Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Croația (din 1 ianuarie 2023)

Croația este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. La data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023 și a stabilit rata de conversie pentru kuna croată. 

Monedele euro croate

Rata de conversie

 1 EUR = 7,53450 HRK  

Croația a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2023


Afișare dublă a prețurilor

Prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât și în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar și vizibil. Această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor.

Dublă circulație

Atât euro, cât și kuna (bancnote și monede) au fost permise ca mijloace de plată pe o perioadă de două săptămâni după introducerea euro.

Preschimbarea bancnotelor și monedelor

Bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Fără majorări de prețuri

Orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro este interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a prețurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecției consumatorilor.

Preschimbarea kunei croate în euro

La oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară

Până la 31 decembrie 2023, bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate în bancnote și monede euro numai la oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară. Pot fi preschimbate gratuit până la cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

La Hrvatska narodna banka

Din ianuarie 2024, banca centrală națională a Croației va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat și va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. Acest serviciu este gratuit.

La alte bănci centrale naționale din zona euro

    Alte bănci centrale naționale din zona euro vor preschimba bancnote de kuna gratuit, la cursul de schimb fix, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2023. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 8 000 HRK pe solicitant/tranzacție într-o zi.

Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei unice
12 iulie 2022

Consiliul UE aprobă admiterea Croației în zona euro.

18 iulie 2022

Începe baterea monedelor euro croate.

5 septembrie 2022

Prețurile din Croația încep să fie afișate atât în kune, cât și în euro (această afișare dublă se va menține până la 31 decembrie 2023).

30 septembrie 2022

Se semnează acorduri de alimentare anticipată cu toate băncile comerciale din Croația.

18 octombrie 2022

Începe transferul de bancnote și monede euro de la Hrvatska narodna banka la băncile comerciale.

1 decembrie 2022

Seturile inițiale de monede euro sunt pregătite să fie oferite publicului larg și companiilor la oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară.

1 ianuarie 2023

Introducerea euro

Bancnotele și monedele euro intră în circulație, iar conturile bancare în kune sunt convertite în euro.

Timp de două săptămâni, pentru a asigura o tranziție fără sincope, ambele monede – kuna și euro – se află în circulație și pot fi utilizate pentru efectuarea plăților.

Începe preschimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor de kuna în bancnote și monede euro.

15 ianuarie 2023

Bancnotele și monedele euro devin unicul mijloc legal de plată.

31 decembrie 2023

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor și monedelor de kuna la bănci, oficii poștale și Agenția financiară

1 ianuarie 2024

Hrvatska narodna banka preia preschimbarea bancnotelor și monedelor de kuna.

31 decembrie 2025

Termenul pentru preschimbarea monedelor de kuna la Hrvatska narodna banka.

Termen nelimitat

Bancnotele de kuna pot fi preschimbate la Hrvatska narodna banka pe o perioadă nedeterminată.

Contact

Dacă ai întrebări, poți contacta Hrvatska narodna banka fie telefonic, fie personal la adresa Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb sau la casieria din Franje Račkog 5, 10002 Zagreb. Orar: de luni până vineri, între orele 9.00-13.00.

Bancnotele și monedele de kuna nu pot fi preschimbate în euro la casieria Hrvatska narodna banka înainte de luna ianuarie 2024. Până atunci, bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate numai la bănci, oficii poștale și Agenția financiară. 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Cum aderă țările la zona euro?

Îndeplinirea criteriilor de convergență economică și juridică este esențială pentru aderarea la zona euro. Țara care aderă trebuie să aibă o evoluție sustenabilă a prețurilor și o rată medie a inflației care să nu o depășească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea a celor trei state membre cu cele mai bune rezultate. De asemenea, aceasta trebuie să își alinieze legislația națională cu dispozițiile relevante din dreptul UE.

Află mai multe despre cerințe

Beneficiile aderării la zona euro

Croația se va bucura de mai multă securitate financiară, iar nivelul de trai al cetățenilor săi se va îmbunătăți. De asemenea, aceasta va beneficia, din punct de vedere economic, de legături financiare mai strânse cu alte state membre ale zonei euro și cu BCE.

Avantajele adoptării euro

Toate paginile din această secțiune