Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Acreditarea producătorilor de bancnote

Asigurarea de bancnote euro la cele mai înalte standarde

BCE are datoria de a asigura integritatea euro ca mijloc de plată prin aplicarea celor mai înalte standarde de etică, de mediu, de sănătate și siguranță, de securitate și de calitate pe parcursul etapelor de cercetare-dezvoltare, concepere, producere și furnizare a bancnotelor euro.

Prin urmare, producerea bancnotelor euro trebuie să respecte standarde industriale specifice, inclusiv ISO 9001, ISO 14001 și ISO 45001, și să îndeplinească cerințe etice și de securitate stricte.

Producătorii elementelor specifice euro trebuie să fie acreditați

Producerea elementelor specifice euro și a elementelor de securitate specifice euro face, de asemenea, obiectul unei proceduri de acreditare de către BCE. Numai producătorii acreditați pot participa la proceduri de achiziții publice și pot încheia contracte pentru o activitate privind elementele specifice euro sau o activitate privind elementele de securitate specifice euro.

Condițiile procedurilor de acreditare sunt prevăzute în Decizia BCE/2020/24, aplicabilă începând cu data de 18 mai 2021 și modificată prin Decizia BCE/2022/35, aplicabilă de la 16 noiembrie 2022.

Domeniile de activitate ale producătorilor acreditați

BCE poate acredita producători în următoarele domenii:

  • tipărirea bancnotelor;
  • fabricarea hârtiei pentru bancnote;
  • producerea cernelurilor tipografice;
  • fabricarea foliilor holografice;
  • fabricarea firelor de siguranță pentru bancnote;
  • fabricarea altor elemente de securitate.

Informații suplimentare privind procedurile de acreditare ale BCE

Pentru mai multe informații, consultă pagina noastră dedicată întrebărilor frecvente.

Solicitarea acreditării

Trimite un e-mail la adresa QEHS.accreditation@ecb.europa.eu, în limba engleză, cu o scurtă descriere a produselor fabricate (maximum două pagini în format A4). Ne vom strădui să oferim un răspuns în termen de o lună.

Utilizăm criptare cu PGP pentru securizarea comunicării. Descarcă cheia PGP destinată procesului de acreditare (PGP key of QEHS.accreditation) în vederea utilizării pentru transmiterea de informații sensibile.

Alte posibilități de cooperare cu BCE

Dacă dorești să propui noi elemente de siguranță sau tehnologii pentru producerea și procesarea bancnotelor, consultă pagina Cercetare-dezvoltare în domeniul bancnotelor.

Toate paginile din această secțiune