Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Мемориал при Гросмарктхале

Историята на една оцеляла

Едит Ербрих е оцеляла от Холокоста. През 1945 г. Едит е депортирана заедно със семейството си от Гросмарктхале в Терезиенщад – гето и концентрационен лагер. Тя е сред малцината оцелели, които са се завърнали във Франкфурт. Сега посещава редовно мемориала.

Чуйте нейната история!

Времето от 1941 г. до 1945 г. е много мрачен период в историята на Гросмарктхале, тъй като сутеренът в източното крило на сградата е използван като помещение, където са били държани евреи преди депортирането им. На това място над 10 000 евреи от Франкфурт са натоварени на влакове, които да ги отведат в концентрационни лагери. Галерия с изображения

През 2001 г. ЕЦБ и еврейската общност във Франкфурт вече са взели решение да обявят международен конкурс за проект за мемориал. Конкурсът е организиран от градската управа на Франкфурт на Майн в периода от 2009 г. до 2011 г., в тясно сътрудничество с еврейската общност в града и с ЕЦБ. Спечелилият проект, разработен от архитектурната фирма KatzKaiser, успешно съчетава достъпните исторически фрагменти, като създава повествование, което символизира сложната същност на депортирането, без да се отклонява вниманието от реалното място. Това се отнася както до бюрократичния процес, който стои зад престъплението, така и до самото престъпление, т.е. депортирането.

Алея, стрелочна кабина и железопътни релси на обществено място

Тази част от мемориала, която е достъпна за обществеността, се намира в зоната на изток от Гросмарктхале, където е направена алея за пешеходци и велосипедисти между квартал Остенд и река Майн. Новата обществена алея, заедно със старите железопътни релси и една стрелочна кабина, която се намира наблизо, съхранява паметта за депортирането на еврейските жени, мъже и деца. Запазен е и един пешеходен надлез. На него някои хора са се сбогували с близките си, а други просто са наблюдавали с интерес.

Рампа и сутерен при сградата на ЕЦБ

Бетонна рампа преминава от източния край на мястото до помещенията на сутерена в Гросмарктхале, като отделя стария вход на сутерена и прорязва общия изглед. От двете страни на рампата са разположени бетонни стени. Стъклен панел в граничното пространство дава възможност на хората да отправят поглед надолу към входа на сутерена и да се взрат в „дълбините на историята“. Помещението в сутерена, където хората са били държани преди да бъдат депортирани, като цяло е оставено в първоначалното си състояние, за да стане автентична част от мемориала. За да могат посетителите и минувачите да придобият представа за депортациите от различни гледни точки, отделните компоненти на мемориала са гравирани със свидетелства на жертви и очевидци. Целта е хората да попаднат на тази информация по време на разходка през зеления пояс, без да е необходимо специално да посещават този мемориал.

Всички страници в този раздел