Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Din punct de vedere legal, atât BCE, cât și BCN din zona euro au dreptul să emită bancnote euro. Cu toate acestea, în practică, numai BCN emit și retrag fizic bancnote euro. BCE nu are casierie și nu efectuează operațiuni cu numerar. În ceea ce privește monedele euro, unicii emitenți autorizați sunt țările din zona euro. Comisia Europeană coordonează toate aspectele referitoare la monede în zona euro. Pentru mai multe informații, a se vedea paginile de pe website-ul Comisiei Europene.

Responsabilitățile BCE și ale BCN

BCE este responsabilă de supravegherea activităților BCN și de promovarea continuării procesului de armonizare a serviciilor cu numerar în zona euro, în timp ce BCN sunt responsabile de funcționarea sistemelor naționale de distribuție a numerarului. BCN pun monedele și bancnotele în circulație prin intermediul sistemului bancar și, într-o măsură mai mică, prin intermediul comerțului cu amănuntul. BCE nu poate efectua aceste operațiuni, deoarece nu dispune de departamentele tehnice necesare (centre de distribuție, unități de procesare a bancnotelor, seifuri etc.).

„€uro”

Toate paginile din această secțiune