Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Oblikovni elementi

Arhitekturni slogi

Bankovci nove serije temeljijo na temi »obdobja in slogi«, enako kot bankovci prve serije. Vseeno so bili za osvežitev podobe nekoliko spremenjeni, obenem pa so bili uvedeni številni novi in izboljšani zaščitni elementi. To hkrati olajšuje razlikovanje med serijama.

Za osvežitev vizualne podobe je bil izbran neodvisni oblikovalec bankovcev iz Berlina Reinhold Gerstetter.

Na sprednji strani eurobankovcev obeh serij so prikazana okna in vrata, ki simbolizirajo evropskega duha odprtosti in sodelovanja. Mostovi na hrbtni strani pa simbolizirajo stike med evropskimi narodi ter med Evropo in ostalim svetom.

Enako kot v prvi seriji so tudi na bankovcih serije Evropa upodobljeni arhitekturni slogi iz različnih obdobij evropske kulturne zgodovine, vendar ne z dejansko obstoječimi spomeniki ali mostovi. Arhitekturni slogi po apoenih:

 • 5 €: antika
 • 10 €: romanika
 • 20 €: gotika
 • 50 €: renesansa
 • 100 €: barok in rokoko
 • 200 €: arhitektura železa in stekla 19. stoletja

Zemljevid Evrope

Na hrbtni strani obeh serij eurobankovcev je geografska upodobitev Evrope. Na bankovcih serije Evropa je zemljevid Evrope prenovljen tako, da vključuje tudi Malto in Ciper. Okvirčki ob spodnjem robu bankovcev prikazujejo Kanarske otoke in nekatera francoska čezmorska ozemlja, kjer se tudi uporablja euro. Zelo majhni otoki na bankovcih niso prikazani, ker jih ni mogoče natančno natisniti z ofsetnim tiskom v velikih količinah.

Barve

Vsak bankovec ima svojo prepoznavno barvo. Bankovci serije Evropa so enake barve kot bankovci prve serije: bankovec za 5 € je siv, za 10 € rdeč, za 20 € moder, za 50 € oranžen, za 100 € zelen ter za 200 € rumenorjav.

Ostali oblikovni elementi:

 • ime valute – euro – je pri prvi seriji zapisano v latinici (EURO) in grški pisavi (EYPΩ), pri seriji Evropa pa tudi v cirilici (EBPO), ker se je Evropski uniji pridružila Bolgarija;
 • kratica Evropske centralne banke v devetih jezikovnih različicah na novih bankovcih za 5 €, 10 € in 20 € oziroma v desetih jezikovnih različicah na novih bankovcih za 50 €, 100 € in 200 € zaradi pridružitve Hrvaške Evropski uniji leta 2013. Kratice so natisnjene po protokolarnem vrstnem redu držav in uradnih jezikov EU:
  • BCE (francosko, italijansko, portugalsko, romunsko in špansko)
  • ECB (češko, dansko, nizozemsko, angleško, latvijsko, litovsko, slovaško, slovensko in švedsko)
  • ЕЦБ (bolgarsko)
  • EZB (nemško)
  • EKP (estonsko, finsko)
  • EKT (grško)
  • ESB (hrvaško)
  • EKB (madžarsko)
  • BĊE (malteško)
  • EBC (poljsko)
 • znak za zaščito avtorskih pravic ©;
 • zastava EU.

Enako kot pri prvi seriji bankovcev se je ECB že v fazi oblikovanja posvetovala s slepimi in slabovidnimi uporabniki ter njihove zahteve upoštevala v končni oblikovni podobi.

Podpisi

Na vsakem bankovcu je podpis Willema F. Duisenberga, Jeana-Clauda Tricheta ali Maria Draghija (prvega, drugega oziroma tretjega predsednika Evropske centralne banke). Vsi bankovci so enako veljavni.

Prva serija

Willem F. Duisenberg
Jean-Claude Trichet
Mario Draghi

Serija Evropa

Mario Draghi
Christine Lagarde

Serijska številka na bankovcih serije Evropa

Serijska številka na novih bankovcih je sestavljena iz dveh številk, natisnjenih na hrbtni strani bankovca: iz vodoravne številke v črni barvi in iz navpične številke v drugi barvi.

Vodoravna številka je sestavljena iz dveh črk in desetih števk. Prva črka označuje tiskarno (glej seznam spodaj), druga pa nima posebnega pomena in je dodana zato, da se poveča število možnih serijskih številk.

Tiskarne in pripadajoče črke

Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique Z
Bank of Greece Y
Giesecke & Devrient GmbH (Muenchen) X
Giesecke & Devrient GmbH (Leipzig) W
IMBISA V
Banque de France U
Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland T
Banca d'Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Nedodeljena L
Nedodeljena K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Nedodeljena G
Oberthur Fiduciaire AD (Sofija) F
Oberthur Fiduciaire SAS (Chantepie) E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Nedodeljena C
Nedodeljena B
Nedodeljena A

Koda države na bankovcih prve serije

Centralno banko, ki je naročila tiskanje bankovca (ne pa nujno državo, v kateri je bil bankovec natisnjen), označuje črka oziroma koda države pred serijsko številko.

Ta bankovec ima črko »S«, kar pomeni, da je bil natisnjen za italijansko centralno banko Banca d'Italia. Kode vseh držav so navedene v spodnji tabeli.

Koda države

1 Novi eurobankovci, ki jih je izdala Banque centrale du Luxembourg, imajo črko nacionalne centralne banke tiste države, v kateri so bili natisnjeni.
Belgija Z
Nemčija X
Estonija D
Irska T
Grčija Y
Španija V
Francija U
Italija S
Ciper G
Latvija C
Litva B
Luksemburg ¹
Malta F
Nizozemska P
Avstrija N
Portugalska M
Slovenija H
Slovaška E
Finska L

Vse strani v tem razdelku