Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Afaceri internaționale

BCE reprezintă o instituție-cheie în afacerile economice și financiare internaționale. Este banca centrală a celei de-a doua mari economii a lumii, zona euro, și emite cea de-a doua monedă internațională ca utilizare, euro.

Totodată, BCE se află în centrul supravegherii bancare europene, fiind astfel una dintre cele mai mari autorități de supraveghere bancară din lume.

Zona euro este puternic integrată în economia globală, prin urmare, prosperitatea sa depinde, de asemenea, de contextul internațional. La rândul lor, evoluțiile și politicile economice din zona euro pot afecta țări terțe.

O bună înțelegere a economiei mondiale și a sistemului monetar și financiar internațional este esențială pentru definirea politicii monetare și protejarea stabilității financiare în zona euro. În acest scop, BCE:

  • monitorizează și analizează evoluțiile economice și financiare la nivel mondial, arhitectura financiară internațională și rolul internațional al euro;
  • participă în cadrul instituțiilor și forurilor internaționale care se ocupă de afaceri economice, financiare și monetare;
  • menține relații cu bănci centrale din întreaga lume în vederea schimbului de opinii și de expertiză și a explicării politicilor sale.

Toate paginile din această secțiune