Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Euro

Euro nas ujedinjuje.

Jedanaest država Europske unije (EU) 1. siječnja 1999. fiksiralo je tečajeve svojih valuta, donijelo zajedničku monetarnu politiku koju vodi Europska središnja banka i uvelo euro, novu zajedničku valutu. Euro je isprva bio elektronička valuta koja se upotrebljavala na financijskim tržištima i za bezgotovinska plaćanja. Poslije tri godine euronovčanice i eurokovanice puštene su u optjecaj i pronašle su svoj put do građana.

Euro je danas valuta 19 država EU‑a i više od 340 milijuna Europljana, što ga čini jednom od najvažnijih valuta na svijetu. Europskoj središnjoj banci povjerena je zadaća zaštite njegove vrijednosti.

Euronovčanice i eurokovanice opipljiv su svakodnevni podsjetnik na slobodu, praktičnost i prilike koje pruža EU.

Gotovinska strategija Eurosustava

ESB i središnje banke europodručja usredotočeni su na ostvarenje pet strateških ciljeva kako bi, sada i u budućnosti, mogli plaćati gotovinom. Provedbom strategije želimo se pobrinuti za to da gotovina i dalje bude dostupna svima i općeprihvaćena kao konkurentno i pouzdano sredstvo plaćanja i pohrane vrijednosti.

Naši strateški ciljevi povezani s gotovinom

Zašto je gotovina važna?

Premda su digitalna plaćanja sve raširenija, gotovina i dalje ima ključnu ulogu i nezamjenjiva je. Jedini je oblik novca koji svatko može posjedovati i izravno upotrebljavati. Omogućuje samostalnost, privatnost i društvenu uključenost te je manje podložna kaznenim djelima u kiberprostoru i prijevarama. Osim toga, kao novac središnje banke zaštićena je od nastanka statusa neispunjavanja obveza.

Doznajte više o ulozi gotovine

Kako građani europodručja plaćaju?

Zamolili smo 65 000 građana europodručja da prate i bilježe svoja plaćanja tijekom jedne godine. Istraživanjem smo došli do korisnih zaključaka o sredstvima plaćanja kojima se građani najradije služe i o važnosti gotovine u današnjem digitalnom svijetu.

Zaključci istraživanja

Zajedno smo jači

S eurom je život lakši, bilo da je riječ o radu, trgovini, putovanju, obrazovanju ili životu u inozemstvu. U ESB‑u radimo na tome da prednosti eura u budućnosti budu još veće.

Predsjednica Lagarde: o euru

Kakvu korist imaju europski poduzetnici i poduzeća od eura?

Mala i srednja poduzeća u temeljima su gospodarstva europodručja. Doznajte kakvu korist poduzetnici i mala poduzeća imaju od jedinstvene valute.

Video

Sigurne i trajne novčanice

Ulažemo u istraživanje novih tehnologija kojima se povećava sigurnost i otpornost novčanica. U razdoblju između 2013. i 2019. pustili smo u optjecaj drugu seriju euronovčanica, seriju Europa, s unaprijeđenim zaštitnim obilježjima.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica

Serija Europa sada je potpuna

Nove novčanice od 100 € i 200 €, posljednji apoeni serije Europa, puštene su u optjecaj u svibnju 2019. Te su novčanice trajnije i imaju nova zaštitna obilježja.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica
OSOBE KOJE PROFESIONALNO RUKUJU GOTOVINOM
Rukujete li profesionalno gotovinom u poslovnoj banci, pošti ili drugoj organizaciji?
VIŠE O EURU

Više o temama povezanima s novčanicama

Podatci o optjecaju novčanica

Pomno pratimo optjecaj euronovčanica i potražnju za njima kako bi vam uvijek bile dostupne.

Podatci o optjecaju novčanica i kovanica

Međunarodna uloga eura

Euro je jedna od najvažnijih valuta na svijetu. Pratimo upotrebu eura izvan europodručja i izvješćujemo o njoj.

Pročitajte naše najnovije izvješće
NISTE STRUČNJAK? PROČITAJTE NAŠE OBJAŠNJENJE
MOGLO BI VAS ZANIMATI
Kako se država priključuje europodručju?

Sve stranice u ovom odjeljku