Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Euro

Euro nas ujedinjuje.

Euro nas ujedinjuje. Njime se služi oko 350 milijuna stanovnika 20 država Europske unije. Euro je simbol stabilnosti i europskog jedinstva. Ujedno je među valutama koje uživaju najveće povjerenje u svijetu. Europska središnja banka održava njegovu vrijednost.  

Euronovčanice i eurokovanice u našem džepu svakodnevni su podsjetnik na veću slobodu, praktičnost i prilike koje nam pruža Europska unija. Eurogotovina ne izlazi iz uporabe. No pripremamo se i za moguće izdavanje digitalnog eura kako bi naša valuta uvijek zadovoljavala potrebe korisnika.  

Koje pogodnosti euro donosi Europljanima?

S eurom je naš život jednostavniji. Građanima olakšava življenje, rad i studiranje u inozemstvu. ESB čuva euro kako biste što bolje iskoristili sve što Europa pruža.

Pogledajte kako euro poboljšava vaš život

Koje pogodnosti euro donosi europskim poduzetnicima i poduzećima?

Mala i srednja poduzeća temelj su gospodarstva europodručja. Zajednička valuta poduzećima omogućuje rast jer se njome smanjuju troškovi, ublažavaju rizici i potiče ulaganje.

Pogledajte koje pogodnosti euro donosi malim poduzećima

Pripremamo euro za digitalnu budućnost

Kako bi naš novac bio otporan i ubuduće, pripremamo i mogući digitalni euro. Bio bi sličan gotovini, ali digitalan, što znači da bi se mogao rabiti za mrežno i izvanmrežno plaćanje u cijelom europodručju, i to bez dodatnih troškova.

Više o digitalnom euru

Naše euronovčanice

Naše euronovčanice simboliziraju integraciju, otvorenost i suradnju među Europljanima. Zahvaljujući elementima dizajna i zaštitnim obilježjima naše su novčanice jedinstvene.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica

Buduće novčanice

Razvijamo buduće novčanice kako bi bile sigurnije, održivije i prepoznatljivije Europljanima u svim dobnim i društvenim skupinama. Pogledajte od kojih se faza sastoji postupak redizajniranja i doznajte kako mu možete pridonijeti.

Više o našim planovima za buduće novčanice

Eurokovanice

Euro nas ujedinjuje u raznolikosti, što se vidi i na kovanicama: one imaju zajedničku stranu, koja simbolizira jedinstvo, i nacionalnu stranu, na kojoj se prikazuje bogato i raznoliko kulturno nasljeđe.

Više o eurokovanicama

Gotovinska strategija Eurosustava

ESB i središnje banke europodručja ulažu napore kako bi gotovina ostala dostupna svima, odnosno kako biste, sada i u budućnosti, mogli plaćati gotovinom. Zalažemo se da ostane općeprihvaćena kao konkurentno i pouzdano sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti.

Naši strateški ciljevi povezani s gotovinom
VIŠE O EURU

Više o temama povezanima s eurom

Podatci o optjecaju novčanica

Pomno pratimo optjecaj euronovčanica i potražnju za njima kako bi vam uvijek bile dostupne.

Podatci o optjecaju novčanica i kovanica

Međunarodna uloga eura

Euro je jedna od najvažnijih valuta na svijetu. Pratimo uporabu eura izvan europodručja i izvješćujemo o njoj.

Pročitajte naše najnovije izvješće
Niste stručnjak? Pročitajte naše objašnjenje
Želite li znati više?
Kako se država priključuje europodručju?

Sve stranice u ovom odjeljku