Menu

De euro verbindt ons

Op 1 januari 1999 voerden elf landen van de Europese Unie de euro als gemeenschappelijke munt in, legden ze de wisselkoersen tussen de eigen valuta en de nieuwe munt vast en werd besloten tot een gemeenschappelijk monetair beleid onder verantwoordelijkheid van de ECB. De euro bestond in eerste instantie alleen in elektronische vorm. De munt werd alleen gebruikt voor de handel op de financiële markten en voor niet-contante betalingen. Drie jaar later kwamen er ook eurobankbiljetten en euromunten in omloop.

Nu is de euro de munteenheid van 19 EU-landen en ruim 340 miljoen Europeanen. De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

De eurobankbiljetten en euromunten zijn het tastbare en dagelijkse bewijs van de vrijheid, het gemak en de mogelijkheden die de Europese Unie biedt.

De euro
verenigt ons

Hoeveel weet je nu echt over de euro?

Doe onze quiz en test je kennis over de euro (en de Europese Centrale Bank). Leuke vragen voor beginners en experts. Probeer maar en deel op sociale media!

Doe nu de quiz!

De voordelen van de euro

De euro is onderdeel van ons dagelijks leven en maakt het voor ons makkelijker in het buitenland zaken te doen, te reizen, te studeren, te wonen en te werken.

De Europese Centrale Bank waakt over de euro. Het doel: een stabiele omgeving voor de inwoners van de landen van het eurogebied, dat wil zeggen voor gezinnen, werknemers, werkgevers, ondernemers, gepensioneerden, spaarders en kredietnemers. De ECB zorgt voor een stabiele euro en draagt zo bij aan economische groei en welzijn.

Lees de explainer

Samen sterker met de euro

Onze munt is de meest tastbare uiting van de Europese integratie en heeft ons sterker gemaakt, zei president Mario Draghi tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement ter gelegenheid van het jubileum van de euro op 15 januari 2019. Het is nu onze plicht om af te ronden wat twee decennia geleden is begonnen.

Bekijk hier de volledige video
Lees de toespraak

Hoe helpt de euro Europeanen zaken te doen?

Kleine en middelgrote bedrijven zijn de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Bekijk de video en ontdek hoe ondernemers en bedrijven van de eenheidsmunt profiteren.

Bekijk

De euro opent deuren voor Europeanen

De Europese leiders ondertekenden 25 jaar geleden het Verdrag van Maastricht, een mijlpaal voor de Europese integratie waarmee de basis voor de euro werd gelegd. Bekijk de video en zie hoe onze gemeenschappelijke munt het reizen, studeren en werken in het buitenland voor Europeanen makkelijker heeft gemaakt.

Bekijk

Feiten en weetjes over de euro

Niet iedereen weet dat de twee evenwijdige horizontale lijnen in het €-teken symbool staan voor stabiliteit.
En dat het gemiddelde inkomen in het eurogebied is toegenomen van € 20.900 in 1999, toen de euro werd ingevoerd, tot € 33.900 in 2018.

Meer feiten over de euro

De reis van de euro

De euro heeft een hele weg afgelegd sinds er eind jaren zestig voor het eerst over een economische en monetaire unie werd gesproken. De euro is in die periode uitgegroeid tot een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

De euro is een tastbaar symbool van Europa en zijn waarden. Onze gemeenschappelijke munt levert niet alleen een bijdrage aan het behoud van vrede en welzijn, maar schept ook de voorwaarden voor welvaart en een economisch stabiele toekomst.

Meer informatie over de reis van de euro

Volg onze evenementen
in het teken van #EUROat20

3 december 2018

De #EUROat20: een bijzondere reis

De Europese Commissie heeft stilgestaan bij de bijzondere reis van de euro met een evenement op 3 december 2018 in Brussel.

februari 2019

#EUROat20 ECB-Quizduel-wedstrijd

Proficiat aan iedereen die alle vragen juist had: jullie zijn echte eurokenners! De lijst met de dertig winnaars is te vinden. De prijzen waren een iPad Pro of een Interrail Global Pass.

Voor wie het nog niet zou weten, in februari zijn we in samenwerking met QuizClash van start gegaan met een quiz over onderwerpen zoals de euro en de Europese Centrale Bank.

augustus-oktober 2019

Europese Culturele Dagen

De Europese Culturele Dagen staan in 2019 in het teken van de gemeenschappelijke cultuur en identiteit van Europa. Meer informatie over de evenementen is te vinden op de webpagina over de European Cultural Days.

17-19 juni 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 jaar Europese EMU

De zesde jaarlijkse bijeenkomst van het ECB Forum on Central Banking richtte zich op twintig jaar Europese Economische en Monetaire Unie en vond plaats in Sintra (Portugal).

OP ZOEK NAAR MEER INFORMATIE OVER DE EURO?

Kijk hieronder

ARCHIEF EN FOTO'S

We hebben foto's en filmmateriaal uit ons archief opgediept waarmee een beeld wordt geven van de euro in de afgelopen twintig jaar. Dit materiaal mag met bronvermelding worden gebruikt.

Filmmateriaal 20 jaar euro
Fotocollectie 20 jaar euro