De euro verbindt ons

Op 1 januari 1999 werd de euro als gemeenschappelijke munt ingevoerd, legden elf landen van de Europese Unie hun wisselkoersen vast ten opzichte van de nieuwe munt en werd de ECB verantwoordelijk voor een gemeenschappelijk monetair beleid. De euro bestond in eerste instantie alleen in elektronische vorm. De munt werd alleen gebruikt voor niet-contante betalingen en voor de handel op de financiële markten. Drie jaar later kwamen er ook eurobankbiljetten en euromunten in omloop.

Nu, twintig jaar later, is de euro de munteenheid van negentien EU-landen en van ruim 340 miljoen Europeanen. De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

De eurobankbiljetten en -munten zijn het tastbare en dagelijkse bewijs van de vrijheid, het gemak en de mogelijkheden die de Europese Unie ons biedt.

De euro
verenigt ons

Hoeveel weet je nu echt over de euro?

Doe de quiz en test je kennis over de euro (en de Europese Centrale Bank). Leuke vragen voor beginners en experts. Probeer maar. En deel op sociale media!

Doe de quiz nu!

De voordelen van de euro

De euro is onderdeel van ons dagelijks leven. Ook het buitenland is dichterbij gekomen: we kunnen met de euro makkelijker handelen, reizen, studeren, wonen en werken.

De ECB waakt over de munt. Het doel: een stabiele omgeving voor de mensen die wonen in de landen waar de euro wordt gebruikt. Je kunt daarbij denken aan gezinnen, werknemers, werkgevers, ondernemers, gepensioneerden, spaarders en leners. Door de euro stabiel te houden, draagt de ECB bij aan economische groei en de welvaart.

Lees de explainer

Hoe helpt de euro Europeanen zaken te doen?

Kleine en middelgrote bedrijven zijn de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Kijk hier hoe ondernemers en bedrijven van de eenheidsmunt profiteren.

Bekijk

De euro opent deuren voor Europeanen

Het Verdrag van Maastricht is 25 jaar geleden ondertekend, een mijlpaal voor de Europese integratie. De Europese leiders legden daarmee de basis voor de euro. Kijk maar eens hoe onze gezamenlijke munt het voor Europeanen makkelijker maakt om te reizen, te studeren en te werken in het buitenland.

Bekijk

De reis van de euro

De euro heeft een hele weg afgelegd sinds er eind jaren zestig voor het eerst over een economische en monetaire unie werd gepraat. De euro is in die periode uitgegroeid tot een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

De euro is een tastbaar symbool van (de waarden van) Europa. Onze gemeenschappelijke munt helpt niet alleen om de vrede en welvaart te bewaren, maar schept ook de voorwaarden voor voorspoed en een economisch stabiele toekomst.

Volg de
evenementen rond #EUROat20

3 december 2018

De #EUROat20: een bijzondere reis

De Europese Commissie staat stil bij de bijzondere reis van de euro met een evenement op 3 december in Brussel. Bekijk de live webcast.

17-19 juni 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 jaar Europese EMU

Bij de zesde jaarlijkse bijeenkomst van het ECB Forum on Central Banking ligt de focus op twintig jaar Europese Economische en Monetaire Unie. Locatie: Sintra in Portugal.

22 augustus 2019

Europese Culturele Dagen

De Europese Culturele Dagen van de ECB zijn in 2019 gewijd aan de gemeenschappelijke cultuur en identiteit van Europa. Meer informatie over de evenementen is te zijner tijd te vinden op de webpagina over de European Cultural Days.

31 januari 2019

Lamfalussy Fellowship

Dit jaar staat het Fellowship in het teken van projecten die verband houden met de Europese Economische en Monetaire Unie. Onderzoeker? PhD-student? Houd deze pagina in de gaten! Projecten kunnen worden aangemeld van 1 december 2018 tot en met 31 januari 2019.

OP ZOEK NAAR MEER INFORMATIE OVER DE EURO?

Kijk hieronder

ARCHIEF EN FOTO'S

We hebben foto's en filmmateriaal uit ons archief opgediept waarmee een beeld wordt gegeven van de euro in de afgelopen twintig jaar. Dit materiaal mag worden (her)gebruikt. Vermeld alleen wel dat het auteursrecht bij de ECB berust.

Filmmateriaal 20 jaar euro
Fotocollectie 20 jaar euro

PAPERS EN SPEECHES

Lees de meest recente papers en speeches over de euro, Economische en Monetaire Unie en de economische vooruitzichten in de afgelopen twintig jaar.

Macroeconomic imbalances in the euro area (EN)
Mario Draghi on Economic and Monetary Union (EN)
Mario Draghi on risk-reducing and risk-sharing in our Monetary Union (EN)
Mario Draghi on structural reforms in the euro area (EN)
Benoît Cœuré on the international role of the euro (EN)
Jean-Claude Trichet on ten years of the euro (EN)