Menu

De euro verbindt ons

Op 1 januari 1999 voerden elf landen van de Europese Unie de euro in als hun nieuwe, gemeenschappelijke munt. Ze legden de wisselkoersen tussen de eigen valuta en de nieuwe munt vast en voerden een gemeenschappelijk monetair beleid in, onder verantwoordelijkheid van de ECB. De euro bestond in eerste instantie alleen in elektronische vorm en werd gebruikt voor de handel op financiële markten en voor niet-contante betalingen. Drie jaar later kwamen ook eurobankbiljetten en euromunten in omloop.

Nu is de euro de munteenheid van 19 EU-landen en ruim 340 miljoen Europeanen. De euro is een van de belangrijkste valuta's ter wereld, en bij de Europese Centrale Bank hebben we de taak de waarde ervan te bewaren.

De eurobankbiljetten en euromunten zijn het tastbare en dagelijkse bewijs van de vrijheid, het gemak en de mogelijkheden die de EU ons biedt.

De euro
verenigt ons

De contantgeldstrategie van het Eurosysteem

Als bewakers van de euro en uitgevers van eurobankbiljetten en -munten is het de taak van de ECB en de centrale banken van de landen van het eurogebied – ook wel het Eurosysteem genoemd – ervoor te zorgen dat u voldoende toegang hebt tot contant geld. Onze contantgeldstrategie waarborgt dat contant geld ruim beschikbaar en geaccepteerd blijft als een concurrerend en betrouwbaar betaal- én oppotmiddel.

Om iedereen de vrijheid te geven om met contant geld te kunnen betalen, zowel nu als in de toekomst, heeft het Eurosysteem vijf strategische doelstellingen geformuleerd.

Onze vijf strategische doelstellingen voor contant geld

Waarom is contant geld belangrijk?

Hoewel digitaal betalen aan populariteit wint, blijft contant geld onvervangbaar en vervult het een belangrijke rol. Het is namelijk de enige vorm van geld die iedereen rechtstreeks kan bezitten en gebruiken. Contant geld biedt autonomie en privacy, zorgt voor sociale integratie en is minder vatbaar voor cybercriminaliteit en fraude. Bovendien is het centralebankgeld, wat betekent dat het zijn waarde niet kan verliezen.

Meer informatie over de rol van contant geld

Hoe betalen we in het eurogebied?

We vroegen 65.000 inwoners van het eurogebied om één jaar lang in een dagboek bij te houden hoe zij voor artikelen betalen. Het onderzoek leverde waardevolle informatie op over welke betaalmiddelen mensen graag gebruiken en hoe belangrijk ze contant geld in het huidige digitale tijdperk vinden.

De bevindingen bekijken

Samen sterker

De euro maakt het makkelijker om in het buitenland zaken te doen, te reizen, te studeren, te wonen en te werken. Bij de ECB werken we aan een toekomst waarin de euro nog meer tot welvaart bijdraagt.

President Lagarde: waar de euro voor staat

Hoe helpt de euro Europeanen zaken te doen?

Kleine en middelgrote bedrijven zijn de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Bekijk de video en ontdek hoe ondernemers en bedrijven van de eenheidsmunt profiteren.

Bekijken

Veilige en duurzame bankbiljetten

We investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën om bankbiljetten veiliger en slijtvaster te maken. Tussen 2013 en 2019 hebben we een tweede serie bankbiljetten in omloop gebracht, de Europa-serie, die innovatieve echtheidskenmerken bevat.

De eurobankbiljetten in 3D

De reis van de euro

De euro heeft een hele weg afgelegd sinds er eind jaren zestig voor het eerst over een economische en monetaire unie werd gesproken. De euro is in die periode uitgegroeid tot een van de belangrijkste valuta's ter wereld.

De euro is een tastbaar symbool van Europa en zijn waarden. Onze gemeenschappelijke munt levert niet alleen een bijdrage aan het behoud van vrede en welzijn, maar schept ook de voorwaarden voor welvaart en een economisch stabiele toekomst.

Meer informatie over de reis van de euro

OP ZOEK NAAR MEER INFORMATIE OVER DE EURO?

VIDEO- EN FOTOARCHIEF

We hebben een collectie van foto's en filmmateriaal uit ons archief samengesteld om de geschiedenis van de euro in beeld te brengen. Dit materiaal mag met bronvermelding worden gebruikt.

Filmmateriaal 20 jaar euro
Fotocollectie 20 jaar euro

PUBLICATIES EN TOESPRAKEN

Een greep uit de meest recente publicaties over de euro.