European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Spodbujamo širše ukrepanje

Spoprijemanje s podnebnimi spremembami je svetovni izziv, zato je treba ukrepati na vseh frontah. S svojim strokovnim znanjem spodbujamo ukrepanje onkraj ECB ter skušamo sprejeti in spodbujati najboljše prakse pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

Kako si ECB prizadeva vzpostaviti najboljše prakse in spodbujati širše ukrepanje?

Tesno sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji

Sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji, da bi povečali transparentnost pri podnebnih zadevah, izboljšali okoljsko uspešnost in dobili manjkajoče podatke. Nudimo analize in strokovno znanje, da bi spodbujali širše razumevanje podnebnih tveganj in gospodarskih priložnosti. Skušamo tudi bolje razumeti, kako bi lahko pri svojem delu uporabili najboljše prakse, vključno s podnebnimi razkritji in trajnostnim investiranjem.

Prizadevamo si izboljšati transparentnost naših dejavnosti

Z razkrivanjem podnebnih informacij o nakupih podjetniških obveznic, o portfeljih, ki niso povezani z denarno politiko (od leta 2023), in o okoljskem odtisu želimo povečati transparentnost. S tem prispevamo k razpoložljivosti podatkov o podnebnih spremembah in k znanju znotraj in zunaj ECB glede gospodarskih posledic podnebnih sprememb. Tako so tudi tržni udeleženci v boljšem položaju, da se spoprimejo s prihodnjimi podnebnimi izzivi. 

Zmanjšujemo svoj vpliv na okolje

S prispevanjem k evropskemu zelenemu dogovoru si ECB in druge institucije EU prizadevajo, da bi Evropska unija dosegla cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 in vmesni cilj, da do leta 2030 zmanjša izpuste toplogrednih plinov za 55%. Ves čas si torej prizadevamo, da bi zmanjšali okoljski odtis naših vsakodnevnih poslovnih dejavnosti. Sprejemamo ukrepe, ki so skladni s cilji Pariškega sporazuma, kot je denimo povečanje okoljske trajnostnosti gotovinskega cikla. Obenem si prizadevamo, da tudi v portfeljih, ki niso povezani z denarno politiko, določimo cilj neto ničelnih izpustov najkasneje do leta 2050.

Varstvo okolja v ECB

GLEJTE TUDI

Več

Lastno podnebno ukrepanje

V naši podnebni agendi so podrobno opisane vse tekoče dejavnosti ECB v zvezi s podnebnimi spremembami. Združene so v šest prednostnih področij in temeljijo na treh strateških podnebnih ciljih.

Podnebna agenda ECB

Vse strani v tem razdelku