Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Overzicht euro

De euro verenigt ons

De euro verenigt ons – zo’n 350 miljoen mensen in 20 landen van de Europese Unie gebruiken de euro. De euro is een baken van stabiliteit en een symbool van onze Europese eenheid. Onze munt is een van de meest vertrouwde valuta's ter wereld. Hier bij de Europese Centrale Bank zetten we ons in om de waarde ervan te waarborgen.  

De eurobankbiljetten en -munten in onze portemonnee herinneren ons er dagelijks aan wat de Europese Unie voor ons betekent: meer vrijheid, gemak en mogelijkheden. Euro’s zullen altijd als contant geld beschikbaar blijven. Maar we bereiden ons ook voor op de mogelijke uitgifte van een digitale euro. Zo zorgen we ervoor dat onze munt blijft voldoen aan de veranderende behoeften van mensen.  

Hoe profiteren Europeanen van de euro?

Dankzij de euro kunnen burgers gemakkelijker in het buitenland wonen, werken en studeren. Als hoeders van de euro zorgen we er bij de ECB voor dat u maximaal kunt profiteren van alles wat Europa te bieden heeft.

Bekijk hoe de euro uw leven verbetert

Hoe helpt de euro Europeanen zaken te doen?

Kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Een gemeenschappelijke munt vermindert de kosten en de risico's, zodat bedrijven kunnen groeien en investeren.

Bekijk wat de euro betekent voor kleine bedrijven

Onze euro voorbereiden op een digitale toekomst

Om ons geld toekomstbestendig te maken, werken we bovendien aan een digitale euro. Deze zou vergelijkbaar zijn met contant geld, maar dan digitaal – daarmee zou u straks online en offline in het hele eurogebied snel en zonder extra kosten betalingen kunnen doen en ontvangen.

Meer over de digitale euro

Onze eurobankbiljetten

Onze eurobankbiljetten symboliseren Europese integratie, openheid en samenwerking. En de specifieke ontwerpelementen en echtheidskenmerken maken onze bankbiljetten uniek.

De eurobankbiljetten in 3D

Toekomstige bankbiljetten

We ontwikkelen toekomstige bankbiljetten om ze veiliger, duurzamer en toegankelijker te maken voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden. Lees meer over de verschillende stappen in het ontwerp en hoe u uw stem kunt laten horen.

Meer over onze plannen voor toekomstige bankbiljetten

Euromunten

De euro verenigt ons in verscheidenheid, iets wat tot uiting komt op de twee zijden van onze munten. De ene zijde is gemeenschappelijk en symboliseert de eenheid. Op de andere zijde is ons rijke en diverse culturele erfgoed te bewonderen.

Kom meer te weten over onze euromunten

De contantgeldstrategie van het Eurosysteem

Om u de keus te bieden met contant geld te betalen, nu én in de toekomst, zorgen de ECB en de centrale banken van het eurogebied ervoor dat contant geld voor iedereen beschikbaar blijft. We garanderen dat contant geld een geaccepteerd, concurrerend en betrouwbaar betaal- en waardeopslagmiddel blijft.

Onze strategische doelstellingen voor contant geld
MEER OVER DE EURO

Meer over de euro

Gegevens over de bankbiljettenomloop

We houden de omloop van en de vraag naar eurobiljetten nauwkeurig bij, zodat er altijd voldoende biljetten voorradig zijn.

Omloop bankbiljetten en munten: de cijfers

De internationale rol van de euro

De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld. We houden het gebruik van de euro buiten het eurogebied in het oog en doen daar verslag van.

Ons laatste verslag

Alle pagina's in dit deel