Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Het hoofdgebouw van de ECB

Een modern gebouw voor een moderne centrale bank.

Het gebouw aan de Sonnemannstrasse 20 werd in november 2014 opgeleverd. Omdat in dit unieke, markante ontwerp het gebouw van de Grossmarkthalle (Frankfurts vroegere groothandelsmarkt) is geïntegreerd, combineert het zowel historische als moderne elementen.

Het hoofdgebouw van de ECB

Het uitgangspunt voor de visie achter het nieuwe ECB-gebouw was een gemeenschappelijke Europese markt met zijn eigen valuta. Na een zorgvuldige overweging werd in 2001 het terrein van de Grossmarkthalle geschikt geacht voor de bouw van de nieuwe kantoorruimte van de ECB.

Het hoofdgebouw van de ECB – van ontwerp tot oplevering

Energieconcept

Energie-efficiëntie was een belangrijk element in het ontwerp. Het gebouw heeft een regenwateropvang- en recyclingsysteem, en de warmte die door het computercentrum wordt gegenereerd, wordt gebruikt om de kantoren te verwarmen. Een gesloten geothermisch buizenstelsel dat door de funderingen van het gebouw loopt, verwarmt of koelt het gebouw, al naargelang de omstandigheden.

Meer over milieubescherming bij de ECB

Gedenkteken

De periode 1941–1945 vormt een zeer donker hoofdstuk in de geschiedenis van de Grossmarkthalle, omdat de kelder van de oostelijke vleugel toen voor de deportatie van Joden werd gebruikt. Op het voormalige verzamelpunt is er nu een gedenkteken voor de slachtoffers van de Holocaust.

Meer informatie over het gedenkteken Een overlevende vertelt haar verhaal

Timelapsevideo

Van fruit- en groentemarkt tot het nieuwe kantoor van de Europese Centrale Bank: het traject van ontwerp tot oplevering besloeg ruim tien jaar en heeft aan de oostzijde van Frankfurt een tegenwicht gecreëerd voor de wolkenkrabbers die in het centrum van de stad staan.

Feiten en cijfers

185m

Hoogte kantoortoren: 185 m

250m

Lengte Grossmarkthalle: 250 m

120,000m2

Totaal perceeloppervlak: 120.000 m2

700trees

Aangeplante bomen: 700

6,000panels

Gevelpanelen in kantoortoren: 6.000

73km

Vervangen voegwerk in de gevels: 73 km

Alle pagina's in dit deel