Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Spodbujamo širše ukrepanje

Spoprijemanje s podnebnimi spremembami je svetovni izziv, zato je treba ukrepati na vseh frontah. Svoje strokovno znanje delimo z drugimi in tako spodbujamo ukrepanje onkraj ECB ter sprejemamo in spodbujamo najboljše prakse pri spopadanju s podnebnimi spremembami ter z degradacijo in siromašenjem narave.

Rezultati analize o okoljskem odtisu eurskih bankovcev

Kako si ECB prizadeva vzpostaviti najboljše prakse in spodbujati širše ukrepanje?

Tesno sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji

Sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji, da bi povečali transparentnost pri podnebnih zadevah, izboljšali okoljsko uspešnost in premostili podatkovne vrzeli. Nudimo analize in strokovno znanje, da bi spodbujali širše razumevanje tveganj v zvezi s podnebjem in naravo ter iskanje gospodarskih priložnosti. Skušamo tudi bolje razumeti, kako bi lahko pri svojem delu uporabili najboljše prakse, vključno s podnebnimi razkritji in trajnostnim investiranjem.

Prizadevamo si izboljšati transparentnost naših dejavnosti

Z razkrivanjem podnebnih informacij o portfeljih za namene denarne politike in o portfeljih, ki niso povezani z denarno politiko, ter o njihovem okoljskem odtisu želimo povečati transparentnost. S tem prispevamo k razpoložljivosti podatkov o podnebnih spremembah in k znanju znotraj in zunaj ECB glede gospodarskih posledic podnebnih sprememb. Tako so tudi tržni udeleženci v boljšem položaju, da se spoprimejo s prihodnjimi podnebnimi izzivi.

Zmanjšujemo svoj vpliv na okolje

S prispevanjem k evropskemu zelenemu dogovoru si ECB in druge institucije EU prizadevajo, da bi Evropska unija dosegla cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 in vmesni cilj, da do leta 2030 zmanjša izpuste toplogrednih plinov za 55%. Ves čas si torej prizadevamo, da bi zmanjšali okoljski odtis vsakodnevnih poslovnih dejavnosti. Sprejemamo denimo ukrepe, da bi povečali okoljsko trajnostnost gotovinskega cikla. Obenem si prizadevamo, da tudi v portfeljih, ki niso povezani z denarno politiko, določimo cilj neto ničelnih izpustov najkasneje do leta 2050.

Varstvo okolja v ECB

Vse strani v tem razdelku