Menu

Euro nas povezuje

Jedanaest država Europske unije (EU) 1. siječnja 1999. fiksiralo je tečajeve svojih valuta, donijelo zajedničku monetarnu politiku koju vodi Europska središnja banka i uvelo euro, novu zajedničku valutu. Euro je isprva bio elektronička valuta koja se rabila na financijskim tržištima i za bezgotovinska plaćanja. Tri godine poslije euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj.

Danas je euro valuta 19 država EU-a i više od 340 milijuna Europljana. Ujedno je i jedna od najvažnijih valuta na svijetu.

Euronovčanice i eurokovanice opipljiv su svakodnevni podsjetnik na slobodu, praktičnost i prilike koje pruža Europska unija.

Euro
nas ujedinjuje

Koliko zapravo znate o euru?

Riješite naš kviz i provjerite koliko dobro poznajete euro (i Europsku središnju banku). Imamo zabavna pitanja za početnike i znalce. Pokažite što znate i pohvalite se na društvenim mrežama!

Započnite kviz!

Kakve vam pogodnosti donosi euro?

Otkad je uveden, euro je postao dio našeg svakodnevnog života koji nam olakšava trgovinu, putovanja, obrazovanje, život i rad u inozemstvu.

Europska središnja banka brine se o euru da bi omogućila stabilno okružje stanovnicima država u kojima se rabi euro: obiteljima, radnicima, poslodavcima, poduzetnicima, umirovljenicima, štedišama i dužnicima. Doprinosimo gospodarskom rastu i blagostanju tako što čuvamo stabilnost eura.

Objašnjenje

Zajedno smo jači s eurom

Naša valuta najopipljiviji je znak europske integracije i zahvaljujući njoj zajedno smo jači, izjavio je predsjednik ESB-a Mario Draghi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na godišnjicu uvođenja eura, 15. siječnja 2019. Naša je dužnost danas dovršiti ono što je započelo prije dva desetljeća.

Cijeli video
Govor

Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

Mala i srednja poduzeća u temeljima su gospodarstva europodručja. Saznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

Video

Mogućnosti koje euro pruža Europljanima

Europski su čelnici prije 25 godina potpisali Ugovor iz Maastrichta, koji je bio prekretnica u europskoj integraciji i omogućio stvaranje eura. Pogledajte kako jedinstvena valuta olakšava Europljanima putovanja te obrazovanje i rad u inozemstvu.

Video

Jeste li znali?

Jeste li znali da dvije usporedne linije na simbolu € simboliziraju stabilnost?
I da je prosječni dohodak u europodručju porastao sa 20.900 EUR u 1999., kada je euro uveden, na 33.900 EUR u 2018.?

Više o euru

Povijest eura

Euro je prevalio dalek put od prvih rasprava o ekonomskoj i monetarnoj uniji šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, kada je jedna od najvažnijih valuta na svijetu.

Euro je opipljiv simbol Europe i njezinih vrijednosti. Zajednička valuta doprinosi očuvanju mira i blagostanja te stvaranju uvjeta za napredak i gospodarski stabilnu budućnost.

Više o povijesti eura od njegovih početaka do danas

Pratite događaje
kojima obilježavamo #EUROat20

3. prosinca 2018.

#EUROat20: jedinstvena povijest eura

Europska komisija organizirala je događaj kojim je obilježena jedinstvena povijest eura 3. prosinca 2018. u Bruxellesu.

veljača 2019.

Natjecanje #EUROat20 ECB-QuizClash

Čestitamo svima vama koji ste točno odgovorili na sva pitanja: pravi ste stručnjaci za euro! Popis tridesetero dobitnika možete pronaći . Nagrade su bile tablet iPad Pro ili karta Interrail Global Pass.

Ako još ne znate, kviz smo pokrenuli u veljači u suradnji s timom koji je razvio aplikaciju QuizClash, a pitanja su bila o temama kao što su euro i Europska središnja banka.

Od kolovoza do listopada 2019.

Europski dani kulture

Europski dani kulture 2019. posvećeni su zajedničkoj europskoj kulturi i identitetu. Više informacija o tim događajima objavljeno je na mrežnoj stranici Europskih dana kulture.

17. – 19. lipnja 2019.

Forum ESB-a o središnjem bankarstvu: 20 godina europske ekonomske i monetarne unije

Na šestom godišnjem Forumu ESB-a o središnjem bankarstvu, koji se održao u portugalskom gradu Sintri, naglasak je bio na 20. godišnjici europske ekonomske i monetarne unije.

ŽELITE LI DOZNATI VIŠE O EURU?

Više informacija nalazi se u nastavku.

VIDEOZAPISI I FOTOGRAFIJE

Prikupili smo niz fotografija i videozapisa iz naše arhive koji se odnose na dvadesetogodišnju povijest eura. Dopušteno ih je rabiti uz navođenje ESB-a kao izvora.

20 godina eura: arhivski videozapisi
20 godina eura: zbirka fotografija