European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De euro

De euro verenigt ons

De eurobiljetten en -munten zijn het tastbare en dagelijkse bewijs van de vrijheid, het gemak en de mogelijkheden die de EU ons biedt.

Op 1 januari 1999 voerden 11 EU-landen de euro in als hun nieuwe, gemeenschappelijke munt. In het begin bestond de euro alleen in elektronische vorm. De eurobiljetten en -munten werden drie jaar later ingevoerd, op 1 januari 2002.

Nu is de euro de munteenheid van 20 EU-landen en ruim 346 miljoen Europeanen. De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld en bij de ECB hebben we de taak de waarde ervan te waarborgen.

Toekomstige bankbiljetten

We ontwikkelen toekomstige bankbiljetten om ze veiliger, duurzamer en toegankelijker te maken voor Europeanen van alle leeftijden en achtergronden. Lees meer over de verschillende stappen in het ontwerp en hoe u uw stem kunt laten horen.

Meer over onze plannen voor toekomstige bankbiljetten

Waarom is contant geld belangrijk?

Digitaal betalen wint aan populariteit, maar contant geld blijft onvervangbaar en vervult nog steeds een belangrijke rol. Het is namelijk de enige vorm van geld die iedereen rechtstreeks kan bezitten en gebruiken. Contant geld staat voor autonomie, privacy en sociale inclusie. Het is ook minder vatbaar voor cybercriminaliteit en fraude. Bovendien is het centralebankgeld, wat betekent dat het zijn waarde niet verliest.

Meer informatie over de rol van contant geld

De contantgeldstrategie van het Eurosysteem

Om iedereen de vrije keuze te geven met contant geld te betalen, nu én in de toekomst, hebben de ECB en de centrale banken van het eurogebied vijf strategische doelstellingen geformuleerd. Onze strategie waarborgt dat contant geld steeds voor iedereen beschikbaar is en geaccepteerd blijft als een concurrerend en betrouwbaar betaal- en oppotmiddel.

Onze strategische doelstellingen voor contant geld

Samen sterker

De euro maakt ons leven eenvoudiger: het is hierdoor makkelijker om in het buitenland te werken, zaken te doen, te reizen, te studeren en te wonen. Bij de ECB werken we aan een toekomst waarin de euro nog meer tot welvaart bijdraagt.

President Lagarde: waar de euro voor staat

Hoe helpt de euro Europeanen zaken te doen?

Kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Bekijk de video en ontdek hoe ondernemers en bedrijven van de eenheidsmunt profiteren.

Bekijken

Veilige en slijtvaste bankbiljetten

We investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën om bankbiljetten veiliger en slijtvaster te maken. Tussen 2013 en 2019 hebben we een tweede serie bankbiljetten in omloop gebracht, de Europa-serie, die innovatieve echtheidskenmerken bevat.

Bekijk de echtheidskenmerken

De Europa-serie is nu compleet

De nieuwe bankbiljetten van €100 en €200 zijn in mei 2019 in omloop gekomen. Het zijn de laatste in de Europa-serie. De bankbiljetten uit deze serie gaan langer mee en hebben nieuwe echtheidskenmerken.

De eurobankbiljetten in 3D
PROFESSIONELE GELDVERWERKERS
Gaat u voor uw werk bij een commerciële bank, postkantoor of andere organisatie met contant geld om?
MEER OVER DE EURO

Meer over bankbiljetten

Gegevens over de bankbiljettenomloop

We houden de omloop van en de vraag naar eurobiljetten nauwkeurig bij, zodat er altijd voldoende biljetten voorradig zijn.

Omloop bankbiljetten en munten: de cijfers

De internationale rol van de euro

De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld. We houden het gebruik van de euro buiten het eurogebied in het oog en doen daar verslag van.

Ons laatste verslag
GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Hoe treedt een land toe tot het eurogebied?

Alle pagina's in dit deel