Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Strategia privind numerarul a Eurosistemului

Ne angajăm să protejăm numerarul și să asigurăm că plățile în moneda băncii centrale reprezintă întotdeauna o opțiune.

Bancnotele și monedele euro constituie mijloace legale de plată în zona euro. Numerarul este o componentă importantă a libertății tale de a-ți alege modalitatea de plată și una esențială a incluziunii financiare a tuturor categoriilor sociale. 

Strategia noastră privind numerarul vizează să asigure că numerarul în euro rămâne disponibil pe scară largă și este accesibil și acceptat atât ca mijloc de plată, cât și ca mijloc de tezaurizare. De asemenea, acesta va fi în continuare inovator, sigur și ecologic.

Protejăm viitorul numerarului în mai multe moduri.


Asigurăm disponibilitatea numerarului în euro

Asigurăm că bancnotele și monedele euro sunt disponibile în orice moment. Băncile centrale naționale oferă gratuit servicii cu numerar și depun eforturi pentru ca circulația banilor la nivelul întregii economii să devină cât mai eficientă posibil din perspectiva costurilor. Luăm, de asemenea, în considerare necesarul de numerar în euro din afara zonei euro.

Află mai multe despre logistica necesară procesării numerarului 

Sprijinim accesul tuturor la servicii cu numerar

Populația și companiile trebuie să își poată accesa banii. Ca atare, sprijinim băncile în furnizarea de servicii adecvate cu numerar, precum retrageri de numerar gratuite sau fără comisioane excesive. Comercianții cu amănuntul pot oferi, de asemenea, servicii cu numerar alternative, de tipul celor de eliberare de numerar (cashback) sau al retragerilor limitate de numerar.

Află mai multe despre accesul la numerar

Ne asigurăm că numerarul este acceptat pretutindeni

Majoritatea populației din zona euro consideră că este important să poată plăti în numerar. Prin urmare, asigurarea acceptării numerarului pretutindeni este esențială. Aceasta oferă populației libertatea de a alege modalitatea de plată, fără a-i dezavantaja pe cei care nu au acces la plăți electronice.

Află mai multe despre acceptarea numerarului

Elaborăm bancnote euro inovatoare și sigure

Bancnotele euro sunt protejate prin cele mai recente tehnologii pentru a spori rezistența acestora la contrafacere și a facilita stabilirea autenticității acestora de către public și agenții profesioniști care operează cu numerar. Asigurăm înalta calitate a bancnotelor euro și lucrăm la elaborarea unor noi elemente grafice pentru o viitoare serie de bancnote.

Află mai multe despre bancnotele viitoare

Menținem bancnotele sigure și durabile

Garantăm siguranța producerii și utilizării bancnotelor noastre. De exemplu, cercetăm și testăm impactul posibil al producerii și circulației bancnotelor asupra sănătății publice și a mediului. De asemenea, studiem modul în care putem produce bancnote cât mai durabile posibil.

Află mai multe despre amprenta de mediu a bancnotelor euro

Mai multe detalii


Rolul numerarului

Numerarul este cel mai frecvent utilizat mijloc de plată în magazinele din zona euro, putând fi întrebuințat de către oricine. Numerarul oferă funcții și beneficii importante.

Funcțiile și beneficiile numerarului 

Atitudinile față de plăți ale consumatorilor

Pentru o mai bună înțelegere a modului și a măsurii în care consumatorii își schimbă obiceiurile de plată, BCE investighează atitudinile și comportamentele în materie de plăți ale cetățenilor din zona euro. 

Studiul privind atitudinile față de plăți ale consumatorilor 

Paradoxul bancnotelor

În ultimii ani, cererea de bancnote euro a crescut în mod constant, în timp ce utilizarea bancnotelor pentru tranzacțiile de mică valoare pare să se fi redus, fenomen denumit „paradoxul bancnotelor”.

Buletinul economic al BCE, ediția 2/2021 

Întrebări frecvente

Va dispărea numerarul în viitorul apropiat? Li se permite comercianților cu amănuntul să respingă numerarul ca mijloc de plată? Dețin băncile centrale naționale competențe cu privire la bancnote și monede?

Află răspunsurile la întrebări despre bancnote și numerar în general

Toate paginile din această secțiune