Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Akreditacija izdelovalcev bankovcev

Ohranjanje eurskih bankovcev na najvišji kakovostni ravni

ECB je dolžna skrbeti za varnost in zanesljivost eura kot plačilnega sredstva, zato morajo bankovci v celotnem procesu raziskav in razvoja, oblikovanja, izdelave in dobave izpolnjevati najvišje etične, okoljske, zdravstvene, varnostne in kakovostne standarde.

Proizvodnja eurskih bankovcev mora zato ustrezati posebnim industrijskim standardom, med katerimi so ISO 9001, ISO 14001 in ISO 45001, ter izpolnjevati stroge etične in varnostne zahteve.

Izdelovalci elementov eura morajo biti akreditirani

Za izdelavo elementov eura in zaščitenih elementov eura je potrebna tudi akreditacija ECB. Samo akreditirani izdelovalci lahko sodelujejo v javnih naročilih in sklepajo pogodbe za dejavnosti v zvezi z elementi eura in zaščitenimi elementi eura.

Pogoji za postopke akreditiranja so določeni v Sklepu ECB/2020/24, ki se uporablja od 18. maja 2021 in je bil spremenjen s Sklepom ECB/2022/35, ki se uporablja od 16. novembra 2022.

Področja akreditiranih izdelovalcev

ECB lahko akreditira izdelovalce na naslednjih področjih:

  • tiskanje bankovcev
  • izdelava papirja za bankovce
  • izdelava tiskarskih barv
  • izdelava hologramske folije
  • izdelava varnostne niti za bankovce
  • izdelava drugih zaščitenih elementov

Dodatne informacije o akreditacijskih postopkih ECB

Več informacij je na voljo na naši spletni strani s pogostimi vprašanji.

Če razmišljate o akreditaciji

Pošljite e-poštno sporočilo na naslov QEHS.accreditation@ecb.europa.eu v angleščini s kratkim opisom vaših izdelkov (največ dve strani A4). Potrudili se bomo, da vam odgovorimo v enem mesecu.

Za varnost komunikacije uporabljamo šifriranje PGP. Za pošiljanje občutljivih informacij zato prenesite PGP-ključ za akreditacijo QEHS.

Druge možnosti sodelovanja z ECB

Če želite predlagati nove zaščitne elemente ali tehnologije za proizvodnjo in obdelavo bankovcev, obiščite našo spletno stran Raziskave in razvoj bankovcev.

Vse strani v tem razdelku