Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Zakaj potrebujemo digitalni euro?

Digitalni euro bi bila dodatna možnost pri plačevanju, ki bi jo lahko izbrali poleg gotovine.


Načini plačevanja se hitro spreminjajo, potrošniki v euroobmočju pa vse raje plačujejo elektronsko kot z gotovino.

Zato preučujemo prednosti varnega in splošno sprejetega digitalnega eura, da bi obvarovali vlogo javnega denarja in ohranili zaupanje v našo valuto.

Še naprej smo odločeni zagotoviti, da se bo tudi gotovina sprejemala povsod v euroobmočju.

Finančne inovacije

Evolucija denarja

Številni vidiki našega življenja postajajo digitalizirani, denar pa tukaj ni izjema. Gotovina bo še naprej ena od možnosti plačevanja, saj nikakor ne bo izpodrinjena. Hkrati se mora naša valuta razvijati v skladu s plačilnimi preferencami ljudi, da bi ostala kos izzivom prihodnosti. Podobno kot danes gotovina bi digitalni euro prinesel vključenost in zasebnost v digitalni dobi.

Lažje življenje

Digitalni euro bi nam olajšal življenje, saj bi imeli izbiro, da plačujemo z varnim plačilnim sredstvom, ki je splošno sprejeto v celotnem euroobmočju. Tako kot z gotovino bi bilo tudi plačevanje z digitalnim eurom za vsakogar v euroobmočju brezplačno.

Močnejša Evropa

Z digitalnim eurom bi euroobmočje postalo močnejše. Podpiral bi strateško avtonomijo in denarno suverenost Evrope, s čimer bi plačilni promet postal bolj konkurenčen in odporen proti neevropskim ponudnikom plačilnih storitev. Digitalni euro bi vzpostavil tudi temelje za nadaljnje inovacije s strani zasebnih ponudnikov plačilnih storitev.

Pomen centralnobančnega denarja

Kaj je centralnobančni denar?

Denar, ki ga ustvarjamo v ECB, se imenuje centralnobančni denar. Gotovina v vaši denarnici je centralnobančni denar. Dejansko so bankovci in kovanci trenutno edina vrsta centralnobančnega denarja, ki je na voljo javnosti.

Centralnobančni denar se imenuje tudi javni denar, ker ga izdaja javna institucija – centralna banka – zato ga krije javni sektor.

Kaj je zasebni denar?

Denar ustvarjajo tudi banke. To namreč počnejo, ko vam odobrijo novo posojilo in se denar pojavi na vašem bančnem računu. Ta vrsta denarja se imenuje zasebni denar. Sem sodijo tudi stanje, ki ga vidite na bančnem izpisku, in prihranki na vašem računu. Vsa plačila, ki jih sedaj opravite z debetno ali kreditno kartico ali prek spletne plačilne storitve, so prenosi zasebnega denarja, ker uporabljate denar, ki ga je ustvarila vaša banka.

Digitalni euro: premostitev vrzeli

Danes ljudje nimajo dostopa do centralnobančnega denarja v digitalni obliki.

Naš cilj je združiti prednosti centralnobančnega denarja in enostavnost plačevanja v današnjem svetu. To bi nam omogočilo, da vam poleg gotovine zagotavljamo tudi javni denar v elektronski obliki. Za to je najprimernejša centralnobančna digitalna valuta: digitalni euro.

Vse strani v tem razdelku