Bestrijding van vervalsingen

Bij de productie van de eurobankbiljetten wordt gebruikgemaakt van geavanceerde druktechnologie. De biljetten bevatten ook een aantal opvallende echtheidskenmerken, zodat vervalsingen gemakkelijk en zonder speciale apparatuur kunnen worden herkend. Daardoor worden vervalsers afgeschrikt.

Counterfeit Analysis Centre

De ECB volgt de ontwikkelingen in de druk- en reproductietechnologie en het aantal in beslag genomen vervalsingen op de voet. De vervalste biljetten worden geanalyseerd door de centrale banken van het eurogebied en het Counterfeit Analysis Centre van de ECB, dat de technische en statistische informatie over vervalste biljetten coördineert. De informatie in de database is toegankelijk voor nationale politiekorpsen en andere organen die belast zijn met de bestrijding van vervalsingen. De ECB werkt daarnaast nauw samen met Europol (de Europese Politiedienst), die is aangewezen als de centrale instantie voor de coördinatie van de bescherming van de euro, en met Interpol (de Internationale Politiedienst) en de Europese Commissie.

Voorkomen van illegaal gebruik van digitale afbeeldingen van bankbiljetten

Vervalsers maken steeds vaker gebruik van hardware en software voor digitale beeldbewerking. Als antwoord daarop heeft de Central Bank Counterfeit Deterrence Group (een internationale groep van meer dan dertig centrale banken die op verzoek van de gouverneurs/presidenten van de centrale banken van de G10-landen is opgezet) een systeem ter bestrijding van vervalsingen ('counterfeit deterrence system' of CDS) ontwikkeld dat voorkomt dat van beveiligde bankbiljetten afbeeldingen kunnen worden gemaakt en gereproduceerd. Hard- en softwareproducenten hebben het systeem inmiddels op vrijwillige basis ingevoerd. Voor legitieme doeleinden stelt de ECB echter hogeresolutieafbeeldingen van de bankbiljetten ter beschikking.

Als u hogeresolutieafbeeldingen wilt reproduceren, schrijf dan een e-mail naar info@ecb.europa.eu waarin u uitlegt waarvoor u ze nodig hebt.