Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Главната сграда на ЕЦБ

Модерна постройка за съвременна централна банка

Сградата на „Зонеманщрасе“ 20 е завършена през ноември 2014 г. Включваща в конструкцията си Гросмарктхале – някогашната борса за търговия на едро на Франкфурт, тя съчетава исторически и съвременни елементи и представлява единствена по рода си градска забележителност.

Главната сграда на ЕЦБ

Новата сграда на ЕЦБ тръгва от идеята за единен европейски пазар със своя собствена парична единица. След внимателно обмисляне през 2001 г. теренът на Гросмарктхале е определен за подходящ за построяването на собствена офисна сграда на ЕЦБ.

Главната сграда на ЕЦБ – от замисъла до завършването

Енергиен проект

Енергийната ефективност е ключов елемент в проекта на сградата. Тя има система за събиране и рециклиране на дъждовна вода, а топлината, генерирана от компютърния център, се използва за отопление на офисите. Геотермална инсталация в основите на сградата също служи за отопление и охлаждане.

Научете повече за ролята на ЕЦБ в опазването на околната среда

Мемориалът

Времето от 1941 г. до 1945 г. е мрачен период в историята на Гросмарктхале, тъй като сутеренът в източното крило на сградата е използван при депортацията на евреи. Днес там, в някогашния сборен пункт, се помещава мемориал на жертвите на Холокоста.

Научете повече за мемориала Историята на една оцеляла

Видеоматериал на забързан каданс

От борсата за плодове и зеленчуци до новата сграда на Европейската централна банка: пътят от първоначалния замисъл до завършването отнема малко над десетилетие и в резултат от него в източната част на Франкфурт се издига контрапункт на небостъргачите в центъра на града.

Факти и числа

185m

185 m височина на офисната кула

250m

250 m дължина на Гросмарктхале

120,000m2

120 000 m2 обща площ на терена

700trees

700 засадени на терена дървета

6,000panels

6000 фасадни панела на офисната кула

73km

73 km реставрирани фуги на фасадите

Всички страници в този раздел