Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Belgija

Belgijske eurokovanice dizajnirao je Jan Alfons Keustermans, ravnatelj akademije primijenjenih umjetnosti u Turnhoutu. U optjecaju su tri serije kovanica. Sve su valjane.

Na prvoj seriji je unutar jezgre kovanice prikazan kralj Albert II., dok se unutar prstena nalazi kraljevski monogram – veliko slovo »A« ispod krune – između 12 zvijezda koje simboliziraju Europu, kao i godina izdavanja.

Radi pridržavanja smjernica Europske komisije Belgija je 2008. blago preinačila dizajn. Na kovanicama druge serije također je prikazan kralj Albert II., no kraljevski monogram i godina izdavanja nalaze se unutar jezgre kovanice, kao i kovnički žig te »BE« kao oznaka države za Belgiju.

Belgija je 2014. godine uvela treću seriju eurokovanica na kojima je prikazan kralj Philippe, njegov kraljevski monogram »FP« i »BE« kao oznaka države za Belgiju . Kovnički se žigovi nalaze oko godine izdanja.

2 €

Na obodu kovanice od 2 €: 2 **, ponovljeno šest puta, naizmjence uspravno i naopačke.

1 €

50 centi

20 centi

10 centi

5 centi

2 centa

1 cent