Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Banca Centrală Europeană (1998-prezent)

La data de 1 iunie 1998, BCE a înlocuit Institutul Monetar European (IME), al cărui președinte, Willem Frederik Duisenberg, a devenit primul președinte al BCE. Aceasta din urmă a moștenit atât un corpus vast de preparative, cât și întreaga infrastructură a IME, inclusiv personalul acestuia.

Despre BCE

Preparativele IME au contribuit la înființarea BCE și au deschis calea momentelor de referință, precum introducerea euro ca monedă unică la data de 1 ianuarie 1999 și trecerea la numerarul în euro la 1 ianuarie 2002.

25 de ani de la înființarea BCE

Arhivele istorice ale BCE includ dosare legate de ședințele organelor de decizie ale BCE și ale comitetelor Sistemului European al Băncilor Centrale, acte și instrumente juridice, precum și alte documente de natură operațională sau administrativă.

Documentele declasificate ale BCE vor fi puse la dispoziția publicului după 30 de ani de la crearea acestora. Primele astfel de documente vor fi publicate în 2028. De asemenea, unele documente ale BCE pot fi publicate anterior acestei date, în conformitate cu regimul privind accesul public.

Documentele puse deja la dispoziția publicului sunt disponibile în Registrul public de documente.

Toate paginile din această secțiune