European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De rol van contant geld

Om te functioneren heeft de economie een zekere hoeveelheid contant geld nodig. Contant geld is het meest gebruikte betaalmiddel in het eurogebied: veruit de meeste van onze dagelijkse boodschappen betalen we met bankbiljetten of munten. En contant geld is cruciaal voor de inclusie van maatschappelijk kwetsbare burgers, zoals ouderen of lagere-inkomensgroepen.

Contant geld heeft echter nog meer belangrijke functies en voordelen:

  • Het biedt vrijheid en autonomie. Bankbiljetten en munten zijn de enige vorm van geld die men kan aanhouden zonder tussenkomst van een derde. Er is geen apparatuur, internettoegang of elektriciteit nodig om contant te betalen. Het lukt dus ook als de stroom is uitgevallen of als u uw bankpas bent verloren.
  • Het is wettig betaalmiddel. Verkopers, winkels en restaurants mogen contant geld niet weigeren, tenzij zowel de verkoper als de klant op voorhand akkoord is met een andere betaalwijze. Zie voor meer informatie Aanbeveling 2010/191/EU van de Europese Commissie van 22 maart 2010.
  • Het waarborgt privacy. Contante transacties respecteren ons grondrecht om onze privacy, gegevens en identiteit te beschermen in financiële zaken.
  • Het is inclusief. Met contant geld kunnen ook mensen zonder of met beperkte toegang tot digitaal geld betalen en sparen. Dit maakt het cruciaal voor de inclusie van maatschappelijk kwetsbare burgers, zoals ouderen of lagere-inkomensgroepen.
  • Het biedt inzicht in uitgaven. Met contant geld hebt u meer grip op uw uitgaven, bijvoorbeeld doordat u niet te veel kunt uitgeven.
  • Het is snel. Met bankbiljetten en munten kunnen betalingen onmiddellijk worden afgewikkeld.
  • Het is veilig. Contant geld heeft bewezen veilig te zijn als het gaat om cybercriminaliteit, fraude en vervalsing. En omdat het centralebankgeld is, loopt zowel de betaler als de ontvanger geen financieel risico.
  • Het is een oppotmiddel. Contant geld is meer dan een betalingsinstrument. Het is ook een spaarmiddel dat zijn waarde niet verliest. Het is nuttig voor kleine giften en betalingen tussen personen. Denk aan ouders die kinderen een klein geldbedrag toevertrouwen om iets kleins te kopen, of iemand die een vriend of kennis contant geld geeft om namens hem of haar een aankoop te doen. Contant geld helpt ook de financiële basiskennis bij kinderen te ontwikkelen.
ZIE OOK

Meer over verwante onderwerpen

Alle pagina's in dit deel