Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Razvoj in raziskave bankovcev – možnost sodelovanja z ECB

Skrb za varnost eurobankovcev

Tako kot vsaka centralna banka je tudi ECB dolžna skrbeti za varnost in zanesljivost bankovcev. Eurobankovci morajo zato vključevati učinkovite zaščitne elemente, ki jih uporabniki lahko hitro in brez težav prepoznajo. Poleg tega mora ECB na tehnološkem področju vedno ostati korak pred ponarejevalci, zato mora zaščitne elemente, namenjene sedanjim ali bodočim eurobankovcem, ves čas izboljševati. S tem namenom ECB upravlja, usklajuje in financira najrazličnejše raziskovalne projekte, ki jih izvajajo javne ali zasebne organizacije.

Področja financiranih raziskav

ECB podpira raziskave in razvoj na naslednjih področjih:

  • zaščitni elementi, ki jih je mogoče uporabiti na bankovcih
  • tehnologija izdelave bankovcev
  • tehnologija obdelave bankovcev

Financirani raziskovalni projekti lahko obravnavajo najrazličnejše tehnologije, so lahko različno dolgi in imajo večji ali manjši proračun. Segajo lahko od tržnih analiz in kratkoročnih študij izvedljivosti do dolgoročnih razvojnih projektov in tovarniškega testnega tiskanja novih zaščitnih elementov.

Kdo lahko zaprosi za sredstva?

ECB k oddaji projektnih predlogov vabi zasebna podjetja, raziskovalne inštitute in druge organizacije z ustreznih tehnoloških področij. Sedež v EU ni pogoj za sodelovanje.

Kako nam lahko predstavite svoj predlog raziskovalno-razvojnega projekta?

Če imate izdelek ali koncept, ki bi bil po vašem mnenju zanimiv in bi ga ECB lahko uporabila pri eurobankovcih, nam na tem obrazcu pošljite kratek opis vašega projektnega predloga (največ tri strani A4) v angleščini na naslov BN-Development@ecb.europa.eu. Za zaščito komunikacije lahko uporabite PGP-šifriranje. Zato vas prosimo, da na svoj računalnik prenesete javni ključ za oddajo projekta. Odgovor boste predvidoma prejeli v roku enega meseca.

Če je vaš predlog za ECB zanimiv, bomo zaradi zaščite zaupnosti pripravili sporazum o nerazkrivanju zaupnih podatkov in vam poslali zahtevek za dodatne informacije. Te morate posredovati v standardni predlogi za prijave in po navodilih, ki se uporabljajo za vse projekte, ki jih financira ECB.

Vse strani v tem razdelku