Euro nas povezuje

Jedanaest država Europske unije (EU) 1. siječnja 1999. fiksiralo je tečajeve svojih valuta, donijelo zajedničku monetarnu politiku koju vodi Europska središnja banka i uvelo euro, novu zajedničku valutu. Euro je isprva bio elektronička valuta koja se rabila na financijskim tržištima i za negotovinska plaćanja. Tri godine kasnije euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj.

Danas je euro valuta 19 država EU-a i više od 340 milijuna Europljana. Ujedno je i jedna od najvažnijih valuta na svijetu.

Euronovčanice i eurokovanice opipljiv su svakodnevni podsjetnik na slobodu, pogodnosti i prilike koje pruža Europska unija.

Euro
nas ujedinjuje

Koliko zapravo znate o euru?

Riješite naš kviz i provjerite koliko dobro poznajete euro (i Europsku središnju banku). Imamo zabavna pitanja za početnike i znalce. Pokažite što znate i pohvalite se na društvenim mrežama!

Započnite kviz!

Kakve vam pogodnosti donosi euro?

Otkad je uveden, euro je postao dio našeg svakodnevnog života koji nam olakšava trgovinu, putovanja, obrazovanje, život i rad u inozemstvu.

Europska središnja banka brine se o euru da bi omogućila stabilno okružje stanovnicima država u kojima se rabi euro: obiteljima, radnicima, poslodavcima, poduzetnicima, umirovljenicima, štedišama i dužnicima. Doprinosimo gospodarskom rastu i blagostanju tako što čuvamo stabilnost eura.

Pročitajte objašnjenje.

Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

Mala i srednja poduzeća oslonac su gospodarstva europodručja. Doznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

Pogledajte video.

Mogućnosti koje euro pruža Europljanima

Europski su čelnici prije 25 godina potpisali Ugovor iz Maastrichta, koji je bio prekretnica u europskoj integraciji i omogućio stvaranje eura. Pogledajte kako jedinstvena valuta olakšava Europljanima putovanja te obrazovanje i rad u inozemstvu.

Pogledajte video.

Povijest eura

Euro je prevalio dalek put od prvih rasprava o ekonomskoj i monetarnoj politici šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, kada je jedna od najvažnijih valuta na svijetu.

Euro je opipljiv simbol Europe i njezinih vrijednosti. Uz pomoć zajedničke valute čuvamo mir i blagostanje te stvaramo uvjete za napredak i gospodarski stabilnu budućnost.

Pratite događaje
kojima obilježavamo #EUROat20

3. prosinca 2018.

#EUROat20: jedinstvena povijest eura

Europska komisija organizira događaj kojim se obilježava jedinstvena povijest eura 3. prosinca 2018. u Bruxellesu. Pratite mrežni prijenos uživo.

17. - 19. lipnja 2019.

Forum ESB-a o središnjem bankarstvu: 20 godina europske ekonomske i monetarne unije

Na šestom godišnjem forumu ESB-a o središnjem bankarstvu, koji će se održati u portugalskom gradu Sintri, naglasak će biti na 20. godišnjici europske ekonomske i monetarne unije.

22. kolovoza 2019.

Europski dani kulture

Europski dani kulture 2019. bit će posvećeni zajedničkoj europskoj kulturi i identitetu. Više informacija o tim događajima bit će pravodobno objavljeno na mrežnoj stranici Europskih dana kulture.

31. siječnja 2019.

Program Lamfalussy

U ovogodišnjem programu Lamfalussy naglasak je stavljen na projekte koji su povezani s europskom ekonomskom i monetarnom unijom. Bavite se istraživačkim radom ili pripremate doktorat? Ovo je prilika za vas! Natječaj za projekte bit će otvoren od 1. prosinca 2018. do 31. siječnja 2019.

ŽELITE LI DOZNATI VIŠE O EURU?

VIDEOZAPISI I FOTOGRAFIJE

Prikupili smo niz fotografija i videozapisa iz naše arhive koji se odnose na dvadesetogodišnju povijest eura. Dopušteno ih je rabiti uz navođenje ESB-a kao izvora.

20 godna eura: arhivski videozapisi
20 godina eura: zbirka fotografija