Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Malta (din 1 ianuarie 2008)

Etapele introducerii noii monede

La data de 10 iulie 2007, Consiliul Uniunii Europene a aprobat solicitarea Maltei de a adera la zona euro începând cu 1 ianuarie 2008.

La data de 1 ianuarie 2008, euro a devenit moneda oficială în Malta, înlocuind lira malteză (MTL) la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 0,429300MTL. Distribuirea promptă a numerarului în euro către părți terțe competente înainte de data de 1 ianuarie 2008, a contribuit la introducerea armonioasă a monedei euro, la atenuarea dificultăților logistice și la reducerea costurilor generate de circulația simultană a celor două monede. Distribuirea anticipată a bancnotelor euro către instituțiile bancare a început în prima săptămână din luna noiembrie 2007, monedele euro fiind deja distribuite cu mai mult de o lună înainte, și anume de la sfârșitul lunii septembrie 2007. La acea dată, o parte din acest numerar a fost distribuită în prealabil comercianților cu amănuntul și altor companii („alimentare anticipată secundară”). De asemenea, instituțiile de credit și alți distribuitori autorizați au început vânzarea de seturi inițiale de monede euro către comercianții cu amănuntul și alte companii la data de 1 decembrie 2007, precum și de mini-seturi inițiale de monede euro către public la data de 10 decembrie 2007. (Distribuirea anticipată a bancnotelor și monedelor euro este reglementată de Orientarea BCE/2006/9.)

Procesul de introducere a monedei euro a decurs rapid și fără perturbări.

Începând cu 1 februarie 2008, în Malta se pot folosi numai bancnotele și monedele euro pentru efectuarea plăților în numerar, dar instituțiile de credit vor continua, până la data de 31 martie 2008, să preschimbe lirele malteze la cursul de schimb stabilit. Acest serviciu va fi gratuit pentru clienții instituțiilor bancare; celelalte persoane vor putea preschimba numai o sumă de până la 250 MTL pe persoană. Central Bank of Malta va continua să preschimbe bancnotele de lire malteze timp de zece ani, iar monedele de lire malteze timp de doi ani, după ce acestea încetează să mai fie monedă oficială.

Bancnotele de lire malteze admise la preschimbare
Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei euro
1 decembrie 2007

„Alimentarea anticipată secundară” a companiilor

1 decembrie 2007

Vânzare de seturi inițiale de monede euro către companii

10 decembrie 2007

Vânzare de mini-seturi inițiale de monede euro către public

1 ianuarie 2008

Conversia conturilor și introducerea monedelor și bancnotelor euro

31 ianuarie 2008

Ultima zi în care bancnotele și monedele de lire malteze mai sunt considerate mijloace legale de plată

până la data de 31 martie 2008

Preschimbarea gratuită a bancnotelor și monedelor de lire malteze de către instituțiile de credit

1 februarie 2010

Termenul pentru preschimbarea monedelor de lire malteze de către Central Bank of Malta

31 ianuarie 2018

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor de lire malteze de către Central Bank of Malta

Toate paginile din această secțiune