Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Letland (sinds 1 januari 2014)

Letland is op 1 januari 2014 toegetreden tot het eurogebied. Op die datum kwam de euro in de plaats van de lats, tegen de vaste wisselkoers van €1 = LVL 0,702804. Na een periode van twee weken waarin beide munten in omloop waren, is de lats op 15 januari 2014 opgehouden wettig betaalmiddel te zijn.

Inwisselen van Letse lats

Lats kunnen, tegen de vaste wisselkoers, tot 31 maart 2014 worden ingewisseld bij 302 postkantoren in Letland. Bij banken kan dit ook, tot 30 juni 2014.

Latvijas Banka zal ook, tegen de vaste wisselkoers, Letse lats inwisselen in onbeperkte hoeveelheden, voor onbeperkte periode. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Lats kunnen, eveneens kosteloos, ook ingewisseld worden bij de overige nationale centrale banken van het eurogebied, van 1 januari tot en met 28 februari 2014. Er geldt een limiet van €1000 per persoon/transactie per dag.

Belangrijkste data van de overgang in een oogopslag
09.07.13

DE EU-Raad gaat akkoord met de toetreding van Letland tot het eurogebied.

10.07.13

De Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied beginnen Latvijas Banka, de centrale bank van Letland, te voorzien van eurobankbiljetten.

31.07.13

Het slaan van de Letse euromunten begint.

01.10.13

Tot en met 31 december 2014 worden de prijzen in Letland zowel in lats als in euro vermeld. De ‘Fair euro introducer’-campagne gaat van start.

01.11.13

Het overbrengen van eurobankbiljetten en euromunten van Latvijas Banka naar de commerciële banken begint.

10.12.13

Het overbrengen van eurobankbiljetten en euromunten van de commerciële banken naar bedrijven, de detailhandel en beheerders van geldautomaten begint.

10.12.13

De verkoop van starterkits, met daarin alle acht munten, gaat van start bij de commerciële banken.

01.01.14

De eurobankbiljetten en euromunten gaan in omloop en bankrekeningen worden omgezet naar euro.

01.01.14

Om de overgang te vergemakkelijken zijn beide valuta's (lats en euro) twee weken lang naast elkaar in omloop en kunnen beide worden gebruikt voor betalingen.

15.01.14

De eurobankbiljetten en euromunten worden het enige wettig betaalmiddel.

31.03.14

Deadline voor het inwisselen van lats-bankbiljetten en lats-munten bij postkantoren.

30.06.14

Deadline voor het inwisselen van lats-bankbiljetten en lats-munten bij de commerciële banken.

Geen deadline

Lats-bankbiljetten en lats-munten kunnen voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij Latvijas Banka.

Communicatiecampagne over de overgang op de chartale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) en Latvijas Banka hebben een voorlichtingscampagne voor Letland georganiseerd. Deze campagne omvat:

  • de productie en distributie van publicaties over de eurobankbiljetten en euromunten en de overgang op de chartale euro;
  • twee korte filmpjes in het Engels, Lets en Russisch over de overgang op de chartale euro en over hoe de eurobankbiljetten en euromunten kunnen worden gecontroleerd;
  • de euro-tentoonstelling in het Dailes-Theater in Riga (Brīvības iela 75, LV-1001, Rīga), van 25 oktober tot 13 december 2013;
  • een Euro-Conferentie op hoog niveau op 12 september 2013.

Laten we samenwerken: het partnerprogramma

Het partnerprogramma verstrekt voorlichtingsmateriaal aan bedrijven en andere organisaties die interesse hebben voor het doorgeven van informatie over de eurobankbiljetten en euromunten in Letland.

Latvijas Banka en de Europese Centrale Bank roepen u op met hen samen te werken aan de verspreiding van informatie over de euro. Als partner krijgt u de beschikking over informatie over de euro die u kunt verspreiden onder uw klanten, leden en medewerkers. Deze informatie zal ervoor zorgen dat al uw belanghebbenden uit betrouwbare bron tijdig en goed geïnformeerd worden.

Alle pagina's in dit deel