Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Raziskave in razvoj bankovcev

Evropska centralna banka je enako kot vse centralne banke v Eurosistemu dolžna zagotavljati neokrnjenost in zaščito eura. Razvijamo inovativne zaščitne elemente, ki jih lahko vsakdo enostavno prepozna in jim zaupa, s čimer eurski bankovci ostajajo vsem dostopni in vključujoči. Ves čas izboljšujemo zaščitne elemente in razvijamo nove za prihodnje bankovce ter tako ostajamo korak pred ponarejevalci. Iščemo tudi tehnološko trajnostne rešitve, ki prispevajo k zmanjševanju okoljskega odtisa eurskih bankovcev in procesov.

Zato usklajujemo in financiramo širok sklop raziskovalnih in razvojnih projektov.

Raziskovalna področja

Financiramo različne raziskovalne projekte, ki segajo od kratkoročnih analiz in študij izvedljivosti do dolgoročnejših razvojnih projektov in poskusnega tiskanja novih zaščitnih elementov bankovcev.

V nadaljevanju so predstavljena nekatera področja, ki jih podpiramo in so nam v pomoč pri našem delu.

  • Zaščitni elementi bankovcev
  • Tehnologija za proizvodnjo bankovcev, obdelavo bankovcev in ravnanje z bankovci
  • Tehnologija za izboljšanje okoljskega odtisa gotovinskega cikla
  • Veda o zaznavanju in spoznavanju

Kdo lahko zaprosi za financiranje?

ECB k oddaji projektnih predlogov vabi zasebna podjetja, raziskovalne inštitute in druge ustanove z ustreznih tehnoloških področij. Sedež v EU ni pogoj.

Kako nam lahko predstavite svoj projektni predlog?

Če imate izdelek ali koncept, ki bi bil po vašem mnenju zanimiv in bi ga ECB lahko uporabila pri eurskih bankovcih, izpolnite ta obrazec v angleščini in ga pošljite na naslov BN-Development@ecb.europa.eu. Izpolnjeni obrazec naj ne bo daljši od treh A4 strani.

Če želite zaščititi komunikacijo z nami, lahko uporabite tudi PGP-šifriranje, in sicer tako, da na svoj računalnik prenesete javni ključ za oddajo projekta. Potrudili se bomo, da bomo na vaš predlog odgovorili v enem mesecu.

Če se nam bo vaš predlog zdel zanimiv, bomo pripravili pogodbo o nerazkrivanju, s katero bo zagotovljena zaupnost informacij, preden nam posredujete nadaljnje podrobnosti. Nato vam bomo poslali nadaljnja navodila in predloge, na katerih nam lahko formalno posredujete svoj predlagani projekt. Takšne predloge se uporabljajo za vse projekte, ki jih financira ECB.

Primeri prejšnjih projektov

Vse strani v tem razdelku