Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Vloga gotovine

Gospodarstvo potrebuje določeno količino razpoložljive gotovine, da bi lahko delovalo. Gotovina je prevladujoče plačilno sredstvo v euroobmočju, saj se velika večina vsakodnevnih plačil opravi z bankovci ali kovanci. Gotovina je bistvena tudi za socialno vključenost ranljivih skupin državljanov, med katerimi so starejši ali ljudje z nizkimi dohodki.

Toda gotovina ponuja še druge pomembne funkcije in prednosti:

  • Zagotavlja vam svobodo in avtonomijo. Bankovci in kovanci so edina oblika denarja, ki jo lahko ljudje hranijo brez posredovanja neke tretje strani. Za plačevanje z gotovino ne potrebujete dostopa do posebne opreme, interneta ali električne energije, kar pomeni, da jo lahko uporabljate tudi takrat, ko zmanjka elektrike ali ste izgubili kartico.
  • Je zakonito plačilno sredstvo. Prejemniki plačila, na primer trgovine in restavracije, ne smejo zavrniti gotovine, razen če so se s stranko vnaprej dogovorili o drugačnem plačilnem sredstvu. Več informacij je v priporočilu Evropske komisije z dne 22. marca 2010 (2010/191/EU).
  • Zagotavlja vam zasebnost. Gotovinske transakcije izpolnjujejo temeljno pravico do tega, da so naša zasebnost, podatki in identiteta v finančnih zadevah zaščiteni.
  • Je vključujoča. Gotovina ponuja možnosti plačevanja in varčevanja ljudem, ki imajo omejen dostop do digitalnega denarja ali sploh nimajo dostopa, zato je ključnega pomena za socialno vključenost ranljivih skupin državljanov, med katerimi so starejši ali ljudje z nizkimi dohodki.
  • Lažje je spremljati izdatke. Gotovina vam omogoča, da imate boljši nadzor nad svojimi izdatki, kar na primer preprečuje, da bi potrošili preveč.
  • Je hitra. Z bankovci in kovanci lahko takoj poravnate plačilo.
  • Je varna. Gotovina je dokazano varna pred kibernetsko kriminaliteto, goljufijami in ponarejanjem. In ker je centralnobančni denar, ne predstavlja finančnega tveganja niti za plačnika niti za prejemnika plačila.
  • Je hranilec vrednosti. Gotovina je več kot le plačilni instrument. Ljudem omogoča, da denar varčujejo, ne da bi bili pri tem izpostavljeni tveganju, da bodo ostali brez prihrankov. Koristna je za majhna medosebna darila in plačila. Starši lahko denimo svojim otrokom zaupajo manjše zneske gotovine za manjše nakupe ali pa gotovino damo prijatelju ali znancu, da v našem imenu nekaj kupi. Gotovina prispeva tudi k finančni pismenosti otrok.

Vse strani v tem razdelku