Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Memorial la Grossmarkthalle

Povestea unei supraviețuitoare

Edith Erbrich este o supraviețuitoare a Holocaustului. În anul 1945, alături de alți membri ai familiei sale, Edith a fost deportată de la Grossmarkthalle la Theresienstadt – ghetou și lagăr de concentrare în timpul Holocaustului. Edith este una dintre puținii supraviețuitori care au revenit la Frankfurt. În prezent, aceasta vizitează periodic memorialul.

Ascultă povestea ei

Anii 1941-1945 constituie un capitol foarte întunecat în istoria Grossmarkthalle, dat fiind faptul că subsolul din aripa de est a clădirii a fost utilizat ca punct de adunare pentru deportarea populației evreiești. Aici, peste 10 000 de membri ai comunității evreiești din Frankfurt au fost îmbarcați în trenuri care i-au transportat către lagărele de concentrare. Galerie foto

BCE și Comunitatea evreiască din Frankfurt hotărâseră deja, în anul 2001, să lanseze un concurs internațional pentru construirea unui memorial. Concursul a fost, ulterior, organizat de Primăria orașului Frankfurt pe Main în perioada 2009-2011, în strânsă cooperare cu Comunitatea evreiască din Frankfurt și cu BCE. Proiectul câștigător, elaborat de arhitecții KatzKaiser, se axează cu succes pe fragmentele de istorie disponibile, creând o poveste care simbolizează complexitatea deportărilor, fără a distrage atenția de la amplasamentul în sine. Acest lucru este valabil atât pentru procesul birocratic din spatele crimei, cât și pentru crima în sine – deportarea.

Alee, post de manevră și linii de cale ferată accesibile publicului

Partea din memorial accesibilă publicului se află pe fâșia de teren situată la est de Grossmarkthalle, unde a fost amenajată o alee pentru pietoni și bicicliști care leagă cartierul Ostend și râul Main. Această nouă alee publică, alături de vechile linii de cale ferată și de postul de manevră din apropiere, readuc în memorie deportarea bărbaților, femeilor și copiilor evrei. De asemenea, a fost păstrată o pasarelă cu trepte, de unde oamenii își luau rămas-bun de la cei dragi sau priveau din simplă curiozitate.

Rampa și camerele de la subsol pe amplasamentul BCE

O rampă din beton coboară de la marginea de est a amplasamentului către camerele din subsolul Grossmarkthalle, marcând vechea intrare în subsol și întrerupând peisajul. Rampa este flancată de doi pereți din beton. Intrarea în subsol poate fi observată printr-un panou de sticlă instalat la marginea amplasamentului, care permite, de asemenea, adâncirea în „profunzimile istoriei”. Camera de la subsol în care evreii au fost ținuți înainte de deportare a fost conservată, în mare măsură, în starea originală, pentru a constitui o parte autentică a memorialului. Diferitele componente ale memorialului poartă inscripții cu mărturii ale victimelor și observatorilor, oferind vizitatorilor și trecătorilor mai multe perspective asupra deportărilor. Scopul este ca oamenii să descopere întâmplător aceste informații atunci când fac o incursiune în centura de verdeață, fără a se deplasa în mod special pentru a vedea memorialul.

Toate paginile din această secțiune