Euro nas povezuje

Jedanaest država Europske unije (EU) 1. siječnja 1999. fiksiralo je tečajeve svojih valuta, donijelo zajedničku monetarnu politiku koju vodi Europska središnja banka i uvelo euro, novu zajedničku valutu. Euro je isprva bio elektronička valuta koja se rabila na financijskim tržištima i za negotovinska plaćanja. Tri godine kasnije euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj.

Danas je euro valuta 19 država EU-a i više od 340 milijuna Europljana. Ujedno je i jedna od najvažnijih valuta na svijetu.

Euronovčanice i eurokovanice opipljiv su svakodnevni podsjetnik na slobodu, praktičnost i prilike koje pruža Europska unija.

Euro
nas ujedinjuje

Koliko zapravo znate o euru?

Riješite naš kviz i provjerite koliko dobro poznajete euro (i Europsku središnju banku). Imamo zabavna pitanja za početnike i znalce. Pokažite što znate i pohvalite se na društvenim mrežama!

Započnite kviz!

Kakve vam pogodnosti donosi euro?

Otkad je uveden, euro je postao dio našeg svakodnevnog života koji nam olakšava trgovinu, putovanja, obrazovanje, život i rad u inozemstvu.

Europska središnja banka brine se o euru da bi omogućila stabilno okružje stanovnicima država u kojima se rabi euro: obiteljima, radnicima, poslodavcima, poduzetnicima, umirovljenicima, štedišama i dužnicima. Doprinosimo gospodarskom rastu i blagostanju tako što čuvamo stabilnost eura.

Pročitajte objašnjenje.

Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

Mala i srednja poduzeća oslonac su gospodarstva europodručja. Doznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

video

Mogućnosti koje euro pruža Europljanima

Europski su čelnici prije 25 godina potpisali Ugovor iz Maastrichta, koji je bio prekretnica u europskoj integraciji i omogućio stvaranje eura. Pogledajte kako jedinstvena valuta olakšava Europljanima putovanja te obrazovanje i rad u inozemstvu.

video

Jeste li znali?

Jeste li znali da dvije usporedne linije na simbolu € simboliziraju stabilnost? I da je prosječni dohodak u europodručju porastao s 20.900 EUR u 1999., kad je euro uveden, na 33.900 EUR u 2018.?

više o euru

Povijest eura

Euro je prevalio dalek put od prvih rasprava o ekonomskoj i monetarnoj politici šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, kada je jedna od najvažnijih valuta na svijetu.

Euro je opipljiv simbol Europe i njezinih vrijednosti. Uz pomoć zajedničke valute čuvamo mir i blagostanje te stvaramo uvjete za napredak i gospodarski stabilnu budućnost.

više o povijesti eura od njegovih početaka do danas

Pratite događaje
kojima obilježavamo #EUROat20.

3. prosinca 2018.

#EUROat20: jedinstvena povijest eura

Europska komisija organizirala je događaj kojim je obilježena jedinstvena povijest eura 3. prosinca 2018. u Bruxellesu.

veljača 2019.

Natjecanje #EUROat20 u aplikaciji QuizClash

Pomno pratite novosti! U veljači ćemo u suradnji s aplikacijom QuizClash pokrenuti natjecanje u kojem će natjecatelji rješavati kviz o euru i Europskoj središnjoj banci. Ako preuzmete aplikaciju i riješite kviz #EUROat20, možete osvojiti jednu od nagrada. Jeste li spremni?

31. siječnja 2019.

Program Lamfalussy

U ovogodišnjem programu Lamfalussy naglasak je stavljen na projekte koji su povezani s europskom ekonomskom i monetarnom unijom. Bavite se istraživačkim radom ili pripremate doktorat? Ovo je prilika za vas! Natječaj za projekte bit će otvoren od 1. prosinca 2018. do 31. siječnja 2019.

17. – 19. lipnja 2019.

Forum ESB-a o središnjem bankarstvu: 20 godina europske ekonomske i monetarne unije

Na šestom godišnjem ESB-ovu Forumu o središnjem bankarstvu, koji će se održati u portugalskom gradu Sintri, naglasak će biti na 20. godišnjici europske ekonomske i monetarne unije.

ŽELITE LI DOZNATI VIŠE O EURU?

Više informacija nalazi se niže.

VIDEOZAPISI I FOTOGRAFIJE

Prikupili smo niz fotografija i videozapisa iz naše arhive koji se odnose na dvadesetogodišnju povijest eura. Dopušteno ih je rabiti uz navođenje ESB-a kao izvora.

20 godna eura: arhivski videozapisi
20 godina eura: zbirka fotografija