Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
Pentru cele mai recente informații, consultați versiunea în limba engleză a acestei pagini.

Acces la documente

Asigurarea accesului la documente reprezintă o componentă esențială a politicii BCE de asigurare a transparenței. Obiectivul nostru este acela de a lucra într-un mod cât mai deschis posibil cu cetățenii europeni, protejând totodată confidențialitatea aspectelor specifice modului în care BCE își îndeplinește atribuțiile. Consultă ECB Filing and Retention Plan pentru o prezentare generală a documentelor BCE și a duratei de păstrare a acestora.

Accesul la documentele BCE este reglementat de Decizia BCE/2004/3 din 4 martie 2004, cu modificările ulterioare

În concordanță cu angajamentul BCE de a respecta principiul transparenței și al deschiderii și pentru a permite și a facilita activitatea de cercetare, am creat un registru public de documente.

Registrul public de documente

Documentele istorice mai vechi de 30 de ani pot fi consultate de public în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 354/83 al Consiliului din 1 februarie 1983, cu modificările ulterioare.

Documentele istorice publicate și informațiile privind arhivele BCE pot fi accesate în secțiunea „Arhive”.

Arhive

În cazurile în care nu se acordă acces direct prin intermediul registrului public sau al arhivelor BCE, publicul poate solicita acces la un document, în orice formă scrisă, în una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene trimițând o scrisoare sau un e-mail la adresa:

European Central Bank
Compliance and Governance Office
Sonnemannstrasse 22
60314 Frankfurt am Main
Germany

accesstodocuments@ecb.europa.eu

Cererile de acces la documente se tratează cu promptitudine. BCE va confirma primirea cererii și, în termen de 20 de zile lucrătoare de la înregistrare, va acorda sau va refuza accesul la documentul respectiv, motivându-și decizia.

Dacă o cerere se referă la un număr foarte mare de documente sau prezintă un alt tip de complexitate, termenul de prelucrare a cererii se poate prelungi cu încă 20 de zile lucrătoare.

În cazul unui refuz total sau parțial, solicitantul poate depune, în termen de 20 de zile lucrătoare de la primirea răspunsului BCE, o cerere de confirmare prin care solicită Comitetului executiv al BCE să își revizuiască poziția.

În situația în care Comitetul executiv refuză accesul, solicitantul poate sesiza Tribunalul Uniunii Europene în condițiile prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) sau poate depune o plângere la Ombudsmanul European, în conformitate cu articolele 263 și, respectiv, 228 din TFUE.

Annual figures on public access requests

Toate paginile din această secțiune