Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Nacionalna strana

2 €

Andora

Andora je potpisala Monetarni sporazum s Europskom unijom 30. lipnja 2011. Zbog toga se može koristiti eurom kao službenom valutom te može izdavati vlastite eurokovanice. Na svim kovanicama prikazano je 12 zvijezda europske zastave.

Na kovanici od 2 € prikazan je grb Andore s motom »virtus unita fortior« (ujedinjena je vrlina jača). Na obodu kovanice od 2 €: 2 **, ponovljeno šest puta.

Andora

Austrija

Austrija je odlučila proizvesti seriju kovanica na kojima su prikazani cvijeće, arhitektura te poznate povijesne ličnosti. Motivi su odabrani u skladu s mišljenjem nacionalnog odbora i rezultatima ispitivanja javnog mnijenja. Oblikovao ih je austrijski umjetnik Josef Kaiser. Na kovanici se nalazi portret pacifistkinje Berthe von Suttner, koja simbolizira višedesetljetnu potporu Austrije miru. Na obodu kovanice od 2 €: 2 EURO ***, ponovljeno četiri puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Austrija

Belgija

Belgijske eurokovanice dizajnirao je Jan Alfons Keustermans, ravnatelj akademije primijenjenih umjetnosti u Turnhoutu. U optjecaju su tri serije kovanica. Sve su valjane.

Na prvoj je seriji unutar jezgre kovanice prikazan kralj Albert II. dok se na prstenu nalazi kraljevski monogram – veliko slovo »A« ispod krune – između 12 zvijezda koje simboliziraju Europu kao i godina izdavanja.

U skladu sa smjernicama Europske komisije Belgija je 2008. blago preinačila dizajn. Na kovanicama druge serije također je prikazan kralj Albert II., no kraljevski monogram i godina izdavanja nalaze se unutar jezgre kovanice, kao i kovnički žig te »BE« kao oznaka države za Belgiju.

Belgija je 2014. godine uvela treću seriju eurokovanica na kojima je kralj Philippe, njegov kraljevski monogram »FP« i »BE« kao oznaka države za Belgiju. Kovnički žigovi nalaze se na objema stranama godine izdanja.

Na obodu kovanice od 2 €: 2 **, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Belgija

Cipar

Na kovanicama od 1 € i 2 € prikazan je idol u obliku križa iz bakrenog doba (3000 godina pr. n. e.). Taj karakteristični primjer otočne prapovijesne umjetnosti pokazuje mjesto koje je Cipar imao u središtu civilizacije i u Starom vijeku.

Cipar

Estonija

Dizajn nacionalne strane estonskih kovanica jednak je za sve apoene. Na njoj se nalazi geografski prikaz Estonije i riječ »Eesti«, što znači »Estonija«.  

Estonija

Finska

Finska je odabrala tri motiva na temelju onih koji su već prije bili u upotrebi na nacionalnim kovanicama. Plod i cvijet močvarne jagode koji su prikazani na ovoj kovanici oblikovao je Raimo Heino. Na obodu kovanice od 2 €: SUOMI FINLAND ***, znak * simbolizira lavlju glavu.

Finska

Francuska

Za nacionalnu stranu prve serije francuskih eurokovanica razmotreno je više od 1200 motiva. Odbor kojim je predsjedao ministar gospodarstva i financija odabrao je tri motiva, svaki za određene apoene.

Motiv odabran za kovanice prve serije od 1 € i 2 € djelo je umjetnika Joaquina Jimeneza. Prikazuje drvo, koje simbolizira život, kontinuitet i rast, u šesterokutu i okruženo motom Francuske Republike, »Liberté, Egalité, Fraternité« (sloboda, jednakost, bratstvo).

Francuska je 2022. uvela drugu seriju kovanica od 1 € i 2 €. Na novim kovanicama prikazane su hrastove i maslinove graničice koje čine drvo života i simboliziraju snagu, čvrstoću i mir. Drvo i moto nalaze se u šesterokutu.

Na obodu kovanice od 2 €: 2**, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Francuska

Grčka

Motive za grčke eurokovanice među prijedlozima koje je predstavio nacionalni tehnički i umjetnički odbor odabrali su ministar nacionalnog gospodarstva i guverner središnje banke Bank of Greece. Izabrane motive oblikovao je kipar Georges Stamatopoulos pod pokroviteljstvom središnje banke Bank of Greece. Postoje različiti motivi za svaki apoen. Na kovanici je scena s mozaika u Sparti (3. stoljeće naše ere) u kojoj je prikazana Europa koju otima Zeus u obliku bika. Europa je lik iz grčke mitologije po kojoj je Europa dobila ime. Na obodu kovanice od 2 €: EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA * (Helenska Republika).

Grčka

Hrvatska

Hrvatska je odabrala četiri prijedloga dizajna nacionalne strane eurokovanica koji svi sadržavaju motive sa hrvatskom šahovnicom u pozadini. Na svim kovanicama prikazano je 12 zvijezda europske zastave.

Na kovanici od 2 € motiv je geografske karte Republike Hrvatske sa šahovnicom u pozadini. Dizajn autora Ivana Šivaka sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

Na obodu kovanice od 2 €: »O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO«, stih iz poznate pastorale »Dubravka« Ivana Gundulića.

Hrvatska

Irska

Irska vlada odlučila se za jedinstven nacionalni dizajn svih apoena irskih kovanica. Na njima je prikazana keltska harfa, tradicionalni simbol Irske, ukrašena godinom izdanja i natpisom »Éire«, nazivom za Irsku na irskom jeziku. Prikazana harfa element je dizajna Jarlatha Hayesa. Na obodu kovanice od 2 €: 2**, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Irska

Italija

U Italiji je motive eurokovanica najprije pomno proučio nacionalni tehnički i umjetnički odbor te su oni potom predstavljeni stanovnicima na najvećoj državnoj televizijskoj postaji RAI UNO. Svaki apoen ima drukčiji motiv odabran među remek‑djelima poznatih talijanskih umjetnika. Na ovoj je kovanici Rafaelov portret Dantea Alighierija, izložen u krilu Vatikanske palače nazvanom po papi Juliju II. Na obodu kovanice od 2 €: 2*, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Italija

Latvija

Na kovanici od 2 € prikazana je Latvijka u narodnoj nošnji. Taj je motiv prvotno upotrijebljen na srebrnoj kovanici od 5 latsa 1929. Na obodu kovanice nalazi se natpis DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU (Bože, blagoslovi Latviju). Dizajner je Guntars Sietiņš.

Latvija

Litva

Na litavskim eurokovanicama prikazan je grb Republike Litve, Vytis, država izdavateljica »LIETUVA« te godina izdavanja »2015«. Na kovanicama je također prikazano 12 zvijezda europske zastave. Oblikovao ih je kipar Antanas Žukauskas. Na obodu kovanice od 2 €: LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ * (sloboda * jedinstvo * blagostanje *).

Litva

Luksemburg

Yvette Gastauer-Claire dizajnirala je kovanice u dogovoru s Kraljevskim dvorom i luksemburškom vladom.

Na svim luksemburškim kovanicama nalazi se profil Njegove Kraljevske Visosti velikoga vojvode Henrija. Na njima se također nalazi godina izdavanja i riječ »Luksemburg« napisana na luksemburškom jeziku (»Lëtzebuerg«).

 

Luksemburg

Malta

Na kovanicama od 1 € i 2 € prikazan je simbol Suverenog malteškog reda. Tijekom vladavine tog reda na Malti, između 1530. i 1798., osmerokraki je križ postao simbolom otoka te se danas često naziva malteški križ.

Malta

Monako

U optjecaju su dvije serije kovanica.

U prvoj seriji, na kovanicama od 2 €, prikazana je Njegova Presvijetla Visost knez Rainier III. Na kovanici od 1 € nalazi se dvostruki portret Njegove Presvijetle Visosti kneza Rainiera III i Njegove Presvijetle Visosti kneza nasljednika Alberta. Na kovanicama od 10, 20 i 50 centi prikazan je knežev pečat. Grb kneževa vladara Monaka prikazan je na kovanicama od 1 i 2 centa te na onima od 5 centi.

U drugoj seriji, na kovanicama od 1 € i 2 €, portret je Njegove Presvijetle Visosti kneza Alberta II. Monogram Njegove Presvijetle Visosti kneza Alberta prikazan je na kovanicama od 10, 20 i 50 centi. Glavno je obilježje dizajna kovanica od 1 i 2 centa te 5 centi grb kneževa vladara Monaka.

Na obodu kovanice od 2 €: 2**, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Monako

Nizozemska

Za prvu seriju kovanica Nizozemska je odabrala dva motiva Brune Ninabera van Eybena na kojima je prikazana kraljica Beatrix. U optjecaju su dvije serije kovanica. Obje su valjane.

Druga serija, uvedena 2014. godine, prikazuje kralja Willem-Alexandera uz natpis »Willem-Alexander Koning der Nederlanden« (kralj Nizozemske).

Kovanice od 1 € i 2 €:

Na kovanicama prve serije prikazana je kraljica Beatrix uz natpis »Beatrix Koningin der Nederlanden« (kraljica Nizozemske).

Na kovanicama druge serije prikazan je kralj Willem-Alexander uz natpis »Willem‑Alexander Koning der Nederlanden« (kralj Nizozemske). Kovnički žigovi nalaze se na objema stranama godine izdanja. Na obodu kovanice od 2 €, obje serije: GOD * ZIJ * MET * ONS * (Neka je Bog s nama).

Nizozemska

Njemačka

Njemački državni predstavnici i numizmatičari odabrali su tri različita motiva za eurokovanice. Na kovanicama od 1 € i 2 € prikazan je tradicionalni simbol suverenosti Njemačke, orao, okružen zvijezdama Europske unije. Taj motiv oblikovali su Heinz i Sneschana Russewa-Hoyer. Na obodu kovanice od 2 €: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT (jedinstvo, pravda i sloboda) i simbol saveznog orla.

Njemačka

Portugal

Tri različita motiva za portugalske eurokovanice odabrana su na državnom natječaju. Na natječaju je pobijedio dizajner Vítor Manuel Fernandes dos Santos, koji je nadahnuće za motive pronašao u povijesnim simbolima i pečatima prvog portugalskog kralja Doma Afonsa Henriquesa. Na kovanicama od 1 € i 2 € nalaze se portugalski dvorci i grbovi okruženi europskim zvijezdama. To simbolizira dijalog, razmjenu vrijednosti i dinamiku izgradnje Europe. U sredini je kraljevski pečat iz 1144. Na obodu kovanice od 2 €: pet grbova i sedam dvoraca, s jednakim razmakom između njih.

Portugal

San Marino

Prva serija: Na ovoj kovanici prikazana je zgrada Vlade (Palazzo Pubblico). Na obodu kovanice od 2 €: 2*, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.


Druga serija: Na ovoj je kovanici portret svetog Marina, detalj slike Giovana Battiste Urbinellija.

San Marino

Slovačka

Na kovanicama od 1 € i 2 € prikazan je slovački nacionalni simbol, dvostruki križ na trima brdima.

Slovačka

Slovenija

Na kovanici je prikazan pjesnik France Prešeren i natpis »Shivé naj vsi naródi« (Svi narodi da žive) – stih iz njegove pjesme »Zdravica« koji je upotrijebljen i u slovenskoj nacionalnoj himni. Na obodu kovanice od 2 €: SLOVENIJA, uz koju se nalazi urezana točka.

Slovenija

Španjolska

Na španjolskim kovanicama prikazan je jedan od triju motiva: lik kralja, lik Miguela de Cervantesa ili katedrala u gradu Santiago de Compostela. U optjecaju su tri serije kovanica. Sve su valjane.

Dizajn druge serije kovanica malo je preinačen 2010. u skladu sa smjernicama Europske komisije. Na primjer, godina je sada napisana na jezgri kovanice.

Na kovanicama iz prve i druge serije prikazan je portret španjolskog kralja Juana Carlosa I.

Španjolska je 2015. uvela treću seriju kovanica od 1 € i 2 €, na kojima je lik novog kralja Felipea VI. i oznaka države »ESPAÑA 2015«. Oznaka kovnice nalazi se desno od lika kralja.

Španjolska

Vatikanski Grad

U optjecaju je pet serija vatikanskih kovanica. Sve su valjane.

Prva serija, na kojoj je prikazan papa Ivan Pavao II., izdavala se između 2002. i 2005. godine.

Druga serija, koja se izdavala između lipnja 2005. i ožujka 2006., prikazuje grb kardinala kamerlenga, vršitelja dužnosti šefa Države Vatikanskoga Grada, iznad simbola Apostolske komore u središtu kovanice. U gornjem dijelu ovog motiva nalazi se polukružni natpis »SEDE VACANTE« te godina izdavanja napisana rimskim brojevima »MMV«. Ime dizajnerice »D. LONGO« na donjem je lijevom rubu središnjeg motiva, dok se inicijali gravera nalaze na donjem desnom rubu, i to »MAC inc« na kovanicama od 1 centa i 20 centi, »LDS inc« na kovanicama od 2 centa i 50 centi, »ELF inc« na kovanicama od 5 centi i 1 € te »MCC inc« na kovanicama od 10 centi i 2 €.

Treća serija, koja se izdavala između travnja 2006. i prosinca 2013., prikazuje papu Benedikta XVI. Lijevo od portreta nalaze se inicijali dizajnerice (»DL«).

Četvrta serija, prvi put izdana u siječnju 2014., prikazuje papu Franju.

Peta serija, čije je izdavanje počelo u ožujku 2017., prikazuje grb poglavara Države Vatikanskoga Grada, pape Franje.

Na kovanicama svih serija nalazi se 12 zvijezda europske zastave, riječi »CITTÀ DEL VATICANO«, godina izdavanja i kovnički žig »R«. Na obodu kovanice od 2 €: 2*, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

Vatikanski Grad

Ako kovanicu ne pronalazite na popisu, možda je riječ o prigodnoj kovanici.

Sve stranice u ovom odjeljku