Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Slowakije (sinds 1 januari 2009)

De stappen van de overgang op de chartale euro

Op 8 juli 2008 willigde de Raad van de Europese Unie het verzoek van Slowakije in om op 1 januari 2009 deel uit te gaan maken van het eurogebied.

Op 1 januari 2009 is de euro (EUR) wettig betaalmiddel geworden in Slowakije. De euro verving de Slowaakse koruna (SKK) tegen de onherroepelijk vastgestelde wisselkoers van 1 EUR= 30,1260 SKK.

De tijdige distributie vooraf (‘frontloading’) van de chartale euro aan professionele partijen vóór 1 januari 2009 heeft bijgedragen aan een soepele overgang en heeft geholpen de logistieke last te verlichten en de kosten van het tegelijkertijd in omloop houden van twee munten te verminderen. De distributie vooraf van munten aan banken is in september 2008 van start gegaan, de distributie vooraf van bankbiljetten een maand later. Een deel van deze bankbiljetten en munten wordt vervolgens doorgegeven aan de detailhandel en andere bedrijven (‘sub-frontloading’). De distributie vooraf van de eurobankbiljetten en euromunten geschiedt conform Richtsnoer ECB/2006/9, zoals gewijzigd bij Richtsnoer ECB/2008/4. Het Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen heeft een niet-officiële geconsolideerde tekst opgesteld.

Vanaf 17 januari 2009 kunnen in Slowakije uitsluitend eurobankbiljetten en euromunten worden gebruikt voor contante betalingen, maar de banken zullen tegen de vaste omrekeningskoers in Slowaakse koruna luidende bankbiljetten blijven inwisselen tot eind 2009 en korunamunten tot eind juni 2009. Vanaf 20 januari 2009 kunnen de banken hiervoor kosten in rekening brengen indien het bedrag per cliënt en transactie meer dan 100 bankbiljetten en 100 munten bedraagt. Národná banka Slovenska zal in Slowaakse koruna luidende bankbiljetten blijven omwisselen voor onbepaalde tijd, en korunamunten tot eind 2013.

Bankbiljetten die in aanmerking komen voor inwisseling
Belangrijkste data van de overgang in een oogopslag
november 2008
‘Sub-frontloading’ van munten aan bedrijven
november 2008
‘Sub-frontloading’ van bankbiljetten aan bedrijven
1 januari 2009
Conversie van bankrekeningen en invoering van de eurobankbiljetten en euromunten
16 januari 2009
De laatste dag waarop de Slowaakse korunabankbiljetten en -munten wettig betaalmiddel zijn
31 december 2009
Uiterste termijn voor het kosteloos inwisselen van Slowaakse korunabankbiljetten bij banken
30 juni 2009
Uiterste termijn voor het kosteloos inwisselen van Slowaakse korunamunten bij banken
31 december 2013
Uiterste termijn voor het inwisselen van Slowaakse korunamunten bij Národná banka Slovenska
onbeperkt
Uiterste termijn voor het inwisselen van Slowaakse korunabankbiljetten bij Národná banka Slovenska

Alle pagina's in dit deel