3. januarja 2012 v obeležitev prvih deset let eurobankovcev in eurokovancev,
  4. avgusta 2015 v obeležitev 30. obletnice zastave EU.

Praviloma lahko vsaka država euroobmočja na leto izda samo dva priložnostna spominska kovanca. Izjemoma lahko izda še tretjega, če gre za skupno izdajo in je obeleženi dogodek evropskega pomena.

Ti kovanci imajo na nacionalni strani skupno podobo, na kateri je ime države izdajateljice ter obeleženi dogodek v jeziku (oz. jezikih) te države.

Posodabljanje spletne strani o priložnostnih spominskih kovancih

Za razliko od bankovcev so za eurokovance še vedno pristojne države članice in ne ECB.

Če namerava država euroobmočja izdati priložnostni spominski kovanec za 2 €, mora o tem obvestiti Evropsko komisijo. Države euroobmočja o tem ne poročajo Evropski centralni banki. Komisija nato objavi obvestilo v večjezičnem Uradnem listu EU (serija C).

Uradni list je merodajni vir, na katerem temelji spletna stran ECB o eurokovancih. Zaradi postopka poročanja, prevoda v 23 jezikov in objave na spletu neizogibno prihaja do zamika. Zato je mogoče, da spletna stran ECB o kovancih ni vedno tako ažurna, kot bi si uporabniki morda želeli.

Vse strani v tem razdelku