Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

België

De Belgische euromunten zijn ontworpen door Jan Alfons Keustermans, directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Turnhout. Er zijn drie series munten in omloop. Alle drie zijn wettig betaalmiddel.

De eerste serie toont koning Albert II in het binnengedeelte van de munt; in het buitengedeelte zijn het koninklijk monogram – een gekroonde hoofdletter “A” – en het jaar van uitgifte afgebeeld tussen twaalf sterren die Europa symboliseren.

In 2008 heeft België het ontwerp licht aangepast om te voldoen aan de richtlijnen van de Europese Commissie. De munten van de tweede serie tonen eveneens koning Albert II, maar het koninklijk monogram en het jaar van uitgifte zijn nu afgebeeld in het binnengedeelte van de munt, net als het muntteken en de landencode voor België, “BE”.

In 2014 gaf België een derde serie munten uit waarop koning Filip, zijn koninklijk monogram “FP” en de landencode voor België, “BE”, zijn afgebeeld. De munttekens staan aan weerszijden van het jaar van uitgifte.

€2

Randschrift op de munt van 2 euro: 2**, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

€1

50 cent

20 cent

10 cent

5 cent

2 cent

1 cent