European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Euro

Euro nas ujedinjuje.

Euronovčanice i eurokovanice opipljiv su svakodnevni podsjetnik na slobodu, praktičnost i prilike koje pruža Europska unija (EU).

Jedanaest država EU‑a uvelo je euro, novu zajedničku valutu, 1. siječnja 1999. Euro je u početku bio elektronička valuta. Euronovčanice i eurokovanice uvedene su nakon tri godine.

Euro je danas valuta 20 država EU‑a i više od 346 milijuna Europljana. Jedna je od najvažnijih valuta na svijetu i Europskoj središnjoj banci povjerena je zadaća zaštite njegove vrijednosti.

Buduće novčanice

Razvijamo buduće novčanice kako bi bile sigurnije, održivije i prepoznatljivije Europljanima u svim dobnim i društvenim skupinama. Pogledajte od kojih se faza sastoji postupak redizajniranja i doznajte kako mu možete pridonijeti.

Više o našim planovima za buduće novčanice

Zašto je gotovina važna?

Premda su digitalna plaćanja sve raširenija, gotovina i dalje ima ključnu ulogu i nezamjenjiva je. Jedini je oblik novca koji svatko može posjedovati i izravno rabiti. Omogućuje samostalnost, privatnost i društvenu uključenost te je manje podložna kaznenim djelima u kiberprostoru i prijevarama. Osim toga, kao centralnobankarski novac zaštićena je od nastanka statusa neispunjavanja obveza.

Doznajte više o ulozi gotovine

Gotovinska strategija Eurosustava

ESB i središnje banke europodručja usredotočeni su na ostvarenje pet strateških ciljeva kako bi, sada i u budućnosti, mogli plaćati gotovinom. Provedbom strategije želimo se pobrinuti za to da gotovina i dalje bude dostupna svima i općeprihvaćena kao konkurentno i pouzdano sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti.

Naši strateški ciljevi povezani s gotovinom

Zajedno smo jači

S eurom je život lakši, bilo da je riječ o radu, trgovini, putovanju, obrazovanju ili životu u inozemstvu. U ESB‑u radimo na tome da prednosti eura u budućnosti budu još veće.

Predsjednica Lagarde: o euru

Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

Mala i srednja poduzeća u temeljima su gospodarstva europodručja. Doznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

Video

Sigurne i trajne novčanice

Ulažemo u istraživanje novih tehnologija kojima se povećava sigurnost i otpornost novčanica. U razdoblju između 2013. i 2019. pustili smo u optjecaj drugu seriju euronovčanica, seriju Europa, s unaprijeđenim zaštitnim obilježjima.

Pregledajte zaštitna obilježja

Serija Europa sada je potpuna

Nove novčanice od 100 € i 200 €, posljednji apoeni serije Europa, puštene su u optjecaj u svibnju 2019. Te su novčanice trajnije i imaju nova zaštitna obilježja.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica
OSOBE KOJE PROFESIONALNO RUKUJU GOTOVINOM
Rukujete li profesionalno gotovinom u poslovnoj banci, pošti ili drugoj organizaciji?
VIŠE O EURU

Više o temama povezanima s novčanicama

Podatci o optjecaju novčanica

Pomno pratimo optjecaj euronovčanica i potražnju za njima kako bi vam uvijek bile dostupne.

Podatci o optjecaju novčanica i kovanica

Međunarodna uloga eura

Euro je jedna od najvažnijih valuta na svijetu. Pratimo uporabu eura izvan europodručja i izvješćujemo o njoj.

Pročitajte naše najnovije izvješće
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE NAŠE OBJAŠNJENJE
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Kako se država priključuje europodručju?

Sve stranice u ovom odjeljku